Omaishoito
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Salon asukkaille tarjottavat palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan, mutta näiden sivujen sisältöä ei enää päivitetä. Ajankohtaisin tieto löytyy osoitteesta varha.fi.
Omaishoito on vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoitoa ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla.
Omaishoidontuki on palvelukokonaisuus, joka koostuu omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta ja hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan jaksamista tukevista palveluista.
Omaishoidon tuki on harkinnanvaraista toimintaa, jota kunta järjestää tähän tarkoitukseen varattujen määrärahojen puitteissa. Tukea voidaan myöntää hoidettaville, joiden kotikunta on Salo.
Omaishoidon tuesta laaditaan omaishoitajan ja kaupungin välinen omaishoitolain mukainen omaishoitosopimus. Omaishoidon tuen selvittämiseksi omaishoidon palveluohjaaja tekee kotikäynnin. Käynnillä arvioidaan omaishoidettavan palvelun tarve, omaishoitajan soveltuvuus tehtävään ja muut omaishoidon myöntämisedellytykset.
Omaishoidon tuesta annetussa laissa säädetään tuen myöntämisedellytyksistä, alimpien hoitopalkkioiden määrästä, omaishoidon tukena annettavista palveluista, omaishoitajan vapaasta, hoito- ja palvelusuunnitelmasta sekä omaishoitosopimuksesta.
Näin haet omaishoidon tukea
- Hae omaishoidon tukea vanhuspalveluiden omaishoidon palveluohjaajalta omaishoidon tuen hakemuksella. Hakemuksessa on valmiina osoite, mihin hakemus palautetaan.
- Tutustu huolella omaishoidon tuen ohjeisiin ja tarkista, että omaishoidettava täyttää omaishoidon tuen kriteerit (kohta maksuluokat).
- Liitä hakemukseen omaishoidettavasta joko lääkärintodistus (C-todistus, jolla voi hakea myös KELA:n eläkettä saavan hoitotukea) tai muu vastaava selvitys. Selvityksessä tulee ilmetä asiakkaan kokonaisvaltainen toimintakyky ja missä omaishoidettava tarvitsee hoitajan apua.
- Omaishoidon tukea haettaessa selvitä onko hoidettava oikeutettu KELA:n Eläkettä saavan hoitotukeen.
Palauta omaishoidon tuen hakemus liitteineen osoitteeseen: Salon kaupunki, vanhuspalvelut/omaishoidon tuki, Tehdaskatu 4, 24100 Salo. Voit palauttaa hakemuksen myös Palveluohjausyksikön postilaatikkoon, joka löytyy yksikön ulko-oven vierestä (punainen postilaatikko).
Omaishoidon tuen ohjeet 65 vuotta täyttäneille
Yleistä omaishoidon tuesta
Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuen tarkoituksena on mahdollistaa hoidettavan asuminen omassa kodissaan mahdollisimman pitkään ja siirtää ympärivuorokautisen hoidon tarvetta.
Omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) säädetään tuen myöntämisedellytyksistä, alimpien hoitopalkkioiden määrästä, omaishoidon tukena annettavista palveluista, omaishoitajan vapaasta, hoito- ja palvelusuunnitelmasta sekä omaishoitosopimuksesta.
Omaishoidon tuen hakijalla ei ole subjektiivista oikeutta omaishoidontukeen vaan etuus on määrärahasidonnainen. Tuen saaminen perustuu kunnan harkintaan. Omaishoidon tukeen ei muodostu oikeutta, vaikka hoidettavalle on aiemmin myönnetty omaishoidon tukea. Omaishoidon tuki ei ole toimeentuloturvaetuus, vaan se on korvaus omaishoitajan antamasta hoidosta ja huolenpidosta. Tuki kohdennetaan eniten hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville henkilöille.
Omaishoidon tuki on päivittäiseen henkilökohtaiseen hoitoon ja huolenpitoon annettavaa apua. Tuen myöntämiseen ei riitä vain kodin ulkopuoliset asioinnit tai kodinhoitotehtävät. Hoidon tulee olla sitovampaa ja vaativampaa verrattuna perheenjäsenten normaaliin huolenpitoon. Omaishoitajalla on päävastuu hoidettavan hoidosta. Omaishoidon tukea ei myönnetä tehostettuun palveluasumiseen. Omaishoidon tuki voidaan päättää jos hoidettavan avun tarve vähenee eivätkä omaishoidon kriteerit enää täyty. Omaishoidon tuen päättyminen perustuu palvelun tarpeen arviointiin.
