Hyppää sisältöön

Salon kaupungin saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palveluja

  • Salo.fi
  • VisitSalo.fi
  • Salonpaikku.fi
  • Salontaidemuseo.fi
  • Salomus.fi.

Se on päivitetty 28.5.2021. Palveluja koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelujen saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio (Corellia Oy) tammikuussa 2021.

Digipalvelujen saavutettavuuden tila

Salon kaupungin verkkosivustoilla liikkuminen ja tietojen lukeminen on testattu ja korjattu näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmistoilla sujuvaksi. Kaupungin verkkopalvelut ovat siis hyvin saavutettavia. Joitakin yksittäisiä saavutettavuusriskejä sivustoihin sisältyy, mutta nämä eivät estä palvelujen käyttöä.

Huonosti hahmotettavia sisältöjä

Salon verkkosivustoilta löytyy sellaisia merkintätapoja ja teknisiä ratkaisuja, jotka tekevät hankalaksi sisältöjen tulkinnan ja hahmottamisen avustavilla teknologioilla. Näitä saavutettavuusongelmia korjataan vuoden 2021 aikana, kun sisällöntuottajat omaksuvat oikeat merkintätavat ja ylläpitotyökalujen käytön.

Ongelmallisia merkintöjä voivat olla:

  • Puuttuvat alt-tekstit: graafisia elementtejä ei kenties ole kuvailtu, tai niille on annettu huono alt-teksti.
  • Harhaanjohtavat linkkimerkinnät: linkeistä voi puuttua varoitus siitä, että ne avautuvat uuteen selainikkunaan, toiselle verkkosivustolle tai liitetiedostoon.
  • Sisältöhaitarit painikkeina: verkkosivujen pituuden hallitsemiseksi niillä on käytetty välilehtimäisiä elementtejä, joiden sisältö on oletusarvoisesti piilotettu. Elementti on merkattu painikkeeksi, mikä ei vastaa sen käyttötapaa eikä näytä haitareita sivun linkkilistauksissa.
  • Otsikkotasojen epäloogisuus: otsikkojen hierarkiatasot eivät ole sivuilla aina johdonmukaisia ja loogisesti sisentyviä.
  • Hakutoiminnon käyttäminen ruudunlukuohjelmistolla: hakutulosten seuraaminen voi olla hankalasti ymmärrettävää, koska tehokäyttäjiä varten rakennettu haku käynnistyy ennakoivasti jo ennen käynnistyspainikkeen klikkausta.

Ei-saavutettavat sisällöt

Salon kaupungin sivustoilla on julkaistuina pdf-tiedostoja, joissa on vääränlainen lukemisjärjestys tai väärinmerkattuja rakenteita, ja joistain pdf-tiedostoista ei löydy lainkaan tekstimuotoista sisältöä.

Nämä liitetiedostot on luotu sivustoille vuosien varrella, ja kaupungilla ei ikävä kyllä ole resursseja kaikkien liitetiedostojen korjaamiseen ennen vuotta 2023. Osa liitteistä on tuotettu kolmansien osapuolien järjestelmissä (esimerkiksi asianhallintajärjestelmä Dynastyssa), joilla tuotetun sisällön saavutettavuuteen Salon kaupunki ei pysty vaikuttamaan.

Jos tarvitset käyttöösi tietoja tai dataa jostakin yksittäisestä ei-saavutettavasta dokumentista, ota yhteyttä kaupungin kirjaamoon. Toimitamme tarvitsemasi tiedot sellaisessa muodossa, jota pystyt hyödyntämään. Voit soittaa numeroon 02 778 2043 tai voit lähettää sähköpostia osoitteeseen kirjaamo@salo.fi.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000