Tuoreet tutkimukset ja kyselyt paljastavat nuorten nikotiinituotteiden käytön yleistymisen kouluissa. Erityisesti nikotiinipussit ja sähkötupakointi aiheuttavat haasteita opetukselle, lasten ja nuorten terveydelle, turvallisuudelle ja ennaltaehkäisylle. Koulujen toiveena on selkeä toimintamalli ja parempi tuki arjen työhön.
Nikotiinipussien suosio on nousussa erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt myös työikäisten keskuudessa. THL:n (2025) tutkimuksen mukaan suomalaisista alle 40-vuotiaista joka neljäs käyttää päivittäin tai satunnaisesti nikotiinipusseja. Tuore australialaistutkimus (Brierley, Li & Jongenelis, Nicotine & Tobacco Research) kartoitti, mitkä tekijät lisäävät nikotiinipussien kokeiluhalukkuutta 16–24-vuotiailla. Verkkokyselyyn vastasi 817 nikotiinipusseista tietävää, mutta niitä vielä kokeilematonta nuorta.
Kaksi kolmesta (66%) vastaajasta kertoi olevansa utelias tuotetta kohtaan, ja yli puolet (55%) olisi valmis kokeilemaan, jos ystävä tarjoaisi. Kokeiluhalukkuus oli erityisen yleistä niillä, jotka olivat aiemmin käyttäneet sähkötupakkaa. Myös ystäväpiirin nikotiinituotteiden käyttö vaikutti merkittävästi asenteisiin ja käytösaikeisiin.
Tutkijat painottavat, että myönteisiin asenteisiin, riskien vähättelyyn ja sosiaalisiin vaikutteisiin tulisi puuttua. Ennaltaehkäisevä työ, kuten nuorten tiedottaminen terveysriskeistä sekä tuotteiden markkinoinnin rajoittaminen, ovat avainasemassa nikotiinituotteiden aloittamisen ehkäisyssä.
Myös Suomessa tilanne on huolestuttava. Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ja Varsinais-Suomessa toimiva ammattilaisten Vape-verkosto, toteuttivat yhteistyössä kuntien kanssa kyselyn V-S:n koulujen rehtoreille heidän näkemyksistään nuorten nikotiinituotteiden käytöstä koulussa. Noin 90:n koulun rehtoreiden vastausten perusteella sähkötupakointi aiheuttaa ongelmia jo kolmasosassa alakouluja ja jopa 80 prosentissa ylä- ja yhtenäiskouluja. Toisen asteen oppilaitoksista 86 % raportoi ongelmia.
Nikotiinipussien käyttö näkyi yli puolessa yläkouluista ja 63 prosentissa lukioista ja ammattikouluista. Sen sijaan nuuska ja perinteinen tupakka olivat huomattavasti harvinaisempia.
Nikotiinituotteita käytetään yleisimmin koulun alueella, erityisesti välituntisin, WC-tiloissa ja koulumatkoilla. Sähkötupakointi koulun WC-tiloissa on monissa kouluissa vakava ongelma, sillä se rajoittaa tilojen normaalia käyttöä ja aiheuttaa häiriöitä. Tuotteiden käyttöä pyritään peittelemään, mikä vaikeuttaa valvontaa. Kouluilla ei ole keinoja puuttua koulumatkoilla tai vapaa-ajalla tapahtuvaan käyttöön.
Joissain kouluissa on havaittu myös nikotiinituotteiden myyntiä ja siihen liittyviä lieveilmiöitä, kuten kiristämistä, uhkailua tai väkivaltaa.
Kaikki kyselyyn vastanneet koulut puuttuvat nikotiinituotteiden käyttöön jollakin tavoin. Tavallisimpia keinoja ovat yhteydenotto huoltajiin, kurinpidolliset toimet (kuten jälki-istunto tai kasvatuskeskustelu), terveydenhuoltoon ohjaaminen ja tarvittaessa lastensuojeluilmoitus. Noin puolessa kouluista on laadittu erillinen toimintamalli.
Koulut toivovat valtakunnallista ja alueellista yhtenäistä mallia, jolla nikotiinituotteiden käyttöön puuttuminen olisi johdonmukaista ja tehokasta. Lisäksi kaivataan valmiita opetusmateriaaleja, asiantuntijaluentoja sekä tukea koulumatkoilla tapahtuvan käytön ehkäisyyn.
Nuorten nikotiinituotteiden käytön ehkäisy edellyttää vahvaa yhteistyötä huoltajien, koulujen, terveydenhuollon ja muiden nuorten kanssa toimivien kesken. Selkeät käytännöt, ajantasainen tieto ja nuorille suunnattu päihdekasvatus voivat ehkäistä uuden nikotiinisukupolven syntymistä.
Salossa vastataan tutkimuksista nousseisiin huoliin kehittämällä vaikuttavaa, tutkimukseen perustuvaa ehkäisevää päihdetyötä.
Moniammatillinen työryhmä valmistelee parhaillaan toimintamalleja päihteiden käyttöön puuttumiseksi, erityisesti painottaen varhaista puuttumista lasten ja nuorten nikotiinituotteiden käyttöön. Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on kehittänyt osaltaan kouluterveydenhuollon hoitopolkuja tukemaan esimerkiksi nuorten nikotiiniriippuvuuden vähentämistä.
Myös vanhemmilla on ennaltaehkäisyssä merkittävä rooli: heidän asenteensa, tukensa ja puheensa vaikuttavat enemmän kuin usein ajatellaan. Kun viesti on yhtenäinen ja tulee monesta suunnasta, se tavoittaa nuoret paremmin. Vanhemmilla on lupa ja vastuu puhua – ja jokaisella keskustelulla on väliä.
Syksyllä 2025 julkaistaan uuden THL:n Kouluterveyskyselyn tulokset mm. lasten ja nuorten nikotiinituotteiden käytön osalta. Myös näitä tuloksia hyödyntämällä laaditaan Salossa uusi konkreettinen Hyvinvointisuunnitelma vuosille 2026-2029.