Omaishoitajaksi hakeutuva on velvollinen selvittämään itse omaishoidon palkkion vaikutukset sosiaalietuuksiin esim. työttömyyskorvauksiin ja asumistukeen.
Omaishoidon tuen myöntämisen edellytykset
Lain omaishoidontuesta 3§ perusteella, kunta voi myöntää omaishoidontukea, jos:
- henkilö alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi tarvitsee kotioloissa hoitoa tai muuta huolenpitoa;
- hoidettavan omainen/omaiset tai muu hoidettavalle läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palveluiden avulla;
- hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia;
- omaishoito yhdessä muiden tarvittavien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kanssa on hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävää;
- hoidettavan koti on terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva; ja
- tuen myöntämisen arvioidaan olevan hoidettavan edun mukaista
Omaishoidon tuen hakeminen
Omaishoidon tukea haetaan kaupungin koti- ja omaishoidon palveluohjauksesta omaishoidontukihakemuksella. Liitteeksi tarvitaan omaishoidettavasta lääkärintodistus tai muu vastaava selvitys. Hakemusta ei oteta käsittelyyn ilman tarvittavia liitteitä. Omaishoidon tukea haettaessa ohjataan hoidettavalle hakemaan Kelalta eläkettä saavan hoitotukea. Omaishoidon tuki myönnetään palveluohjaajan kotikäynnillä tekemän arvioinnin perusteella. Käynnillä arvioidaan hoidettavan hoivan- ja huolenpidon tarve, omaishoitajan antama hoiva ja huolenpito sekä soveltuvuus tehtävään. Lisäksi selvitetään käytössä olevat palvelut ja omaishoidon myöntämisen edellytykset.
Omaishoidon tuen myöntämisestä päättää koti- ja omaishoidon palveluohjaajien työryhmä. Arviointimenetelminä käytetään havainnointia, haastattelua ja toimintakykymittareita mm. RAI Screener ja MMSE. Päätöksen teon tueksi voidaan käyttää erityisasiantuntijoiden esim. fysioterapeutin tai muistikoordinaattorin lausuntoja. Omaishoidon tuesta tehdään viranhaltijapäätös, johon on muutoksenhakuoikeus.
Omaishoitajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt ja omata riittävät henkiset ja fyysiset voimavarat omaishoitajana toimimiseen. Omaishoidontukea ei myönnetä, jos hoitajalla on todettu päivittäiseen päätöksenteko- tai toimintakykyyn vaikuttava sairaus esimerkiksi muistisairaus, vakava mielenterveyden ongelma tai päihteiden väärinkäyttö. Tarvittaessa voidaan pyytää omaishoitajan terveydentilaa koskeva lääkärintodistus.
Palveluohjaaja toimii omaishoitajien yhteyshenkilönä ja seuraa omaishoitoa sekä omaishoitajien tilannetta.
Omaishoidon sopimus ja hoito- ja palvelusuunnitelma
Omaishoidon tuesta laaditaan omaishoitajan ja kaupungin välinen omaishoitolain mukainen omaishoitosopimus, jonka liitteenä on hoito- ja palvelusuunnitelma. Omaishoidon sopimus voi olla toistaiseksi voimassaoleva tai erityisestä syystä määräaikainen. Omaishoidon sopimukset sekä hoito- ja palvelusuunnitelmat tarkistetaan säännöllisesti.
Kunta vakuuttaa hoitajan työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) 3§:n 1 momentin mukaisella vakuutuksella.
Omaishoidon tuen maksaminen
Omaishoidon tuki myönnetään hakukuukauden alusta. Mikäli hoidettava on koko hakukuukauden sairaalahoidossa, siirtyy myöntäminen sen kuukauden alkuun, jolloin asiakas on kotiutunut. Tukea ei makseta takautuvasti. Maksupäivä on seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Hoitopalkkio on omaishoitajalle veronalaista tuloa, josta kaupunki perii ennakonpidätyksen ja eläkemaksun. Omaishoitajan tulee toimittaa voimassa oleva verokortti. Jos verokorttia ei toimiteta, palkkiosta vähennetään 60 prosenttia veroa. Eläkemaksu koskee alle 68-vuotiaita omaishoitajia. Omaishoitosopimuksen tehnyt omaishoitaja ei ole työsuhteessa kaupunkiin.
