Hyppää sisältöön

Äitiysneuvola

Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Salon asukkaille tarjottavat palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan, mutta näiden sivujen sisältöä ei enää päivitetä. Ajankohtaisin tieto löytyy osoitteesta varha.fi.

Katso ajankohtaisin tieto täältä

Äitiys- ja lastenneuvoloiden ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, puh. 02 772 3551. Ajanvaraus on avoinna ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–12. Takaisinsoittojärjestelmään soitetaan vain kerran ja neuvolasta soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Chat-ajanvarauspalvelu kuulo- ja puhevammaisille

Chatin kautta voit varata ajan Salon terveyspalveluista. Kirjoita chatiin oma nimesi ja asiasi. Hoitaja vastaa viestiin ja lähettää sinulle tunnistautumispyynnön.

Chat on avoinna ma-to 8-16 ja pe 8-15.

Siirry chat-palveluun

Äitiysneuvolan seuranta

Ota yhteyttä neuvolaan heti raskauden alussa, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Ensimmäinen tapaaminen neuvolassa sovitaan raskausviikolle 9 – 10. Ensikäyntiin varataan aikaa tunti ja molemmat vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Kun varaat ensikäyntiaikaa, kerro, jos sinulla on perussairauksia tai jokin säännöllinen lääkitys. Sähköinen äitiysneuvolakortti otettiin käyttöön 1.2.2019.

Ensikäynti

Puhelinkontaktin yhteydessä sinulle avataan sähköinen äitiyskortti Ipana. Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä täytä Ipanasta puhelimessa saamiesi ohjeiden mukaisesti Esitiedot sekä kyselyt osiosta Alkoholi, Päihteet sekä Ravitsemus ja liikunta.

Seurantakäyntien tiheys vaihtelee yksilöllisen tarpeen ja suunnitelman mukaan. Terveydenhoitajan kanssa tavataan aluksi noin kuukauden välein ja käynnit tihenevät raskauden edetessä. Käyntikerroista yksi on suunnattu vain äidille. Ensimmäistä yhteistä lasta odottaville äideille ja isille varataan oma yhteinen vastaanottoaika osana laajaa terveystarkastusta.

Lisätietoa raskauden seurannasta (pdf) (259,25 Kt)

Äitiysneuvola määräaikaistarkastukset

Raskauden aikana käydään sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla. Neuvolan verikokeet otetaan vuoden 2014 alusta lähtien laboratoriossa. Terveydenhoitaja ja lääkäri seuraavat raskauden kulkua määräajoin tehtävin tarkastuksin.

Yleiset neuvolatutkimukset

Kaikkia raskauksia on seurattava säännöllisesti, sillä eräät raskauskomplikaatiot eivät anna varhaisvaiheessa mitään oireita. Tällaisia ovat mm. pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskausajan sokeritauti, raskausajan verenpaineennousu, istukan vajaatoiminta ja sikiön kasvunhidastuma.

Laaja terveystarkastus

Laajoissa terveystarkastuksissa huomioidaan aina koko perheen terveys ja hyvinvointi. Tarkastukseen kutsutaan mukaan myös isä/kumppani. Laajaan terveystarkastukseen sisältyy sekä terveydenhoitajan että lääkärin tekemä tarkastus.

Äitiysneuvolassa on yksi laaja terveystarkastus, joka on raskausviikolla 14 – 16 (terveydenhoitaja) ja raskausviikolla 16 – 18 (lääkäri).
Laajassa terveystarkastuksessa käsitellään perheen voimavaroja. Voitte tulostaa lomakkeen Lomakkeet-valikosta ja pohtia sen asioita kotona ennen vastaanottoa.

Terveydenhoitajan kotikäynnit

Terveydenhoitaja tekee kotikäynnin ennen synnytystä kaikille ensisynnyttäjille ja tarpeen mukaan myös muille. Synnytyksen jälkeinen kotikäynti sovitaan perheen kanssa yhdessä ennen kotiutumista. Sairaala ei ilmoita kotiutumisesta neuvolaan.