Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén
Ostokokeet ovat merkittävä osa Salon kaupungin ehkäisevää päihdetyötä. Ehkäisevä päihdetyö on lakisääteistä toimintaa kaikissa Suomen kunnissa. Näiden kokeiden tarkoituksena on torjua alkoholi- ja nikotiinituotteiden väärinkäyttöä rajoittamalla niiden saatavuutta alaikäisille. Ostokokeet eivät ole vain valvontakeino, vaan myös työkalu, joka tukee kaupan alan vastuullisuutta ja kehittää ikärajavalvonnan toimivuutta.
Ostokokeella tarkoitetaan tilannetta, jossa nuorelta näyttävä täysi-ikäinen henkilö yrittää ostaa alkoholi- tai nikotiinituotteita ilman henkilöllisyystodistusta. Ostajan tulee olla täysi-ikäinen, mutta hänen ulkonäkönsä viestii nuoruudesta. Mikäli henkilöllisyyttä ei pyydetä todistettavaksi, se kertoo puutteista myyntipaikan ikärajavalvonnassa.
Ostokokeiden toteutus perustuu kauppojen omiin ohjeistuksiin, joka edellyttää, että alle 30-vuotiaalta näyttäviltä ostajilta tarkistetaan ikä. Tämä varmistaa, ettei alkoholia tai nikotiinia myydä alaikäisille. Ostokokeilla ei pyritä syyllistämään yksittäisiä myyjiä, vaan ne tarjoavat vähittäiskaupoille arvokasta tietoa omavalvonnan tasosta ja kehittämistarpeista.
Salon kaupunki toteutti ostokokeet yhteistyössä SSKKY:n lähihoitajaopiskelijoiden kanssa. Kuusi nuorelta näyttävää 18-vuotiasta opiskelijaa suoritti 54 koeostoa kolmessa päivässä eri myyntipaikoissa, kuten marketeissa, hypermarketeissa, Alkoissa, erikoiskaupoissa ja R-kioskeilla. Kussakin myymälässä käytiin kolme kertaa.
Henkilöllisyyspaperit pyydettiin näyttämään nyt suoritetussa ostokokeessa 89%ssa kaikista ostokerroista.
Koeostajat saivat kattavan perehdytyksen tehtäväänsä, ja he toimivat aina pareittain. Ostokokeita seurasi taustalla Salon kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, joka vastasi myös tulosten koostamisesta. Ostotilanteet dokumentoitiin seurantalomakkeilla, ja opiskelijat sitoutuivat vaitiolovelvollisuuteen.
Etukäteen ostokokeista tiedotettiin Varsinais-Suomen Pakka-toiminnan tarjontatyöryhmässä, joka koostuu muun muassa V-S:n kaupunkien ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoista, vähittäiskauppojen ja ravintoloiden edustajista sekä aluehallintoviraston ja Alkon edustajista. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan paljastettu, jotta kokeet heijastaisivat todellisia myyntitilanteita.
Ostokokeiden tulokset toimitettiin jokaiselle osallistuneelle myyntipaikalle. Niissä, joissa ikärajavalvonta toimi moitteettomasti kaikissa ostotilanteissa, palkittiin Diplomi-sertifikaatilla. Lisäksi opiskelijoille annettiin todistus osallistumisesta, ja heidän panostaan kiitettiin pienellä huomionosoituksella.
Ostokokeiden tulokset ovat arvokas työkalu, joka auttaa vähittäiskauppoja kehittämään vastuullisuuttaan. Kaupan ala on jo pitkään panostanut ikärajavalvontaan muun muassa ikärajapassikoulutusten ja THL:n ”Skarppina kassalla” -vastuullisuuskoulutuspaketin avulla.
Ostokokeet eivät ole vain valvontaa, vaan ne tukevat yhteiskunnan laajempaa tavoitetta suojella nuorten terveyttä. Nikotiini- ja alkoholitottumusten muodostuminen nuoruudessa voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittoja, joten ennaltaehkäisy on ensisijaisen tärkeää. Ostokokeet ovat konkreettinen keino varmistaa, että ikärajavalvonta toimii ja ehkäisevä päihdetyö onnistuu.
Salon kaupungin ostokokeista saadut positiiviset kokemukset osoittavat, että yhteistyö oppilaitosten, viranomaisten ja vähittäiskaupan kanssa voi tuottaa merkittäviä tuloksia. Tämä työ ei pelkästään edistä vastuullisuutta, vaan myös vahvistaa paikallista hyvinvointia ja turvallisuutta.
Ostokoe Salo 2024 tulokset (237,92 Kt)