Omaishoidon tuen maksuluokan määräytymisperusteet
Omaishoitajalle maksetaan hoitopalkkiota, jonka taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella. Hoitopalkkion määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain (396/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella.
Omaishoidontuen maksuluokan määräytyminen perustuu alla oleviin ohjeisiin sekä arviointien tuloksiin. Hoitopalkkio voidaan sopia säädettyä määrää pienemmäksi, jos siihen on hoitajan esittämä erityinen syy. Omaishoidon maksuluokan muutos edellyttää aina uutta palvelun tarpeen arviointia.
Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Arvioinnissa käytettävät toimintakykymittarit ovat suuntaa antavia ja toimivat päätöksenteon tukena.
RAI-kriteereinä käytetään seuraavia mittareita:
- ADL = Arki suoriutuminen, päivittäiset toiminnot (Liikkuminen kotona, ruokailu, wc:n käyttö ja henkilökohtainen hygienia)
- CPS = Kognitiiviset toiminnot (lähimuistia, ymmärretyksi tulemista, päätöksentekokykyä ja kykyä syödä itse). Mikäli asiakkaan toimintakyvyn heikentyminen ilmenee fyysisessä toimintakyvyssä ja avuntarve on sillä osa-alueella, niin CPS ei ole palveluiden myöntämisen kannalta oleellinen.
- MAPLe_5 = Palvelutarpeiden luonne (Voidaan käyttää arvioidessa asiakkaan palvelutarvetta yhdessä muun tiedon kanssa, mm. asiakkaan koettu terveys, asiakkaan toivomukset, aiempien sairaalahoitojen määrä ja läheisten tarpeet)
- IADL = Välinetoiminnot (Aterioiden valmistaminen, tavalliset kotitaloustyöt, raha-asioiden hoito, lääkityksestä suoriutuminen, puhelimen käyttö, ostoksilla käynti, kulkuvälineiden käyttö)
Maksuluokat
I maksuluokka
Maksuluokkaan kuuluu henkilö, joka tarvitsee ohjausta, hoitoa, huolenpitoa ja valvontaa päivittäisissä toiminnoissa sekä henkilökohtaiseen hoitoon liittyvissä toimenpiteissä. Hoitotyö on sitovaa ja vaativaa, vaikka hoidettava voi olla jonkin aikaa päivästä yksin. Hoitajan ei tarvitse asua samassa taloudessa. Hoitaja voi olla ansiotyössä kodin ulkopuolella mutta hänen on osoitettava miten hoito on järjestetty kyseisenä aikana. Ilman omaishoitoa hoidettava tarvitsisi useita kotihoidon käyntejä päivässä tai ympärivuorokautista hoitoa.
Myöntämiskriteerit RAI-mittarilla ovat seuraavat:
MAPLe väh. 3 (asteikko 1-5), sekä lisäksi seuraavista kriteereistä täyttyy ainakin yksi:
- ADL-H vähintään 1
- CPS vähintään 1
- IADL_6 vähintään 4
Hoitopalkkio uusilla asiakkailla 423,61 €/kk
II maksuluokka
Maksuluokkaan kuuluu henkilö, joka tarvitsee jatkuvasti ja runsaasti hoitoa ja huolenpitoa sekä valvontaa ympärivuorokautisesti. Hoidon sitovuus on samaa tasoa kuin ympärivuorokautisessa hoidossa. Hoidettava ei voi asua yksin. Hoitaja voi olla ansiotyössä kodin ulkopuolella, mutta hänen on osoitettava miten hoito on järjestetty kyseisenä aikana. Päävastuu hoidosta on omaishoitajalla. Ilman omaishoitoa hoidettava tarvitsisi ympärivuorokautista hoitoa.
