Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén
Mielenterveyspäivää vietetään vuosittain 10. lokakuuta. Teemapäivä on tärkeä tilaisuus nostaa esiin mielenterveyden merkitys ja poistaa siihen liittyviä stigmoja. Vuoden 2024 teema korostaa sitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus – ei vain joidenkin etuoikeus. Kun yhteiskuntana kannamme huolta toistemme hyvinvoinnista, voimme luoda ympäristön, jossa jokaisen on mahdollista elää täysipainoista elämää. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa – nyt on aika toimia.
Mielenterveys on keskeinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mielenterveys vaikuttaa siihen, miten ajattelemme, tunnemme ja toimimme päivittäisessä elämässä. Hyvä mielenterveys auttaa meitä käsittelemään stressiä, ylläpitämään suhteita ja tekemään päätöksiä. Mielenterveyshäiriöitä, kuten masennusta, ahdistusta ja muita psyykkisiä sairauksia, voidaan verrata fyysisiin sairauksiin. Ne vaikuttavat ihmisten elämään, työhön ja ihmissuhteisiin. Valitettavasti yhä monet ihmiset kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa, ja avun hakeminen on usein haastavaa stigmojen ja ennakkoluulojen vuoksi.
Mielenterveys on oikeus, johon kaikilla tulisi olla mahdollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskuntana meidän on luotava ympäristö, jossa ihmiset voivat keskustella avoimesti mielenterveyden haasteista ja hakea apua ilman pelkoa tuomitsemisesta. Meidän on myös varmistettava, että mielenterveyspalvelut ovat saavutettavissa ja laadukkaita, jotta jokainen voi saada tarvitsemansa tuen.
Yhteisöjen tuki on mielenterveyden tukemisessa merkityksellinen. Yhteisöt voivat olla voimakkaita tukiverkkoja, jotka auttavat yksilöitä selviytymään vaikeista ajoista. Yhteisöllisyys, avoimuus ja tuki vaikuttavat myönteisesti yksilön selviytymiseen ja parempaan mielen hyvinvointiin.
Maailman mielenterveyspäivänä voimme kaikki tehdä osamme mielenterveyden edistämiseksi. Tässä muutamia tapoja, joilla voit vaikuttaa:
Lue lisää Maailman mielenterveyspäivästä
@mielenterveys
#maailmanmielenterveyspäivä
#vihreäävaloa