Kuntoutus ja terapiat
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Salon asukkaille tarjottavat palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan, mutta näiden sivujen sisältöä ei enää päivitetä. Ajankohtaisin tieto löytyy osoitteesta varha.fi.
Apuvälinepalvelu
Örninkatu 15, ovi 28
24100 Salo
Apuvälinepalvelun puhelinnumero
02 772 3450
Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittojärjestelmällä arkipäivisin ma – pe klo 8 – 11
Apuvälinelainaamo on avoinna:
ma, ke ja pe klo 9.00 – 12.00
ti klo 13.00 – 17.00
to klo 13.00 – 16.00
Apuväline on väline, laite tai vastaava, joka edistää tai ylläpitää henkilön toimintakykyä ja osallistumista silloin, kun se on vamman, sairauden tai ikääntymisen vuoksi heikentynyt.
Lainattavissa on liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä kuten esimerkiksi kävelyteline (rollaattori), kyynärsauvat, wc-korotus, suihkutuoli ja niin edelleen.
Lääkinnällisen kuntoutuksen henkilökunta avustaa oikean apuvälineen valinnassa ja käytössä. Apuvälinetarpeen arvio tehdään osana asiakkaan kokonaishoitoa, yhdessä asiakkaan kanssa.
Asiakkaan toimintakykyä voidaan edistää ja tukea oikein valituilla apuvälineillä. Oikein arvioiduilla ja valituilla apuvälineillä tuetaan
kuntoutumisen tavoitteita. Apuvälineprosessi on aina yksilöllinen ja liittyy usein muuhun hoitoon ja kuntoutukseen. Apuvälinepalveluissa työn perusta on aina asiakkaan päivittäisten toimintojen mahdollistuminen erilaisista toimintakyvyn muutoksista ja rajoituksista huolimatta. Apuvälineasiantuntijan työtä ohjaa valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperiaatteet.
Apuvälinepalvelu on asiakkaalle maksutonta.
Lue lisää apuvälineiden luovutusperusteista Terveyskylä.fi -verkkosivuilta.
Fysiatria
Kuntoutuksen toimisto
Pääterveysasema
Sairaalantie 9
24130 Salo
Lääkinnällisen kuntoutuksen puhelinnumero
02 772 3450
Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittojärjestelmällä arkipäivisin ma – pe klo 8 – 11
Fysiatria on lääketieteen erikoisala, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien, sairauksien ja kipuoireyhtymien diagnostiikkaan ja hoitoon sekä kuntoutuksen suunnitteluun ja toiminta- ja työkyvyn arvioon. Fysiatri toimii tarvittaessa tiiviissä yhteistyössä fysio- ja toimintaterapeuttien ja muun kuntoutushenkilökunnan kanssa. Salon Terveyspalveluissa fysiatria kuuluu lääkinnällisen kuntoutuksen yksikköön.
Fysiatrin vastaanotolle voi hakeutua lääkärin lähetteellä.
Fysioterapia
Kuntoutuksen toimisto
Pääterveysasema
Sairaalantie 9
24130 Salo
Läntinen terveysasema
Vilhonkatu 25
24240 Salo
Lääkinnällisen kuntoutuksen puhelinnumero
02 772 3450
Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittojärjestelmällä arkipäivisin ma – pe klo 8 – 11
Voit asioida meillä myös Omaolo-palvelun kautta seuraavin oireisiin liittyen:
Alaselkäkipu tai -vamma, Omaolo.fi
Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma, Omaolo.fi
Polven oire tai vamma, Omaolo.fi
Fysioterapiassa arvioidaan kaiken ikäisten asiakkaiden/potilaiden terveyttä, toimintakykyä, liikkumista ja toiminnan rajoitteita sekä mahdollista apuvälinetarvetta.
Fysioterapia toteutetaan joko yksilö- tai ryhmäfysioterapiana pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Fysioterapeutin suoravastaanotolle pääsee hoitajan arvion perusteella.
Fysioterapian toimintapaikat ovat pääterveysasema, läntinen terveysasema, terveyskeskussairaalan osastot ja Tyks Salon sairaala. Fysioterapeutit tekevät yhteistyötä esimerkiksi liikuntatoimen, kouluterveydenhuollon, varhaiskasvatuksen sekä neuvoloiden kanssa.
