Hyppää sisältöön

Äitiysneuvola

Pääterveysaseman neuvola siirtyy Halikon neuvolan tiloista takaisin Pääterveysaseman tiloihin 1.8.2022 alkaen.

Äitiys- ja lastenneuvoloiden sekä ehkäisyneuvonnan takaisinsoittojärjestelmän aukiolo on muuttunut 3.1.2022 alkaen. Takaisinsoittojärjestelmä on avoinna maanantaista torstaihin klo 8 – 14 ja perjantaisin 8 – 12. Puhelinnumero on 02 772 3551. Takaisinsoittojärjestelmään soitetaan vain kerran ja neuvolasta soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Äitiysneuvolan seuranta

Ota yhteyttä neuvolaan heti raskauden alussa, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Ensimmäinen tapaaminen neuvolassa sovitaan raskausviikolle 9 – 10. Ensikäyntiin varataan aikaa tunti ja molemmat vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Kun varaat ensikäyntiaikaa, kerro, jos sinulla on perussairauksia tai jokin säännöllinen lääkitys. Sähköinen äitiysneuvolakortti otettiin käyttöön 1.2.2019.

Ensikäynti

Puhelinkontaktin yhteydessä sinulle avataan sähköinen äitiyskortti Ipana. Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä täytä Ipanasta puhelimessa saamiesi ohjeiden mukaisesti Esitiedot sekä kyselyt osiosta Alkoholi, Päihteet sekä Ravitsemus ja liikunta.

Seurantakäyntien tiheys vaihtelee yksilöllisen tarpeen ja suunnitelman mukaan. Terveydenhoitajan kanssa tavataan aluksi noin kuukauden välein ja käynnit tihenevät raskauden edetessä. Käyntikerroista yksi on suunnattu vain äidille. Ensimmäistä yhteistä lasta odottaville äideille ja isille varataan oma yhteinen vastaanottoaika osana laajaa terveystarkastusta.

Lisätietoa raskauden seurannasta (pdf) (259,25 Kt)

Äitiysneuvola määräaikaistarkastukset

Raskauden aikana käydään sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla. Neuvolan verikokeet otetaan vuoden 2014 alusta lähtien laboratoriossa. Terveydenhoitaja ja lääkäri seuraavat raskauden kulkua määräajoin tehtävin tarkastuksin.

Yleiset neuvolatutkimukset

Kaikkia raskauksia on seurattava säännöllisesti, sillä eräät raskauskomplikaatiot eivät anna varhaisvaiheessa mitään oireita. Tällaisia ovat mm. pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskausajan sokeritauti, raskausajan verenpaineennousu, istukan vajaatoiminta ja sikiön kasvunhidastuma.

Laaja terveystarkastus

Laajoissa terveystarkastuksissa huomioidaan aina koko perheen terveys ja hyvinvointi. Tarkastukseen kutsutaan mukaan myös isä/kumppani. Laajaan terveystarkastukseen sisältyy sekä terveydenhoitajan että lääkärin tekemä tarkastus.

Äitiysneuvolassa on yksi laaja terveystarkastus, joka on raskausviikolla 14 – 16 (terveydenhoitaja) ja raskausviikolla 16 – 18 (lääkäri).
Laajassa terveystarkastuksessa käsitellään perheen voimavaroja. Voitte tulostaa lomakkeen Lomakkeet-valikosta ja pohtia sen asioita kotona ennen vastaanottoa.

Terveydenhoitajan kotikäynnit

Terveydenhoitaja tekee kotikäynnin ennen synnytystä kaikille ensisynnyttäjille ja tarpeen mukaan myös muille. Synnytyksen jälkeinen kotikäynti sovitaan perheen kanssa yhdessä ennen kotiutumista. Sairaala ei ilmoita kotiutumisesta neuvolaan.