Kirjavinkkauksia etänä
Kirjavinkkaukseksi kutsutaan toimintamallia, jossa kirjoista kerrotaan houkuttelevaan ja lukemaan innostavaan sävyyn. Yleensä kirjastoalan ammattilaiset järjestävät kirjavinkkauksia kouluryhmille, mutta kohderyhmänä voivat olla myös aikuiset. Kirjavinkkaus on tärkeä osa kirjallisuuskulttuuria, sillä sen kautta kirjallisuutta tuodaan tarjolle, kirjallisuudesta herää keskustelua ja kirjallisuuden sisältöjä avataan eri tasoisille lukijoille. Kirjavinkkauksen hyötynä voi olla sopivan kirjan löytyminen tai lukuinnostuksen herääminen. Kirjavinkkausten sisältöjä voidaan räätälöidä tilanteen ja tarpeen mukaan erilaisille kohderyhmille.
Korona-ajan myötä kirjavinkkauksia on alettu järjestää enemmän etänä videoyhteyden avulla. Näin on ollut mahdollista tavoittaa helpommin myös syrjäisempiä kouluja, joihin on aiemmin ollut haastavaa saada kirjavinkkaria paikalle. Toisaalta etäyhteyden välityksellä mahdollisuus käydä spontaania keskustelua kirjoista voi heiketä, mutta sekin on järjestelykysymys. Kirjavinkkauksen yhteydessä olisi tärkeää olla heti saatavilla vinkkauksessa esiteltyjä kirjoja. Siksi kirjavinkkarin on etukäteen kerättävä kasaan riittävä määrä esittelyssä olevia kirjoja. Etäkirjavinkkauksia varten on kerätty kirjakasseja, jotka on lähetetty kouluille hyvissä ajoin esim. kirjastoautojen kyydissä.
Etäkirjavinkkauksia voidaan järjestää usealla eri tavalla. Joko niin, että kirjavinkkari puhuu kokonaiselle koululuokalle luokassa olevan näytön kautta, tai niin, että oppilaat liittyvät omilta tietokoneiltaan seuraamaan etälähetystä. Tällöin on mahdollista seurata kirjavinkkausta myös kotoa. Etäkirjavinkkauksissa on käytetty useita eri videoyhteysalustoja, kuten Microsoft Teams tai Zoom.
Salossa etäkirjavinkkauksia käynnistettiin loppuvuodesta 2020 pitämällä Halikon Armfeltin koulun 8.-luokkalaisille sarjakuvaromaanien vinkkauksia Halikon kirjaston henkilökunnan toimesta. Vuoden 2021 aikana etäkirjavinkkaus on yleistynyt Salossa toimintamalliksi Lukeva Salo -hankkeen myötä, ja näin on tavoitettu monia kouluja eri puolilla Saloa. Etäkirjavinkkauksia on järjestetty Halikon kirjaston, Salon pääkirjaston, Särkisalon kirjaston sekä Kiskon kirjaston henkilökunnan toimesta. Talvilomaviikolla järjestettiin kirjastopalveluiden yhteistyöllä ensimmäistä kertaa myös kaikille avoin lastenkirjauutuuksien etäkirjavinkkaus.
Aarne Pohjois-Koivisto, Halikon kirjasto