Käyntimaksut
- yksilöfysioterapia 11,60 euroa 18v. täyttäneille
- ryhmäfysioterapia- sekä apuvälinepalvelukäynnit ovat maksuttomia
Jalkaterapia
Sairaalantie 9, 24130 Salo
1. krs, M-siipi
Lääkinnällisen kuntoutuksen puhelinnumero 02 772 3450
Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittojärjestelmällä arkipäivisin ma – pe klo 8 – 11
Jalkaterapeutin toimenkuvaan kuuluu jalkaterapiatarpeen arviointi, jalkaterveyden edistäminen, kliininen jalkojenhoito, mahdollisien apuvälineiden valmistaminen ja alaraajojen toiminnan tukeminen. Jalkaterapeutin vastaanotto kestää noin 60 min. Hoidon aikana tutkitaan, hoidetaan jalat ja annetaan yksilöllistä ohjausta.
Jalkaterapeutin vastaanotto sijaitsee pääterveysaseman ensimmäisessä kerroksessa, kuntoutuksen tiloissa (Sairaalantie 9, 24130 Salo, 1. krs, M-siipi).
Hoitoihin on mahdollista päästä lääkärin lähetteellä. Käynnit määräytyvät jalkaongelmien riskiluokituksen myötä. Käynneistä laskutetaan asiakasmaksulainmukaiset maksut.
Puheterapia
Läntinen terveysasema,
Vilhonkatu 25
Aino Tuoriniemi
044 772 3749
Anna-Maija Isola
044 772 3574
Tuula Raitio
044 772 3643
Heli Elovaara
044 772 3393
Siisa Strandman
050 911 8987
Puheterapia on puheen, kielen ja kommunikaation sekä nielemisen ja äänen tutkimista, kuntoutusta ja ohjausta.
Lääkinnällisen kuntoutuksen puheterapiapalvelut on suunnattu kaikenikäisille.
Kuntoutuksen suunnittelu edellyttää usein eri ammattiryhmien yhteistyötä, esimerkiksi päivähoidon, koulun, lääkärin, psykologin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin tai terveydenhoitajan kanssa.
Palveluihin hakeutuminen
Lapset tulevat puheterapeutin vastaanotolle neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Koululaiset ohjautuvat käynneille kouluterveydenhoitajan tai koululääkärin lähetteellä. Aikuiset tarvitsevat aina lääkärin lähetteen. Käynnit maksavat 11,60 euroa/kerta 18 vuotta täyttäneille. Maksu etävastaanotoista peritään samoilla periaatteilla kuin vastaavan palvelun lähivastaanotoista.
Puheterapiapalvelut
Puheterapian muotoja ovat tutkimus, ohjaus, neuvonta (myös puhelimitse), terapia ja seuranta. Puheterapia toteutetaan yhteistyössä asiakkaan ja hänen lähiympäristönsä kanssa. Puheterapeutin tehtäviin kuuluu myös yleisen tiedon antaminen kommunikaatiohäiriöistä. Puheterapeutti ohjaa tarvittaessa puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien käytössä.
Lisätietoa lasten puheterapiasta
Ensimmäisillä käyntikerroilla (1-3 kertaa) puheterapeutti kartoittaa lapsen puheen, kielen ja vuorovaikutuksen taitoja suhteessa lapsen ikätasoon. Ensikäyntien jälkeen päätetään joko seurannasta, eli tilanteen arvioimisesta myöhemmin, tai puheterapian aloittamisesta. Puheterapiakäynnin pituus on 30 – 45 min riippuen lapsen iästä ja keskittymiskyvystä. Puheterapia jakson kertojen määrä ja tiiviys päätetään kuntoutujan ja lähipiirin kanssa arvion ja kuntoutustarpeen perusteella. Kuntoutusjakson jälkeen pidetään puheterapiassa yleensä muutaman kuukauden tauko. Jaksotuksella taataan kaikille puheterapiaan lähetetyille tasapuolinen palvelu. Tauot terapiasta auttavat lasta sisäistämään opittuja taitoja ja ylläpitämään kiinnostusta. Osalle lapsista (esim. yksittäinen äännevirhe tai lievä puheen kehityksen viive) riittävät yksittäiset ohjauskäynnit. Kotiharjoittelu on ensiarvoisen tärkeää lapsen edistymisen kannalta. Päivittäinen lyhyt kotiharjoittelu lapsen kanssa lisää terapian tehokkuutta. Opeteltavien asioiden nivominen arkeen auttaa myös lasta omaksumaan niitä nopeammin.