Myöntämiskriteerit RAI-mittarilla ovat seuraavat:
MAPLe 4-5 (asteikko 1-5), sekä lisäksi seuraavista kriteereistä täyttyy ainakin yksi:
- ADL-H vähintään 2
- CPS 2-3
- IADL_6 vähintään 5
Hoitopalkkio uusilla asiakkailla 622,47 €/kk
Erityismaksuluokka
Erityismaksuluokan mukaista tukea voidaan myöntää lyhytaikaisesti enintään 6 kuukautta hoidettavan hoidollisesti raskaaseen siirtymävaiheeseen, esim. saattohoito. Hoitaja on raskaan siirtymävaiheen aikana lyhytaikaisesti estynyt tekemästä omaa tai toisen työtä tai päätoimista opiskelua. Edellytyksenä tuen saamiselle on hoitajan ansion menetys. Hoitajalla ei voi olla samalta ajalta vähäistä suurempia työtuloja eikä ole oikeutta erityishoitorahaan tai vuorottelukorvaukseen.
Hoitopalkkio uusilla asiakkailla 1400,69 €/kk
Muut palvelut ja niiden vaikutukset omaishoidon tukeen
Kotihoito
Omaishoitajan tehtävän tukemiseksi voidaan myöntää tukipalveluja, tilapäistä tai säännöllistä kotihoitoa. Kotihoidon palvelut ovat maksullisia ja maksu määräytyy voimassa olevien kotihoidon hintojen mukaan. Jos omaishoidettava saa kotihoitoa yli 20 h/kk, omaishoidontuen palkkio alenee 10 %, ja yli 40 h/kk, palkkio alenee 20 %. Kotihoidon palveluiden määrä ei alenna omaishoidontukea erityismaksuluokassa.
Muissa kunnissa omaishoidossa oleville salolaisille omaishoidettaville annetaan tukipalveluja, tilapäistä tai säännöllistä kotihoitoa palvelun tarpeen arvioinnin perusteella. Palveluista tehdään sitoumus sen kunnan toimielimelle, jossa omaishoito tapahtuu.
Henkilökohtainen avustaja
Henkilökohtaisen avustajan käyttö saattaa alentaa omaishoidon tuen määrää tilanteessa, jossa henkilökohtainen avustaja on myönnetty yli 7 tunniksi päivässä tai omaishoidettavalla on henkilökohtaisen avustajan lisäksi paljon muita palveluita. Palkkio alenee tällöin 100€/kuukaudessa.
Säännöllinen vuorohoito
Säännöllinen vuorohoito alentaa omaishoidontuen määrää 20 % tilanteessa, jossa omaishoidettava on hoidettavana ympärivuorokautisessa hoidossa (tehostettu palveluasuminen, hoivakoti tai perhehoito) yli 7 vuorokautta kuukauden aikana.
Säännöllinen vuorohoito on maksullista ja maksu määräytyy voimassa olevien lyhytaikaishoidon hintojen mukaan. Säännöllinen vuorohoito ei alenna omaishoidontukea erityismaksuluokassa. Hoitajan lakisääteisten vapaapäivien pitäminen ei vähennä maksettavaa hoitopalkkiota.
Säännöllisessä vuorohoidossa lakisääteiset vapaat käytetään vuorohoitoon.
Hoitopalkkion maksaminen/ omaishoidon keskeytykset
Hoitopalkkion maksaminen keskeytyy 30 päivän kuluttua siitä, kun omaishoito keskeytyy tilapäisesti omaishoidettavan terveydentilassa tapahtuvasta äkillisestä syystä. Jos omaishoidettava siirtyy pitkäaikaishoitoon, päättyy omaishoidon tuki kyseisen kuukauden lopussa.
Muu omaishoitajasta tai omaishoidettavasta johtuva keskeytys keskeyttää hoitopalkkion maksamisen välittömästi, ellei kyseessä ole hoitajan kuntoutus tai muu omaishoitosopimuksessa erikseen sovittu keskeytys.
Omaishoitajan tulee välittömästi ilmoittaa omaishoitotilanteen ja palkkion saantiin vaikuttavat muutokset toimistosihteerille tai omaishoidon palveluohjaukseen. Näitä muutoksia ovat mm. omaishoidettavan joutuminen sairaalaan, hoitajan vaihtuminen, hoitosuhteen päättyminen, osoitteen muutos, terveydentilan muutos tai ulkopuolisen avun lisääntyminen. Mikäli omaishoitopalkkiota myönnettäessä tai maksettaessa on annettu virheellisiä tietoja tai omaishoitajan laiminlyödessä ilmoitusvelvollisuutensa, voidaan myönnetty palkkio lakkauttaa ja suoritetut erät periä takaisin.
