EtusivuAjankohtaistaUusi kansallinen sellokilpailu Saloon lokakuussa 2019

Uusi kansallinen sellokilpailu Saloon lokakuussa 2019

Suomen kulttuurikentälle ollaan luomassa uutta kansallista musiikkikilpailua, joka on suunnattu kouluikäisille sellisteille. Kilpailu järjestetään Salossa, joka tarjoaa siihen hyvät puitteet niin sijaintinsa, tilojensa kuin positiivisen kehittämisasenteensa ansiosta.

sellosymposium-ensemble_.jpg

Kilpailuidean takana on Sellosymposium ry, jonka jäsenistöön kuuluu ansioituneita sellotaiteilijoita ja vahvan pedagogitaustan omaavia sellistejä. Mukana ovat Sibelius-Akatemian professori Marko Ylönen, Radion Sinfoniaorkesterin 2. soolosellisti Eeva Rysä, Turun ammattikorkeakoulun lehtori Erkki Lahesmaa, Budapestin Liszt-akatemiasta valmistunut diplomisellisti Csilla Tuhkanen (os. Szilvay), Sibelius-Akatemiasta valmistunut diplomisellisti Iida-Vilhelmiina Sinivalo sekä Selloduo Varosena tunnettu pariskunta Anna-Maaria ja Olli Varonen.

- Vaikka maassamme on laaja, korkeatasoinen rintama sellonsoiton kulttuurissa, ei toistaiseksi nuorille suunnattua sellokilpailua ole ollut - Paulon sellokilpailu samoin kuin Turun sellokilpailu on tarkoitettu lähtökohtaisesti aikuisikäisille sellisteille, joskin toki nuoria lahjakkuuksia kilpailuissa on esiintynyt, summaa nykytilannetta Sellosymposium ry:n puheenjohtaja Olli Varonen.

Ensimmäisen kerran Salon sellokilpailu järjestetään lokakuussa 2019. Kilpailussa on sarjat 9 - 13 - sekä 14 - 18 -vuotiaille sellisteille ja kilpailu on kolmivaiheinen. Ensimmäinen kierros on ns. nauhakarsinta. Nauhakarsinnan pohjalta Saloon kutsutaan kumpaankin sarjaan maksimissaan 20 soittajaa toiselle kierrokselle, joista viisi soittajaa valitaan finaaliin. Tarkemmat tiedot kilpailun ohjelmistosta, säännöistä ja muista yksityiskohdista tiedotetaan viimeistään alkusyksystä 2018. Sellosymposiumin verkkosivut avataan lähiaikoina osoitteessa www.sellosymposium.fi.

Sellosymposium ry:n ydinajatus on luoda foorumi, jossa nuoret sellistit voisivat verkostoitua ja kokea kuuluvansa suomalaiseen selloperheeseen. Kilpailu on vain yksi toimintamuoto, jolla Sellosymposium ry haluaa auttaa nuoria sellistejä. Kilpailun yhteydessä järjestetään myös konsertti, jossa kaikki kilpailijat yhdessä Sellosymposium-ensemblen kanssa esiintyvät. Kilpailun ja konsertin lisäksi Sellosymposium ry haluaa tarjota myös kurssitusta eri puolille Suomea.

Uusi sellokilpailu ei halua luoda tilannetta jossa vain näyttö kilpailuviikonlopun aikana huomioidaan. Palautteeseen kiinnitetään suurta huomiota ja ennen kaikkea halutaan rakentavilla huomioilla ja kommenteilla auttaa eteenpäin nuoria sellistejä vaativalla ja pitkällä polulla. Myös palkinnoista halutaan kannustimia eli rahapalkintojen lisäksi palkintoina on myös konsertointimahdollisuuksia. Esimerkiksi maaliskuussa 2020 pidettävällä kansainvälisellä Kodály-viikolla on luvassa konsertointimahdollisuus jollekin Salon sellokilpailun kilpailijalle, lupaa Kodály-viikon toinen taiteellinen johtaja Csilla Tuhkanen.

Kansallisen sellokilpailun suojelija, Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna on innoissaan uudesta kulttuuriavauksesta Salossa.

- Musiikin yhdistävä voima tiedetään. Toivon, että Salon kansallisesta sellotapahtumasta muodostuu ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma, jossa jokainen, niin kilpailija, esiintyjä, järjestäjä kuin yleisön edustajakin voi kokea itsensä osaksi tätä yhteisöä.

Lisätietoja: Sellosymposium ry:n puheenjohtaja Olli Varonen 0400-541 768, ovaronen@hotmail.com.

Julkaistu: 20.6.2018 15:04

Takaisin