Salon työllisyyspalvelut yrittäjien apuna
Vuoden alussa Suomessa astui voimaan suuri uudistus, kun valtiollisen TE-toimiston järjestämät työllisyyspalvelut siirtyivät kuntien hoidettavaksi. Nykyisin Salon alueen työllisyyspalveluista vastaa Salon kaupunki. Työllisyyspalvelut palvelevat matalalla kynnyksellä myös yrittäjä- ja työnantaja-asiakkaita heidän erilaisissa tarpeissaan.
Salon työllisyyspalvelut pähkinänkuoressa
- TE-toimisto lakkasi olemasta, ja TE-palveluista vastaavat nyt kunnat tai kuntien muodostamat työllisyysalueet
- Salon työllisyysalueeseen kuuluvat Salo, Somero, Koski Tl ja Marttila
- Salo on työllisyysalueen vastuukunta, eli se järjestää työllisyyspalvelut
- Työllisyyspalvelut auttavat yrityksiä ja työnantajia mm. työntekijöiden hankintaan, koulutukseen tai vähentämiseen liittyvissä asioissa
- Alueen aloittavat yrittäjät voivat hakea starttirahaa Salon työllisyyspalveluista
- Työllisyyspalvelujen uutisia voi seurata työllisyysalueen Facebook- ja Instagram-tileiltä
Lue lisää Salon työllisyyspalveluista työnantajille – Salo.fi.
Uudella pienemmällä organisaatiolla ketterämpää palvelua
Salon työllisyysalue on ollut toiminnassa nyt muutaman kuukauden ajan. Ne palvelevat sekä henkilöasiakkaita että yrityksiä Salon työllisyysalueella, johon kuuluvat Salo, Somero, Koski Tl ja Marttila. Salon kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana, eli Salon kaupunki vastaa palveluiden tuottamisesta.
Salon työllisyyspalveluiden toimipisteitä löytyy itse Salon lisäksi myös Somerolta, Kosken Tl kunnasta ja Marttilasta.
Uudistuksen johdosta Salon työllisyyspalveluiden vastuulle tuli useita kymmeniä uusia tehtäviä.
– Aiemmin valtion järjestämien TE-palvelujen tukipalvelut tulivat monelta eri organisaatiolta. Nyt kun kunnat ottivat vastuuta työllisyydenhoitoasioista, yksi työllisyysalue joutuu hoitamaan itsenäisesti kaikki nämä asiat. Pienenä alueena tämä on omanlainen haaste Salolle. Mutta pienuus voi olla meille myös vahvuus asioiden hoitamisen kannalta. Tunnemme ihmiset paremmin ja toivottavasti olemme ketterämpiä, toteaa Salon työllisyyspalveluiden työllisyysasiantuntija Mika Harju.
Saman toteaa Salon työllisyyspalveluiden johtava työllisyysasiantuntija Krista Takatalo ja täydentää:
– Kokonaisuuden hallinnointi on helpompaa, sillä olemme pieni organisaatio.
Salon työllisuusalue tarjoaa monenlaisia palveluita myös yrityksille
Salon työllisyysalue järjestää kaikki lakisääteiset työllisyyspalvelut sekä lisäksi sellaiset palvelut, joita se haluaa itse tarjota alueensa asukkaille.
– Olemme vielä alkuvaiheessa palveluiden järjestämisessä, emmekä ole aloittaneet kaikkia suunnitelmiamme. Meillä on kuitenkin esimerkiksi tapahtumatuotanto lähtenyt jo käyntiin, sekä ura- ja työnhakuvalmennuksia järjestetään säännöllisesti. Tulevaisuudessa luvassa on luultavasti erilaisia omia pienryhmiä ja valmennustoimintaa, jotka ovat vielä kehittämisasteella. Ensin meidän täytyy kuitenkin saada perustyö rullaaman, toteaa Takatalo.
Työllisyyspalveluiden ydintehtäviin kuuluu olla työnantajien tukena kaikissa henkilöstön muutoksiin liittyvissä tilanteissa. Sekä henkilökunnan hankintaan kuin vähentämiseen liittyvissä tilanteissa.
