Hyppää sisältöön

Tero Nissinen muutti pohjoisesta etelään

Kemi on pieni pohjoinen paikkakunta Perämeren pohjukassa. Salo taas iso etelärannikon kuntaliitoskaupunki. Välimatkaa on reilut 750 kilometriä, mutta kaupunkien välillä on suurempiakin eroja kuin pelkkä sijainti. Tavallinen muuttaja ei niitä välttämättä ajattele, mutta kaupunginjohtajana asiaa joutuu miettimään väkisinkin.

Yhtenäinen kaupunki rakentuu yhä

Alun perin tamperelaislähtöinen ja viime vuodet Kemin kaupunginjohtajana toiminut Tero Nissinen aloitti Salon johdossa alkuvuodesta. Hänelle Kemin ja Salon erot ovat selviä.

–Kemi on tiiviisti rakennettu pikkukaupunki, kun Salo taas on väkiluvultaan yli kaksinkertainen ja pinta-alaltaan lähes kaksikymmentä kertaa suurempi, Nissinen vertaa.

Kokoeron lisäksi merkitystä on myös historialla ja kaupunkien koostumuksella. Siinä, missä Kemillä on yksittäinen identiteetti, koostuu Salo kymmenestä kunnasta, joilla jokaisella on oma historiansa.

–Kemin ja Salon henkinen rakenne on hyvin erilainen. Vanhojen kuntien historia on tärkeää ja ihmiset eivät välttämättä vielä miellä itseään salolaisiksi. Yksi yhtenäinen Salo on vasta rakentumassa, Nissinen pohtii.

Voittaja Suomen kuntien joukossa

Nissisellä on urheilutaustaa tenniksessä. Sen myötä Salon urheilupaikat ovatkin tulleet tutuiksi.

–Urheilupuisto ja Salohalli ovat upea kokonaisuus, ja minulle, kuten muillekin kuntalaisille tärkeä paikka – etenkin tänä vuonna, Nissinen viittaa Vilppaan ja LP Viestin tuoreisiin mestaruuksiin.

-Oli hienoa päästä otteluisäntänä mukaan finaalihuumaan, hän muistelee.

Urheilumenestyksen lisäksi kaupunginjohtajaa kiinnostaa luonnollisesti alueen elinkeinoelämä. Kuten usein Salon taloudesta puhuttaessa, kääntyy puhe helposti Nokiaan. Nissisen mielestä Nokian varjo voitaisiin kuitenkin jo unohtaa.

–Minusta Salossa on päästy yli Nokiasta. Nykyään meillä on muun muassa akkutehdas ja paljon uusia kasvuyrityksiä. Salo IoT Campuksen ja ex-nokialaisten myötä tänne on syntynyt myös mielenkiintoisia teknologiayrityksiä, hän muistuttaa.

–Myös muuttoliikkeessä on ollut positiivista virettä, kun pääkaupunkiseudullakin on huomattu Salon hyvä sijainti Etelä-Suomen kasvukolmiossa, loistavat liikenneyhteydet sekä edulliset asumiskustannukset. Jatkuvasti yleistyvässä etätyössä ja monipaikkaisuudessa on Salon näkökulmasta aitoa potentiaalia. Minusta Salo on suomalaisen kuntakentän voittajia, Nissinen tiivistää.

Mitä Salossa tehdään kesällä?

Nissinen asuu vuokra-asunnossa Salon keskustassa, mutta perhe on edelleen pohjoisessa vaimon työn ja lasten opintojen vuoksi. Saloon Nissinen muutti aivan vuoden lopussa, 28. joulukuuta.

–Verot on siis maksettu tänne alusta asti, hän heittää.

Talvella Nissinen ei vielä päässyt näkemään kaupunkia kovinkaan paljon. Siksi tulevan kesän ohjelma onkin hänelle selvä.

–Kesä- ja heinäkuussa on tarkoitus tehdä laajempi pitäjäkierros Salossa. Olen kyllä ehtinyt jo käydä vanhat kuntakeskukset, mutta kun kaupungilla on pinta-alaa yli 2000 km2, niin kaikkea en ole ehtinyt nähdä.

–Lisäksi golfbägi on saatu jo Tampereelle asti, joten eiköhän silläkin saralla tule tehtyä jonkinasteinen comeback, Nissinen päättää.

–Urheilupuisto ja Salohalli ovat upea kokonaisuus, ja minulle, kuten muillekin kuntalaisille tärkeä paikka – etenkin tänä vuonna, Nissinen viittaa Vilppaan ja LP Viestin tuoreisiin mestaruuksiin.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Alun perin tamperelaislähtöinen ja viime vuodet Kemin kaupunginjohtajana toiminut Tero Nissinen aloitti Salon johdossa alkuvuodesta ja muutti Saloon. ”Urheilupuisto ja Salohalli ovat upea kokonaisuus, ja minulle, kuten muillekin kuntalaisille tärkeä paikka – etenkin tänä vuonna”, Nissinen viittaa Vilppaan ja LP Viestin tuoreisiin mestaruuksiin.
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi