EtusivuSalon kaupungin vatsatautiepidemian syy varmistunut

Salon kaupungin vatsatautiepidemian syy varmistunut

Elokuun lopussa Salon kaupungin useissa eri ruokailupaikoissa ruokailleilla esiintyneen vatsataudin aiheuttaja on selvinnyt.

Syyksi epäiltiin heti alkuun kaupungin keittiöiden valmistamaa lounasruokaa, jota melko lievään vatsatautiin sairastuneet olivat syöneet keskiviikkona 28.8.. Epidemiaselvitystä tehtiin ottamalla näytteitä raaka-aineista ja valmiista ruuista, sairastuneista ihmisistä sekä tekemällä epidemiologinen kyselytutkimus Salon lukion ja Mustamäen koulun oppilaille sekä henkilökunnalle.

Epidemian aiheutti Clostridium perfringens -bakteerilla saastunut savulohipastasalaatti. Savulohipastasalaatista ja siihen käytetystä savukirjolohesta otetuissa näytteissä todettiin tutkimuksissa runsaasti C. perfringens -bakteereita. Myös kahden potilaan ulostenäytteistä tehdyissä tutkimuksissa todettiin runsas Clostridium perfringens -kasvu.

Näytteistä eristettyjä bakteerikantoja verrattiin geneettisin menetelmin toisiinsa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Ruokaviraston laboratorioissa. Näissä tutkimuksissa todettiin geneettinen identiteetti potilas- ja savukirjolohesta eristettyjen kantojen välillä. Myös sairastuneiden oireet (ripuli, vatsakipu ja pahoinvointi) ja oireiden alkamisajankohta sopivat hyvin C. perfringens -bakteerin taudinkuvaan.Lisätietoja:

Ympäristöterveyshuollon päällikkö Riitta Suutari, 044 778 4601, Salon kaupunki

Julkaistu: 4.10.2019 12:30

Takaisin

Ajankohtaista