Hyppää sisältöön
Hyvinvointiblogissa Salon kaupungin asiantuntijat seuraavat ja kirjoittavat artikkeleita ajankohtaisista kaupungin asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista laajalla spektrillä. Kynän varressa tai näppäimistön äärellä ovat pääasiassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén ja hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska mutta toisinaan myös muita vierailevia asiantuntijoita.

Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén, Aniina Räike

Älä välitä -kampanja käynnistyi Salossa – päihteiden välittäminen alaikäiselle on aina rikos

Salossa on maanantaina 27. toukokuuta käynnistynyt viikon kestävä Älä välitä -kampanja, jossa muistutetaan, että alkoholia tai muita päihteitä ei pidä välittää alaikäisille. Kampanja herättelee aikuisia siihen, että alkoholi ja muut päihteet heikentävät nuoren turvallisuutta päättäjäisiltana ja vaikuttavat aina nuoren terveyteen.

Kesän korvalla nuorten juhlinta nostaa esiin kysymyksen alkoholin välittämisestä alaikäisille. Vaikka ikärajat ovat selvät, monet nuoret saavat alkoholia täysi-ikäisiltä läheisiltä ja tutuilta. Peräti 88 % nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta.

Alkoholin, nikotiinituotteiden ja muiden päihteiden välittäminen alaikäiselle on laitonta. Älä välitä -kampanja näkyy Salossa kampanjaviikon aikana mm. Kaupunki tiedottaa -lehdessä, kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa sekä kaupungin useissa info-TV:ssä. Päätapahtuma on perjantaina 31. toukokuuta, jolloin Salon kaupungin eri alojen ammattilaiset ja yhdistysten edustajat jalkautuvat jakamaan tietoa aiheesta.

Alkoholin riskeistä ja välittämisen seurauksista on keskusteltava julkisesti. Tärkeämpää kuin rajoittaminen on tiedon antaminen ja tuen tarjoaminen. Näyttämällä esimerkkiä ja puhumalla avoimesti, voimme rohkaista nuoria tekemään hyvinvointia tukevia valintoja. Tämä kertoo ennen kaikkea huolenpidosta.

Vuonna 2023 toteutetun Kouluterveyskyselyn mukaan salolaisista 14-15-vuotiasta nuorista (n=739) 11,6 % vastasi juovansa itsensä tosihumalaan kerran kuussa. Viikoittain alkoholia joi vastanneista noin 6 %. Yli puolelle vastanneista haki tai tarjosi alkoholia omat vanhemmat tai vanhemmat sisarukset. Tämän lisäksi alaikäiset itse ottivat luvatta alkoholia kotoa. Nuoret ovat saanet tutkimuksen mukaan myös itse ostettua alkoholia vähittäismyynnistä (8,9 %).

Kun alaikäinen pyytää “vain muutaman juoman”, kieltäytyminen voi tuntua vaikealta. Kuitenkin jokainen alkoholijuoma, jonka välitämme alaikäiselle, on paitsi lainvastainen teko, myös riski nuoren terveydelle ja turvallisuudelle. Välittämisen suurin taakka on henkinen, etenkin jos välittämämme alkoholi johtaa onnettomuuteen.

Älä välitä -kampanja on osa valtakunnallista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Pakka-toimintamallia. Paikallisen alkoholipolitiikan toimintamalli (Pakka) on paikallisten alkoholi-, nikotiini- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty menetelmä, jolla pyritään nostamaan juomisen, tupakoinnin ja rahapelaamisen aloitusikää sekä vähentämään humalajuomista ja sen haittoja.