Yrityspuolella työllisyyspalveluiden valikoimiin kuuluu kuitenkin monia muitakin palveluja, kuten:
- monipuolinen neuvonta
- eri tilanteisiin räätälöidyt yhteishankintakoulutukset
- palkkatuen myöntäminen työttömän työnhakijan palkkaamiseen
- starttirahan myöntäminen ja maksatus
- työkokeilupaikkojen järjestely
- kansainvälinen rekrytointi
Tukea työvoiman hankintaan, myös ensikertalaisille
Suurin osa rekrytoinneista tapahtuu nykyisin sähköisiä järjestelmiä käyttäen. Työmarkkinatori on valtakunnallinen rekrytointiportaali, jota ylläpitää KEHA-keskus. Se on myös Salon työllisyyspalveluiden pääasiallinen kanava, jossa ilmoitetaan avoimista työpaikoista ja jota työnhakijat käyttävät. Tutustu lisää Työmarkkinatoriin – Työmarkkinatori.fi.
Jos yrittäjällä ei itsellään ole sen suurempia resursseja käytössään rekrytointiin, työllisyyspalveluissa voidaan laatia työpaikkailmoitus yrityksen puolesta ja auttaa oikean henkilön löytämisessä.
– Voimme auttaa yrittäjää aina työpaikkailmoituksen avaamisesta lähtien. Lisäksi autamme mielellämme tekemällä työntekijäehdotuksia, jos yrittäjällä itsellään ei ole käyttää paljon aikaa rekrytointiin. Me pystymme tekemään tällöin esivalintaa työnhakijoista ja ehdottamaan potentiaalisia hakijoita, selostaa Krista Takatalo.
Yrittäjien täytyy tällaisessa tilanteessa vain kertoa, minkälaista henkilöä he ovat etsimässä, jolloin työllisyyspalveluissa osataan kysyä oikeat kysymykset ilmoituksen laatimiseen ja oikean henkilön löytämiseen.
– Uskon, että monet yrittäjät haluavat vain senkin takia soittaa palvelunumeroomme, jotta he pääsevät juttelemaan ja miettimään, mitä he tilanteessaan voisivat tehdä. Esimerkiksi mitä tehdä, jos heillä olisi mahdollisesti tarvetta osa-aikatyöntekijälle. Tällaisia puheluita tulee meille säännöllisesti, kuvailee Takatalo.
Työllisyyspalvelut auttavat myös työkokeilijan eli työharjoittelijan etsimisessä. Lisäksi yrityksillä on mahdollista palkata työtön työnhakija palkkatuella, mutta keväällä 2025 Salon työllisyysalueen palkkatukirahat kuluvalle vuodelle olivat jo loppuneet.
Yhteistyössä alueen yrittäjäyhdistysten kanssa
Aiemmin TE-toimistoaikaan paikalliset yrittäjäyhdistykset eivät pitäneet säännönmukaista yhteyttä alueen TE-toimiston virkailijoihin.
Salon työllisyyspalveluissa on kuitenkin ehditty jo istua saman pöydän ääreen Salon Alueen Yrittäjien ja Salon Yrittäjät ry:n kanssa tiiviimmän yhteistyön lisäämiseksi yrityskentän kanssa.
Ensimmäisen kokoontumisen jäljiltä on jo sovittu seuraava, ja tapaamisia on tarkoitus pitää säännöllisesti muutaman kuukauden välein.
– Ajatuksenamme on seurata jatkossa Salon työllisyystilanteen kehittymistä yhdessä, jotta pystymme mahdollisimman ketterästi tuomaan pienyritysten näkökulmaa työllisyyspalveluiden tilannetietoon, kertoo Salon Alueen Yrittäjien puheenjohtaja Stina Siikonen Koolle Oy:stä.
Yrittäjäyhdistysten edustajien tavoitteena on myös aktivoida muita yrittäjäkollegoita tutustumaan tarkemmin työllisyyspalveluiden tarjontaan.
– Sovimme, että me molemmat, Stina ja minä, markkinoimme työllisyysaluetta, jotta yrittäjät saisivat siitä lisää tietoa, täydentää Salon Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari-Pekka Stenroos CAP Valmennus Oy:ltä.
Salon työllisyyspalvelut kokoontuivat Salon alueen yrittäjäyhdistysten edustajien kanssa. Kuvan etualalla Stina Siikonen ja ensimmäisenä oikealla Jari-Pekka Stenroos.
Toiveena apua rekrytointien riskien madaltamiseksi
Varsinkin ensimmäinen rekrytointi on pienissä yrityksissä aina suuri asia, joka pahimmillaan voi olla myös riski.
– Yrittäjät pelkäävät yleisesti rekrytointia. Tai lähinnä väärää rekrytointia, jos valittu henkilö ei olekaan yritykselle se oikea. Työllisyyspalveluiden avulla yritykset voisivat löytää työntekijöitä helpommin kuin esimerkiksi puskaradion kautta. Kaverien kaverit eivät välttämättä ole aina oikeita ihmisiä paikkaan. Työllisyyspalveluiden kautta yritykselle löytyy vaihtoehtoja enemmän, toteaa Jari-Pekka Stenroos.
Stina Siikonen jatkaa, että vaikka suuri osa nykyisistä työpaikoista täyttyy puskaradion välittämän tiedon ja suosittelujen kautta, se ei aina riitä oikean henkilön löytämiseksi:
– Tapaamisestamme työllisyyspalvelujen kanssa on jäänyt mieleen, että työllisyyspalvelut ovat hyvin sitoutuneita oikean henkilön löytymiseksi oikeaan paikkaan. Heillä on eritaustaisia työntekijöitä, ja lisäksi heidän omat valmennuksensa ja ohjelmat auttavat sopivien matchien syntymisessä.
Salon työllisyyspalveluiden Krista Takatalo antaa esimerkin, jolloin kouluttautumisen tukeminen voi olla ajankohtaista:
– Jos yrityksellä on ollut useita paikkoja auki jo jonkin aikaan, eivätkä he ole löytäneet sopivia työntekijöitä, tällöin voimme lähteä miettimään, pystymmekö me tekemään jotain, pystyvätkö oppilaitokset tekemään jotain yhteistyössä vai mikä ratkaisu tilanteeseen olisi.
Salon työllisyyspalveluiden Krista Takatalo ja Mika Harju toivottavat työnantajatkin tervetulleiksi käymään paikan päällä.
Aina voi ottaa yhteyttä ja kysyä
Salon työllisyyspalveluilla on oma neuvontapuhelin työnantajille, johon voi soittaa matalalla kynnyksellä. Työnantajille on myös oma sähköpostiosoite, johon voi lähettää kysymyksiä.
Tarvittaessa työllisyyspalveluista ohjataan aina kysyjä oikealle taholle.
– Toivomme, että yrittäjät ottavat meihin yhteyttä. Palvelujemme ydin on olla saavutettavia. Jatkossa, kun pohjakerroksemme remontti valmistuu, meillä on entistäkin paremmat tilat tavata työnantajia kasvokkain. Uusissa tiloissa tulemme järjestämään myös enemmän tilaisuuksia, kuten työnantajatreffejä ja yrittäjätapaamisia, joissa saisimme tuotua myös yksinyrittäjiä yhteen, päättää Krista Takatalo.
Ennen omien tilojen valmistumista työllisyyspalvelujen työllisyysasiantuntija Mika Harju tekee myös vierailuja suoraan yrityksiin:
– Meitä voi koska tahansa pyytää käymään. Voimme myös ottaa Teamsin yrityksen kanssa, jos niin halutaan. Mutta käynti on hyvä molemmin puolin, niin tullaan tutuiksi ja yhteydenpito on jatkossa helpompaa. Lähestymme ja tulemme ehdottamaan vierailuja jatkossa enemmän, mutta aina meitä saa myös pyytää käymään.
Salon työllisyyspalveluiden yhteystiedot
Palveluneuvonta arkipäivisin klo 9–12 ja 13–15 02 778 2055
tyonantajapalvelut@salo.fi
Tutustu elinvoimapalveluiden ajankohtaisiin artikkeleihin
Kerromme ajankohtaiset kuulumiset, esittelemme uusimmat tiedot, sekä tuomme asiantuntijamme esille artikkeleissamme.