Opetustarjonta
Opetus
Varhaisiän musiikkikasvatus
Solistinen instrumentti
Musiikin hahmotusaineet
Yhteismusiikki
Päivitetty 23.9.2020
Salon musiikkiopisto antaa taiteen perusopetuksesta annetun lain musiikin laajan oppimäärän mukaista opetusta.
Perus- ja syventävissä opinnoissa oppilas opiskelee musiikkiopiston opetussuunnitelman mukaisesti solistista instrumenttia (soitin tai laulu), musiikin perusteita (teoria- ja säveltapailuaineet) sekä yhteismusiikkia. Lisäksi oppilas osallistuu esiintymistoimintaan. Aikuisosastolla oppilas opiskelee perusopintoja, ja voi jatkaa perusopintojen jälkeen syventäviin opintoihin.
Varhaisiän musiikkikasvatusta annetaan musiikkileikkikoulussa ja soitinvalmennusopetuksessa.
Musiikkileikkikoulussa opitaan elämyksellisesti ja kokonaisvaltaisesti. Muskari tukee lapsen persoonallisuuden kehittymistä, kehittää lapsen rytmi- ja melodiatajua sekä herättää myönteisen asenteen musiikkiin.
Soitinvalmennusta annetaan pienryhmissä, yksilöopetuksena, puhallinorkesteri- ja bändikoulussa. Valmennus aloitetaan yleensä soittimesta riippuen 4-8 -vuotiaana. Puhallinsoittimissa, kitarassa ja kontrabassossa soitinvalmennuksen voivat aloittaa 8-12 vuotiaat lapset. Valmennusopetusta annetaan korkeintaan neljän lukuvuoden ajan. Soitinvalmennusopetuksessa hyvin menestynyt lapsi voidaan opettajan niin puoltaessa siirtää perusopintoihin ilman erillistä pääsykoetta, ja hän saa tällöin varsinaisen oppilaspaikan.
Solistinen instrumentti on aine, jota opiskellaan koko opiskeluaika soitinvalmennuksessa, perusopinnoissa ja syventävissä opinnoissa. Opiskeluaika on perusopinnoissa korkeintaan yhdeksän vuotta.
Instrumenttivaihtoehtoja ovat mm. huilu, klarinetti, saksofoni, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba, viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, laulu, lyömäsoittimet, piano, kitara ja harmonikka.
Perusopinnoissa musiikin hahmotusaineita, joilla tarkoitetaan teoria-säveltapailuaineita, opiskellaan yleensä neljä vuotta. Opiskelu alkaa pääsääntöisesti sinä lukuvuonna, jolloin oppilas täyttää 11 vuotta. Oppikursseja ovat musiikin perusteet 1, 2 ja 3 sekä yleisen musiikkitiedon perusopinot.
Syventävissä opinnoissa opiskellaan teoria-aineita kolme vuotta. Oppikursseja ovat säveltapailun, teorian, yleisen musiikkitiedon tai harmoniaopin kurssit.
Yhteismusiikki on tärkeä osa musiikkiopisto-opiskelua. Yhteismusiikki tukee instrumentin opiskelua ja sen avulla opitaan niitä yhteismusiikin perustaitoja, joita tarvitaan, kun oppilas opiston jälkeen harrastaa musiikkia esim. orkestereissa.
Piano-, kitara- ja harmonikkaoppilailla yhteismusiikki on integroitu vapaan säestyksen opiskeluun.Vapaa säestys on luovan ilmaisun yhdistämistä muusikon perustaitojen hallintaan. Ohjelmistona käytetään rytmi-, kansan-, ja taidemusiikkia sekä muuta eri käytännön tilanteissa tarvittavaa musiikkia.
Orkesterisoitinoppilaat suorittavat yhteismusiikin pääasiassa orkestereissa tai muissa kokoonpanoissa.
Yhteismusiikki alkaa opintojen alkuvaiheessa, kun oppilaalla on siihen riittävät edellytykset. Soitinvalmennukseen kuuluvassa orkesteri- tai bändikoulussa orkesterisoitto alkaa heti opintojen alusta.
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa