Hyppää sisältöön
Hyvinvointiblogissa Salon kaupungin asiantuntijat seuraavat ja kirjoittavat artikkeleita ajankohtaisista kaupungin asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista laajalla spektrillä. Kynän varressa tai näppäimistön äärellä on pääasiassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén, mutta toisinaan myös muita vierailevia asiantuntijoita.

Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén

Kaatumisen väistämätön hetki
– vai voisiko siltä välttyä?

Raija, 72-vuotias leski, asui yksin vanhassa talossaan lähellä Salon keskustaa. Hän oli tottunut elämään itsenäisesti, mutta ajan myötä elämä oli alkanut tuntua raskaammalta. Askeleet olivat hitaammat ja epävarmemmat, ja tasapaino oli heikentynyt. Vuosien varrella hän oli huomannut, ettei voimat jaloissa olleet enää entisellään. Ystävät olivat huomanneet Raijan varovaiseksi muuttuneen kävelyn, mutta Raija oli vain hymyillyt ja vakuuttanut, ettei mitään hätää ollut.

Eräänä talvipäivänä Raija lähti kävelylle lumisateessa, vaikka ulko-oven edessä ja rappusissa oli lunta ja jäätä. Hän ei laittanut liukuesteitä kenkiinsä eikä ottanut kävelykeppiä mukaansa. Aluksi kävely sujui hyvin, mutta pian hän liukastui ja kaatui lyöden lonkan kovaan maahan, ja kipu oli valtava. Raija ei voinut liikkua, ja kaikki aiemmat huomiotta jääneet varoitukset kävivät toteen – liukkaat kadut, heikko valaistus, huono tasapaino ja väärä jalkinevalinta johtivat onnettomuuteen.

Vaikka Raijan naapurit auttoivat nopeasti, lonkan murtuma vei hänet sairaalaan pitkäksi aikaa. Elämä ei ollut enää entisellään, ja kaatuminen toi tullessaan kipuja, pitkän toipumisen ja uusia haasteita itsenäiselle asumiselle. Raija ymmärsi, että pieniä varotoimia olisi voinut tehdä ehkäistäkseen onnettomuuden.

Kaatumiset ovat yleisiä ja voivat aiheuttaa vakavia vammoja, erityisesti iäkkäille. Vuosittain Varhan alueella tapahtuu 750 lonkkamurtumaan johtanutta kaatumista.  Vaikka niitä ei aina voi estää, on olemassa keinoja vähentää riskiä. Heikentynyt lihasvoima, huono tasapaino, näköongelmat, lääkitys ja ympäristötekijät kuten kodin heikko valaistus voivat lisätä kaatumisriskiä. On tärkeää pitää huolta fyysisestä kunnosta. Päihteitä ei tulisi myöskään käyttää.

Erityisesti talvella sopivat jalkineet ja liukuesteet voivat estää monia kaatumisia. Myös näön ja kuuloaistin tarkistaminen sekä terveydentilan seuranta auttavat vähentämään kaatumisriskiä. Kaatumisten ehkäisy on tärkeää itsenäisen elämisen ja elämänlaadun turvaamiseksi, ja pienet muutokset voivat vaikuttaa isosti.

Pidetään jalat tukevasti maassa- turvallista 112-päivää!

Lähde ja lisää tietoa kaatumisen ehkäisystä