EtusivuVapaa-aika ja matkailuKulttuuria kaupunkilaisille

Kulttuuria kaupunkilaisille

Kulttuuriasiain yksikkö järjestää elokuva-, ooppera- ja balettiesityksiä yhteistyössä Bio-Kuva J. Mäkilän kanssa.

Oopperaa ja balettia valkokankaalla Bio-Salossa

16.-17.1. Baletti Iloinen leski, Australian Ballet
Musiikki: Franz Lehár, sovitus: John Lanchbery ja Alan Abbott
Koreografia: Ronald Hynd
Synopsis: Rönsyilevä ja teatraalinen baletti marssittaa näyttämölle sotkuisia suhteita, tiukkoja tilanteita ja mustasukkaisia rakastajia kunnon ranskalaisen farssin malliin. Rakastettuun operettiin perustuva tarina sijoittuu ihanaan Parisiin ja verhoutuu silkkeihin, samettiin, paljetteihin ja höyheniin.

13.-14.2. Simon Boccanegra, Opera National de Paris
Musiikki: Guiseppe Verdi, ohjaus: Calixto Bieito, kalellimestari: Fabio Luisi
Rooleissa: Ludovic Tézier, Mika Kares, Maria Agresta, Francesco Demuro, Nicola Alaimo, Mikhail Timoshenko, Cyrille Lovighi, Virginia Leva-Poncet
Synopsis: Boccanegra, rosvo, josta tulee Genoan doge, on yksi Verdin parhaita baritonirooleja. Nimihenkilö seuraa sivusta konflikteja, jotka riepottelivat 1300-luvun italialaisia maanomistajia ja talonpoikia. Boccanegra on poliittinen ooppera, jossa valtataistelut kietoutuvat perhesuhteisiin. Ooppera kuvastaa myös säveltäjänsä omaa elämää. Laulettu italiaksi.

13.-14.3. Varasteleva harakka, Teatro alla Scala, Milano
Musiikki: Gioachino Rossini, kapellimestari: Riccardo Chailly | Rooleissa: Rosa Feola, Serena Malfi, Teresa Iervlolino, Paolo Bordogna, Edgardo Rocha, Alex Esposito
Synopsis: "Menestys oli niin suunnaton, ooppera herätti niin suuren hurmion, että joka hetki yleisö seisaaltaan hukutti Rossinin ylistykseen". Näin Stendhal kuvasi Scalan ensi-ilta vuonna 1817. Hän sanoi myös Rossinin "Kyllästyneen aplodeihin ja kumarteluun yleisön edessä". Kaksi sataa vuotta myöhemmin Rossini-ekspertti Riccardo Chailly toi juhlitun tragikomedian takaisin alkuperäiselle näyttämölleen. Laulettu italiaksi.

17.-18.4. Don Pasquale, Teatro alla Scala, Milano
Musiikki: Gaetano Donizetti, kapellimestari: Riccardo Chailly
Rooleissa: Ambrogio Maestri, Rosa Feola, René Barbera, Mattia Olivieri
Synopsis: Nimirooli on jo vanhentuva, rikas poikamies, joka tahtoo naimisiin. Näyttää kuitenkin siltä, että herrasmiehen nuori veljenpoika Ernesto ehtii avioon ensin ja sitä setä ei aio sallia. punotaan siis juonia. Vietetään valehäitä ja hyvitellään väärinymmärryksiä. Lopuksi kaikki saavat mitä halusivatkin. ainakin melkein. Laulettu italiaksi.

15.-16.5. La Traviata, Teatro dell´Opera di Roma
Musiikki: Guiseppe Verdi, ohjaus: Sofia Coppola, kapellimestari Jader Bignamini
Synopsis: Valentinon puvustama, sofia Coppolan ohjaama ja Nathan Crowleyn lavastaman La Traviata on vertaansa vailla komeudessaan ja elokuvamaisuudessaan. Se tasapainottelee taidokkaasti modernin ja klassisen välillä. Laulettu italiaksi.