Omaishoitopalkkion keskeytyminen keskeyttää myös lakisääteisten vapaiden kertymisen.
Omaishoidon lakisääteiset vapaat
Omaishoitajilla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta (2 vrk/kk) kalenterikuukautta kohti ja oikeus kolmeen vuorokauteen (3 vrk/kk) vapaata sellaista kalenterikuukautta kohti, jonka aikana hoitaja on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Vähäisin keskeytyksin tarkoittaa maksimissaan 10 tuntia/arkipäivä.
Jos asiakkaan omaishoito keskeytyy yli 10 tuntia arkipäivisin tai yli seitsemäksi (7) vuorokaudeksi kuukaudessa, on asiakkaalla oikeus kahteen (2) lakisääteiseen vapaapäivään.
Omaishoitaja voi käyttää lakisääteisen vuorokausivapaansa:
- sijaishoitoon
- päivätoimintaan
- lyhytaikaishoitoon vanhuspalveluiden ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä
- omaishoidon tukihenkilön hoitopäivään
- palvelusetelillä tuotettavaan vapaaseen
- perhehoitoon
Omaishoidettavalla ja -hoitajalla ei ole ehdotonta oikeutta valita omaishoidettavan vapaan aikaista hoitomuotoa. Säännöllisessä vuorohoidossa lakisääteiset vapaapäivät käytetään vuorohoitoon. Muuten omaishoitaja voi pitää lakisääteiset vapaapäivät säännöllisesti kuukausittain tai säästää ne ja pitää pidemmän ajan vapaata yhtäjaksoisesti. Vapaapäivät on käytettävä kalenterivuoden aikana. Marras-joulukuun osalta vapaat voi kuitenkin pitää seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Vapaita ei voi pitää etukäteen. Omaishoitajan lakisääteisten vapaapäivien korvaavasta hoidosta ei peritä asiakasmaksua.
Omaishoidon vapaiden käytöstä ja muutoksista sovitaan omaishoidon palveluohjaajan kanssa. Palveluohjaaja tekee päätöksen myönnettävistä palveluista.
Sijaishoito omaishoidon vapaana
Sijaishoitajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt tai 17- vuotta täyttänyt sosiaali- ja terveysalan opiskelija, jolla on lääkehoidon perusopinnot suoritettu. Sijaishoitaja tulee hyväksyttää omaishoidon palveluohjaajalla erillisellä ilmoituslomakkeella ennen sijaishoidon aloittamista. Sijaishoidosta tehdään toimeksiantosopimus sijaishoitajan ja kaupungin välille.
Sijaishoitajalle maksetaan hoitopalkkiota 90 euroa, kun hoito kestää vuorokauden. Mikäli kotona annettava tilapäishoito kestää alle 24 tuntia, mutta vähintään 12 tuntia, hoitopalkkion suuruus on 60 euroa. Jos hoito kestää alle 12 tuntia, hoitopalkkio on 30 euroa. Yksi hoitopäivä vastaa yhtä omaishoidon lakisääteistä vapaapäivää. Hoitopalkkio on veronalaista tuloa. Hoitopalkkioilmoitus tilapäisestä omaishoidosta on toimitettava kuukauden kuluessa tilapäishoidosta. Lomakkeita saa koti- ja omaishoidon palveluohjaajalta sekä toimistosihteeriltä.
Lyhytaikaishoito omaishoidon vapaana
Lyhytaikaishoito järjestetään pääsääntöisesti siten, että kerätään vapaapäiviä ja ne pidetään viikon jaksona ympärivuorokautisen hoidon yksikössä tai perhehoidossa. Lyhytaikaisjaksot varataan SAS-tiimin palveluohjaajilta. Kaupunki järjestää lyhytaikaishoitona ensisijaisesti vain omaishoitajien lakisääteiset vapaat ja omaishoitajan sairastumiseen liittyvät tilanteet.
Päivätoiminta omaishoidon vapaana
Omaishoitaja voi käyttää lakisääteisen vapaansa päivätoimintaan, jolloin yksi lakisääteinen vapaapäivä vastaa yhtä päivätoimintapäivää. Päivätoiminta ei vaikuta omaishoidon tuen määrään. Palvelu on määrärahasidonnainen. Palveluntarpeen arvioinnin tekee omaishoidon palveluohjaaja.
