Hyppää sisältöön

Harjoittelukokemuksia Salon kaupungin työllisyyspalveluissa

Kirjoittaja: yhteisöpedagogiopiskelija Sari Hänninen Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Olen ollut harjoittelujaksolla Salon työllisyyspalveluiden koordinoimassa KotoSalo ja KotoSomero – ESR+ -hankkeessa.

Esittely

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja juurruttaa työikäisten maahanmuuttajien palveluiden kokonaiskoordinaation malli, vastaten TE2024- ja KOTO24-uudistuksiin. Hankkeessa keskitytään maahanmuuttajien nopeaan työllistymiseen erityisesti tulevaisuuden työvoimapula-aloilla, kehittäen uraohjausta ja yrittäjyysvalmiuksia kotoutumisajalla oleville työnhakijoille.

Hanke on ryhmähanke, jossa päähankkeen toteuttaja on Salon kaupunki, osahankkeiden toteuttajina toimivat Yrityssalo Oy ja Someron kaupunki.

Lisätietoja KotoSalo ja KotoSomero -hankkeesta Salon kaupungin verkkosivulla.

Mikä juttu tämä on?

KOTO24-uudistuksen myötä kunnat ovat velvoitettuja tarjoamaan maahanmuuttajille työllisyyttä, koulutusta, hyvinvointia ja terveyttä, asumista, osallisuutta, yhdenvertaisuutta, ja tasa-arvoa, oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen mahdollisuuksia sekä hyvien väestösuhteiden edistämistä – yhteistyötä ja toiminnan tehokkuuden seuraamista unohtamatta.

KotoSalo ja KotoSomero -hanke edistää omalta osaltaan Salon kaupungin valmistautumista KOTO24- ja TE2024-uudistuksiin.

Sain harjoittelujaksoni aikana olla mukana tulevaisuuteen sunnatuissa piloteissa. Hankkeen monimuotoisuus oli sellainen asia, jonka kokonaisuuden hallitsemiseen tarvitaan laajojen kokomaisuuksien hallinnan osaamista.
Työskennellessäni KotoSalo ja KotoSomero -hankkeesssa sain kokea niin paljon työlle omistautumista ja intoa. Ymmärsin, kuinka paljon ihmisillä on tahtoa, jo ennen uudistuksen voimaantuloa.

Olen ollut mukana esimerkiksi suunnittelemassa viestintää erilaisiin tapahtumiin sekä tavannut ihmisiä, joiden kanssa olemme tiimin kanssa suunnitelleet asiakkaiden asuntoasioita Salossa. Olen ohjannut asiakkaita palvelujemme pariin ja osallistunut työpajoihin, joissa olemme kehittäneet asiakkaiden palvelupolkuja. Olen laatinut henkilökunnan visuaalista roolitusta.

Ideoin kehittämispäivän 26.4.2024 sisällön yhteistyössä projektipäällikön kanssa. Päivän yhteisestä toteutuksesta saimmekin paljon positiivista palautetta. Olemme myö pohtineet laajasti koulutuksen merkitystä kotoutumiseen ja työllistymiseen.
Lisäksi olen osallistunut kehittämiseen innovatiivisesti ja nauttinut suunnattomasti ideoiden etenemisestä.

Oppiminen projektissa

Olen oppinut verkostoitumisen ja yhteistyön merkityksen hanketyössä. Olen tehnyt hankkeen viestintään liittyviä materiaaleja, vieraillut tapaamassa ihmisiä vastaanottokeskuksissa sekä kuunnellut ihmisten huolia asumiseen liittyvissä ongelmissa.

Harjoittelijoiden käyttäminen kehittämishankkeissa antaa hanketyöhön paljon uusia ideoita. Siksi on tärkeää jatkaa harjoittelijoiden ottamista mukaan hankkeisiin tulevaisuudessakin. Ymmärrän nyt, kuinka hankkeissa olevien ihmisten saama apu vaikuttaa pitkällä aikaväillä elämään ja kuinka tärkeää se on.

Päiväni hankkeessa

Työpäiväni ovat olleet täynnä oppimista ja hankkeen eri vaiheissa mukana olemista. Siitä, että olen saanut olla mukana, saan kiittää projektipäällikköä Marjut Laaksosta. Siis iso kiitos hänelle sekä hankkeessa työskenteleville Ari Virtaselle ja Kateryna Pinchukille, jotka ottivat minut upeasti vastaan. Oli ilo oppia osaavassa hankkeessa.