Hyppää sisältöön
Hyvinvointiblogissa Salon kaupungin asiantuntijat seuraavat ja kirjoittavat artikkeleita ajankohtaisista kaupungin asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista laajalla spektrillä. Kynän varressa tai näppäimistön äärellä on pääasiassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén, mutta toisinaan myös muita vierailevia asiantuntijoita.

Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén

Nuorten huumekuolleisuus lähes tuplaantui Suomessa vuonna 2023

Tilastokeskus ja THL ovat marraskuussa 2023 julkaisseet vuoden 2023 kuolinsyytilastoja mm. huumemyrkytyskuolemien ja alkoholiperäisten kuolemien osalta. Niistä selviää mm, että nuorten alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemia oli v.2023 lyhyen laskukauden jälkeen ennätysmäärä. Lisäksi huumeet ovat olleet myötävaikuttamassa monenlaisissa kuolemantapauksissa esim. liikenneonnettomuuksissa ja sairauskuolemissa.

Yliannostuskuolemat alle 25-vuotiailla ja sitä vanhemmilla:

Yleisin alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemaan johtanut päihde on ollut  buprenorfiini. Merkitsevässä määrin huumemyrkytyskuolemien takana on myös aineiden yhdistelmäkäyttöä, amfetamiiniryhmän aineiden ja bentsodiatsepiinien sekä buprenorfiinin ja amfetamiinien käyttöä. Vuonna 2023 Suomessa huumeisiin menehtyi joka neljäs 15-24-vuotiaana kuollut. Kuolleista 80% ikäryhmän 15-24-vuotiasta oli miehiä.
Kovien huumeiden käyttö näkyy mm. jätevesitutkimuksissa. Salossa on esim.  03/2022 tehdyssä jätevesitutkimuksessa näkynyt erityisesti amfetamiinin, kokaiinin ja ekstaasin käyttöä.

Ikääntyneiden kuolinsyy yhä useammin alkoholiperäiset syyt

Alkoholiperäiset taudit ja tapaturmaiset alkoholimyrkytykset olivat viime vuonna 1 727:n työikäisen kuolinsyy. Alkoholiperäiset kuolinsyyt ovat pienessä kasvussa ja erityisesti naisten osalta. Miesten alkoholiperäiset kuolinsyyt ovat kuitenkin kolminkertaisia verrattuna naisiin.

Yli 65-vuotiaiden kuolleiden osuus kaikista alkoholiperäisistä syistä 2000-luvun alussa oli vain 15%. Vuonna 2023 alkoholiperäisiin syihin menehtyi yli 65-vuotiaita ensimmäistä kertaa enemmän kuin työikäisiä.

Kunnassa tehtävän ehkäisevän päihdetyön haasteet

Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta nuorten lisääntyneet huumemyrkytyskuolemat sekä työikäisten ja ikääntyneiden lisääntyneet alkoholiperäiset kuolinsyyt aiheuttavat haasteita kunnassa tehtävälle ehkäisevälle päihdetyölle. Työn perustaksi tarvitaan lisää tutkimusta tekijöistä, jotka aiheuttavat nuorilla huumeiden käytön aloittamisen. Lisäksi tietoa tarvitaan siitä, mikä johtaa huumeita käyttävien nuorten yliannostuskuolemaan. Samoin  tarvitaan tietoa siitä, miten voidaan vähentää työikäisten ja ikääntyneiden alkoholin käyttöä.

Lapsilla ja nuorilla on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan oikeus terveyteen ja hyvinvointiin, joka sisältää haitallisilta aineilta (nikotiinituotteet, alkoholin huumeet) suojelun.  Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kaikille ja vain yhdessä voimme vaikuttaa nuorten päihteidenkäytön riskeiltä suojaaviin tekijöihin ja niille altistaville tekijöille. Lapsille ja nuorille tulee opettaa kriittistä suhtautumista tilanteissa, joissa päihteitä on mukana. Päihdekasvatus tulee aloittaa ajoissa ikätasoisesti jo alakouluikäisille.
Mielenterveyttä tulee tukea kaikissa ikäryhmissä monin eri keinoin eri tahojen toimesta lapsuudesta lähtien, sillä mielenterveysongelmien tiedetään lisäävän alkoholin käyttöä ja toisaalta alkoholin käyttö aiheuttaa mielenterveysongelmia.

Blogissa käytetyt aineistot:

Linkki Tilastokeskuksen sivuille

Linkki THL:n sivuille

Linkki Päihdelinkin sivuille

Blogin kuva on AI:n luoma kuvituskuva aiheesta.