Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén
Suomalaisten aikuisten alkoholin käyttö lisääntyy kesäisin. Kesälomalla tavataan ystäviä ja on paljon juhlia, joissa tulee käytettyä tavanomaista enemmän alkoholia. Moni käyttää alkoholia mökkireissulla saunomisen yhteydessä rentoutuakseen ja nukkuakseen paremmin. Loman jälkeen olo ei välttämättä kuitenkaan olekaan palautunut tai rentoutunut ja siihen on syynsä, jonka takaa löytyy alkoholi.
Päivittäin käytettynä alkoholi vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Naisilla seitsemän annosta ja miehillä 14 annosta alkoholia viikossa aiheuttavat jo kohtalaisen terveydellisen riskin aiheuttamalla pitkäaikaisia muutoksia. Korkean riskitason rajat ovat naisilla 12-16 annosta ja miehillä 23-24 annosta viikossa. Korkean riskitason rajat ovat hälytysraja, jolloin viimeistään juomistapoihin tulisi tehdä muutos. Yksi annos on esimerkiksi tölkki keskiolutta, 12cl mietoa viiniä tai 4cl viinaa. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että ikääntyminen, terveydentila, perimä, käytössä olevat lääkkeet, paino ja tupakointi pienentävät riskirajoja. Suomessa on yli 200000 alkoholiriippuvaista, joista suurin osa on työelämässä. Lisäksi Suomessa on noin 600 000 riskikäyttäjää. Osalle päivittäinen loma-ajan juominen voi jäädä ns. päälle. Osa tarvitsee siihen katkaisuhoitoa, osa selviää neuvonnalla. Iso osa selviää omin toimin paluusta arkeen, mutta päivittäisestä juomisesta voi koitua mm. levottomuutta joksikin aikaa.
Paluu arkeen loman jälkeen voi olla monellakin tavalla hankalaa kesäloman jälkeen, jos alkoholia on käyttänyt tavanomaista runsaammin. Lisääntyneen unettomuuden lisäksi saattaa esiintyä ongelmia alakuloisuuden ja masennuksen tunteiden kanssa. Tämä saattaa lisätä juomishaluja ja alkoholin käyttöä töihin paluunkin jälkeen. Alkoholi itsessään sisältää paljon kaloreita, joten kesän aikainen lisääntynyt alkoholin käyttö ja rasvainen grilliruoka monesti tuovat muutaman lisäkilon vyötärölle.
Arkeen siirtymistä helpottaa hyvissä ajoin lopetettu alkoholin käyttö. Elimistölle jää aikaa levätä ja toipua kun maksan ei tarvitse tehdä töitä jatkuvasti. Alkoholin käytön sijaan voi keksiä uusia tapoja viettää aikaa: voi lähteä vaikka lenkille, käydä elokuvissa tai lukea hyvää kirjaa. Tekemättömyys altistaa juomiselle, kun taas kaikkinaiset rutiinit pitävät juomisajatukset taka-alalla. Jääkaapissa ei kannata pitää ”vierasvaraa”, ja isompia juhlia tai paikkoja, joissa kesällä joi alkoholia, kannattaa välttää jonkin aikaa. Jos haluaa jatkossa kuitenkin käyttää alkoholia, sitä kannattaa tehdä vain suunnitellusti ja muistaa itselle asetetut rajat. Alkoholista erossa pysyminen on helpompaa, kun on joku, joka tsemppaa ja toisaalta muistuttaa vaaratilanteissa, jossa riskinä voisi olla retkahdus.
Joskus ulkopuolinen apu on kuitenkin tarpeen. Silloin apua saa terveyskeskuksesta tai omasta työterveyshuollosta. Monilla paikkakunnilla toimii myös A-klinikka. Myös verkossa saa matalan kynnyksen apua.
Juomisen hallinnan opas verkossa
Auttava puhelin ympäri vuorokauden
Palveluja alkoholia käyttävän läheiselle:
Varsinais-Suomen FinFami läheisille