Hyppää sisältöön

Uratarinat

Tuomas Tättilä, rehtori
Perusopetus, Hermannin yläkoulu

Hermannin koulun rehtori Tuomas Tättilä

Mukava tutustua Tuomas – kerro hieman itsestäsi.
– Olen 44-vuotias rehtori Turusta. Olen työskennellyt Salossa, ja Halikossa, koko työurani tähän asti. Kolmen pojan isä ja yhden koiran isäntä.

Mikä on koulutustaustasi?
– Olen koulutukseltani kasvatustieteen maisteri. Opiskelin vuosituhannen vaihteessa luokanopettajaksi Turun Yliopistossa. Olen pyrkinyt aktiivisesti jatkokouluttamaan itseäni valmistumiseni jälkeen.

Kuinka päädyit Salon kaupungille töihin?
– Vaimoni toi tänne. Ennen viimeisen opiskeluvuoteni alkua kuulin, että Marian koulussa (nykyinen Armfeltin alakoulupuoli), jossa nykyinen vaimoni työskenteli, tarvittiin luokanopettajaa. Soitin rehtorille ja pääsin hommiin. Tämän jälkeen olen ollut mukana erilaisissa kaupungin hankkeissa ja lopulta minut vei mukanaan kiinnostus rehtorin työhön. Olen saanut olla reksinä useammassa koulussa ja kaikissa olen hyvin viihtynyt.

Millainen on tavanomainen työpäiväsi?
– Pyrin olemaan työpaikalla siinä hieman ennen kahdeksaa, mitä ennen olen jo aamukahvin aikana akuuteimmat asiat tarkistanut mm. henkilökunnan mahdolliset poissaolot ja mahdolliset kiireelliset viestit eri kanavista. Jos aamupäivään ei ole sovittuna palavereita, käytän ajan usein yhteydenpitoon. Ensin oppilaat ja huoltajat, minkä jälkeen muut saavat vuoronsa. Rehtorin työssä aika jakaantuu kouluarjen pyörittämiseen ja hallinnollisiin tehtäviin mm. henkilöstöstä huolehtimiseen. Päivän aikana tavoitteena on kohdata niin oppilaita kuin henkilökuntaakin. Kotiinpäin olen aina päässyt lähtemään joka päivä.

Mitä osaamista työssäsi tarvitaan? 
– Ensimmäisenä mieleen tulee laajojen kokonaisuuksien hallinta: hyvinkin suunnitellut päivän työt saattavat keskeytyä, mikäli esimerkiksi oppilasasiat vaativat huomiota. Itse elän tiiviisti kalenterini ja muistilista-Appin kanssa. Hyvät vuorovaikutustaidot ja tietotekninen osaaminen ovat oleellinen osa rehtorin työkalupakkia. Itse koitan mahdollistaa, ja antaa parhaat työkalut, henkilökunnalle arjen työhön. Ohjelmistomäärä on maltillinen, mutta useampaan ohjelmaan pääsee kyllä tässä työssä tutustumaan. Erityinen osa-alue työssä on koulun kehittäminen, pedagoginen johtaminen sekä tietysti itsensä kehittäminen. Edellytykset tälle luovat vuorovaikutustaidot – ihmisten kanssa tätä työtä tehdään.

Mikä työssäsi on parasta?
– Ihmiset, vaikka työstä iso osa on hallinnollista, niin on mukava tietää, kenelle tätä työtä tekee: koulun väelle.

Mikä työssäsi on haastavinta?
– Välillä tunne, että aika loppuu. Myös ajoittainen tekijäpula eli sijaistuksien saaminen kasaan.

Parasta työpaikassani on?
– Salo on sopivan kokoinen: antaa mahdollisuuden olla mukana monessa ja täällä tuntee kollegat. Tässä kohtaa koulun osalta vastaan näin päin eli henkilöstö ja oppilaat. Oppilaat vaihtuvat, mutta henkilöstö on pysyvämpää. Hermannissa on upea väki ja erinomainen henki.