Esitykset Bio-Salossa, Helsingintie 11, keskiviikkosin ja torstaisin, lisänäytökset mahdollisia. Kellonaika ilmoitetaan edellisen viikon maanantaina, viimeistään tiistaina.
Liput: 18 e, sis. väliajalla kahvit. Oopperoissa on suomenkielinen tekstitys.

Laatuelokuvat Bio-Salossa

1.-3.2. Rakkautta vailla, ohjaus Andrei Zvjagintsev
Venäläisen nykyelokuvan taiturin uutuuselokuvassa Ksenia ja Boris käyvät läpi repivää avioeroa. Mielipaha ja turhautuminen johtavat syyttelyyn ja jatkuvaan tappeluun. Kumpainenkin osapuoli on jo tahollaan aloittelemassa uutta suhdetta ja on kiihkeän janoinen kääntämään elämässään kokonaan uuden lehden. Loistavaan tulevaisuuteen kiirehtivien vanhempien myrskyisän erokriisin keskellä heidän 12-vuotias poikansa Aljosa uhkaa painua unohduksiin. Todistettuaan taas kerran yhtä vanhempiensa tappeluista, poika katoaa. Kadonneen lapsensa etsinnöissä vanhemmat vasta kohtaavat kriiseistään kaikkein kovimman. Rakkautta vailla on vangitseva ja monitasoinen tarina paitsi yhdestä repeilevästä avioliitosta ja yhden perheen tragediasta, myös kuva nykyisestä Venäjästä. Kieli. venäjä, K12.

1.-3.3. Fantastinen nainen, ohjaus Sebastián Lelio
Upea chileläiselokuva kertoo tarinan Marinasta, joka joutuu taistelemaan oikeudesta olemassaoloonsa, oikeudestaan olla kuka hän on: kompleksinen, vahva, suorasukainen - fantastinen nainen. Daniela Vega pääosassa tekee suurenmoisen roolityön. Elokuva voitti Oscarin parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa. Kieli: espanja, 1 h 39 min. K12.

5.-7.4. Shoplifters - perhesalaisuuksia, ohjaus Kore-eda Hirokazu
Osamu on poikansa kanssa tavanomaisella näpistysreissulla kun he sattumalta kohtaavat kylmässä värisevän, hylätyn tytön. He huolehtivat tästä ja ottavat tytön osaksi perhettään. Vaikka he ovat köyhiä ja elävät kädestä suuhun, on heillä kuitenkin asiat hyvin - lämmin kiintymys on käsin kosketeltavaa. Kunnes odottamaton tapahtuma paljastaa perheen salaisuudet ja laittaa heidän yhteiselonsa koetukselle. Elokuva palkittiin keväällä 2018 Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla Kultaisella palmulla ja se on Japanin virallinen Oscar-ehdokas. Kieli: japani, 2 h 18 min.

3.-5.5. Suojelijat, ohjaus Xavier Beauvois
On vuosi 1915. Paridierien tilan elämä on muuttunut dramaattisesti miesten lähdettyä sotimaan. Hortense Sandrail ja tytär Solange tekevät töitä aamusta iltaan selvitäkseen, mutta sadonkorjuun aikaan työmäärä tulee ylivoimaiseksi. Hortense Sandril päättää palkata apulaisen. Täydellisellä ranskalaisella tyylitajulla tehty komea elokuva palkitsee katsojansa.

Esitykset Bio-Salossa, Helsingintie 11, ainakin pe-la-su, mahdollisesti myös maanantaisin. Kellonajat ilmoitetaan edellisenä maanantaina, viimeistään tiistaina. Liput: 6 e.


Lisätietoa kulttuuriasiain yksikön järjestämistä tapahtumista www.salo.fi/kulttuuriasiainyksikko

Julkaistu: 16.1.2019 15:35

Takaisin