Omaishoidon tukihenkilö omaishoidon vapaana
Tukihenkilön palveluita voi käyttää lakisääteisten vapaapäivien pitämiseen varsinkin tilanteissa, joissa vapaapäiviä ei pystytä muilla palveluilla järjestämään. Yksi lakisääteinen vapaapäivä vastaa yhtä tukihenkilön tekemää kotikäyntiä, jonka kesto on enintään kuusi tuntia päivässä. Omaishoidon tukihenkilön palveluita voidaan järjestää enintään kaksi päivää kuukaudessa käytettävissä olevien resurssien mukaan. Omaishoidon tukihenkilöiden palvelua arvioidaan säännöllisesti ja asiakkaan tilanteen muuttuessa ohjataan käyttämään muita vapaapäivä muotoja.
Perhehoito omaishoidon vapaana
Perhehoitoa voidaan järjestää Varsinais-Suomen perhehoitoyksikön kautta joko perhehoitajan tai omaishoidettavan kotona lakisääteisten vapaiden pitämiseen. Palvelu on määrärahasidonnainen.
Tilapäinen kotihoidon palveluseteli omaishoidon vapaana
Omaishoitajan vapaa voidaan järjestää tilapäisen kotihoidon palvelusetelillä, jolloin yksi hoitopäivä vastaa yhtä omaishoidon lakisääteistä vapaapäivää. Palveluseteli on tarkoitettu vapaapäivän järjestämiseen, ei muiden palveluiden hankkimiseen. Vapaan aiheuttamat kustannukset kaupungille voivat olla korkeintaan 180 euroa/päivä. Palvelu on määrärahasidonnainen.
Tehostetun palveluasumisen palveluseteli omaishoidon vapaana
Omaishoidon vapaa voidaan järjestää palvelusetelillä tilapäisesti ympärivuorokautisessa hoidossa. Palveluseteli on vaihtoehto kaupungin tuottamalle palvelulle. Yksi (1) lakisääteinen vapaapäivä vastaa yhtä hoitovuorokautta. Asiakas valitsee sopivan palveluntuottajan tuottajarekisteristä. Palveluseteli on määrärahasidonnainen palvelu ja voimassa asiakaskohtaisesti sovitun ajan. Palveluntuottaja laskuttaa koko summan (150 euroa/hoitovuorokausi) Salon kaupungilta.
Omaishoitajien valmennus, koulutus ja terveystarkastukset
Kunnan on järjestettävä omaishoitajalle valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten, hyvinvointi ja terveystarkastuksia sekä hoitajan hyvinvointia ja hoitotehtävää tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Salon kaupunki järjestää omaishoitajille joka toinen vuosi COPE hyvinvointikyselyn sekä mahdollisuuden maksuttomaan terveystarkastukseen. Lisäksi omaishoitajille tarjotaan mahdollisuus osallistua valmennukseen ja koulutukseen.
Omaishoitosopimuksen irtisanominen ja purkaminen
(omaishoitolaki 9§)
Jos omaishoitaja haluaa irtisanoa sopimuksen, arvioidaan omaishoidettavan tarkoituksenmukaisin hoitomuoto palveluohjausryhmässä. Ensisijaisesti asiakas pyritään hoitamaan kotihoidossa. Siinä vaiheessa, kun kotona selviäminen ei ole enää mahdollista omaishoidon, kotihoidon ja tukipalveluiden turvin, haetaan asiakkaalle palveluntarpeen arvioinnin edellyttämää ympärivuorokautisen hoidon paikkaa.
Kunta voi irtisanoa omaishoitosopimuksen päättymään aikaisintaan irtisanomista seuraavan kahden ja omaishoitaja irtisanomista seuraavan yhden kuukauden kuluttua. Jos sopimuksen jatkaminen vaarantaa hoidettavan tai omaishoitajan terveyden tai turvallisuuden, sopijapuolet voivat purkaa sopimuksen välittömästi. Irtisanomisajasta riippumatta sopimus päättyy sen kuukauden lopussa, jonka aikana hoito hoidettavan terveydentilan muutoksista johtuen käy tarpeettomaksi, esimerkiksi asiakkaan siirtyessä ympärivuorokautisen hoidon yksikköön tai hoidettavan toimintakyky paranee.
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa