Kirjoittaja kulttuurisuunnittelija Satu Pasio
Näyttää siltä, että Salossa tulee olemaan kulttuuri liikkeellä! Uudet kulttuuriluotsit kulkevat paikasta toiseen ja tarjoilevat Salon monipuolista kulttuurisisältöä halukkaiden ulottuville. Mutta miten?
”Kas tuolla haetaan iäkäs henkilö kotoa. Mennään yhdessä museoon tutustumaan uuteen näyttelyyn, sillä yksin ilman apua ei olisi päässyt. Ja tuolla on treffit teatterin edessä. Yhteinen teatterikokemus odottaa, sillä yksin ei olisi tullut lähdettyä, kaverin kanssa on mukavampaa. Tuolla kulkee pieni ryhmä yhdessä, ovat menossa tutustumaan uuteen kulttuuritaloon. Yhteinen kokemus virkistää, tuo valoa ajatuksiin. Ja mitä ihmettä, matkalaukullinen taidetta matkustaa sinne, mistä ei päästä taiteen luo! Kulttuuriluotsi vie ja esittelee.”
Huhtikuussa alkanut kaksivuotinen projekti käynnistää kulttuuriluotsitoiminnan Salossa. Toiminnan myötä tuodaan kulttuuria ja ihmisiä lähemmäksi toisiaan. Kulttuurin tulee olla kaikkien saatavilla ja luotsit tulevat toimimaan tässä apuna nyt myös meillä.
Kulttuuriluotsitoiminta on saanut alkunsa Jyväskylässä vuonna 2006. Tällä hetkellä toimintaa on noin kahdellakymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Ja nyt suunnitellaan meidän kaupungille ikiomaa, Salon näköistä tapaa toimia.
Luotsitoiminnan tavoitteena on kulttuurin saavutettavuuden lisääminen myös heille, jotka ovat erilaisten esteiden vuoksi joutuneet jäämään kulttuuri- ja taidetapahtumien ulkopuolelle. Osallistumisen kynnys madaltuu, kun on kaveri, jonka kanssa mennä.
Kulttuuriluotsi on koulutettu, vapaaehtoinen ja vertainen henkilö, jonka kanssa voi lähteä kokemaan kulttuuria. Luotsi on toiselle ihmiselle rohkaisija, kaveri ja kanssakulkija. Hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen hyöty luotsitoiminnassa on vahvasti vastavuoroinen. Niin luotsi kuin luotsattavakin ovat saamapuolella yhteisessä kohtaamisessa, ja samalla myös kulttuurikohde saavuttaa lisää asiakkaita luokseen.
Kevään aikana projektissa on perehdytty valtakunnalliseen luotsitoimintaan, kartoitettu toiminnan erilaisia malleja, mahdollisia yhteistyökumppaneita sekä verkostoja. Salon ensimmäiset testiluotsit olivat jo mukana MHAW- Hyvää mieltä kulttuurista – viikolla Plazassa. Kulttuurikeskustelut ja tulevan toiminnan esittely on aloitettu. Ideapaja lokakuussa kutsuu kiinnostuneita kuulemaan sekä ideoimaan yhdessä luotsitoimintaa. Ja sen jälkeen käynnistyy vapaaehtoisten koulutus yhteistyössä kansalaisopiston kanssa.
Samalla kun suunnittelun äärellä mietitään mahdollisen rajoja, tulee myös haaveilla ja innostua yhdessä erilaisista ideoista. Miten salolaisuus voisi näkyä luotsitoiminnassa? Salon laajalle levittynyt väestö tarvitsee luotseja myös kylille. Eikö oma kyläluotsi olisi siihen oiva ratkaisu? Entä miten meillä tavoitetaan juuri hänet, joka kaipaa kulttuurin äärelle?
Ajattelen, että kulttuuri kulkee ihmiseltä ihmiselle yhteisinä kokemuksina ja mieleenpainuvina hetkinä. Kulttuuri virkistää, koskettaa ja parhaimmillaan jättää jäljen. Se suuntaa katsetta väreihin, muotoihin, säveliin ja sanoihin sekä samalla vahvasti toiseen ihmiseen.
Haluaisitko sinä toimia luotsina? Entäpä tunnetko henkilön, jolle luotsi voisi toimia tärkeänä kaverina kohden kulttuuria? Tai onko sinun kulttuurikohteesi sellainen, minne kutsuisit luotsit tutustumaan ja tuomaan asiakkaita mukanaan?
Kulttuuriluotsikoulutus alkaa ideapajalla 2.10.2024 Salon kansalaisopistolla, lisätietoja löydät kesäkuun lopussa julkaistavasta Salo vapaalla -esitteestä.
Otathan yhteyttä ja kohdataan kulttuurin äärellä!
terveisin
kulttuurisuunnittelija Satu Pasio
sähköposti satu.pasio@salo.fi, puhelin 02 7784811