Aikuisten puheterapia
Aikuisten (yli 18-vuotiaat) puheterapiaan tullaan lääkärin lähetteellä. Aikuisten puheterapian piiriin kuuluvat asiakkaat, joilla on neurologisista sairauksista tai vammasta johtuvaa kommunikaation vaikeutumista tai kielellisten taitojen ongelmia, mm.
- puheen ymmärtämisen ja / tai tuoton vaikeus, luetun ymmärtämisen ja kirjoittamisen vaikeus
- vaikeutta puhemotorisissa toiminnoissa (puheen epäselvyys, äänen tuottamisen vaikeus)
- nielemiseen liittyviä ongelmia
Aikuisten äänihäiriöihin (mm. äänen käheys tai väsyminen) on mahdollista saada ääniterapiaa tai äänenkäytön ohjausta.
Nettilinkkejä:
Aivoliitto.fi -verkkosivulta saat lisätietoa dysfasiasta ja afasiasta
Suomen änkytysyhdistys.fi -verkkosivuilta saat lisää tietoa änkytyksestä
Lisää tietoa autismista ja aspergerista saat autismiliitto.fi -verkkosivuilta
Lisää tietoa ADHD:sta saat ADHD-liiton.fi -verkkosivuilta
Lue lisää puheterapiasta Suomen puheterapeuttiliitto.fi -verkkosivuilta
CognAid -kuntoutusohjelmista voit lukea opetusohjelmat.fi -verkkosivuilta
Lisää tietoa mm. lasten kasvatuksesta useilla eri kielillä saat väestöliitto.fi -verkkosivuilta
Ravitsemusterapia
Läntinen terveysasema, 4. krs
Vilhonkatu 25
24240 Salo
Ravitsemusterapeutti, FT
Soile Ruottinen
02 772 3674
Puhelinaika:
ma – to klo 11.00 – 11.30
Ravitsemusterapeutti, TtM
Aina-Ilona Terinkoski
02 772 3644
Puhelinaika:
ma – to klo 11.00 – 11.30
Ravitsemusterapia on terveyden edistämistä ja sairauksien hoitoa sekä ennaltaehkäisyä ruokailun keinoin, jota toteuttaa ravitsemusterapeutti, joka on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut ja Valviran laillistama terveydenhuollon ammattilainen.
Vastaanotto
Ravitsemusterapeutti tukee ja antaa tietoa erityisruokavalioiden toteuttamisessa ja auttaa erilaisten ravitsemuksellisten ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Näitä ovat esim. syömispulmat, alipaino, vajaaravitsemus, tulehdukselliset suolistosairaudet, syömishäiriöt sekä useita ruokavaliomuutoksia vaativat sairaudet. Yksilövastaanottojen lisäksi ravitsemusterapeutit osallistuvat terveydenhuollon ryhmätoimintaan, esimerkiksi perhevalmennukseen sisältyy ryhmämuotoista ravitsemusohjausta.
Ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsee terveyskeskuksessa lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä ravitsemuksen erityisosaamista vaativissa tilanteissa, kun lähetekriteerit täyttyvät.
Asiantuntijapalvelut
Potilas- tai asiakastyön lisäksi ravitsemusterapeutit: vastaavat muun terveydenhuoltohenkilöstön ja ruokapalveluhenkilöstön ravitsemushoidon ja -osaamisen kehittämisestä kouluttamisen ja ravitsemusviestinnän keinoin. Tiedottavat ravitsemushoitosuosituksista ja osallistuvat toimintaympäristön ravitsemushoitokäytänteiden kehittämiseen yhteistyössä terveydenhuollon ja ruokapalveluhenkilöstön kanssa. Osallistuvat ravitsemustyöryhmiin, hoitotiimeihin sekä hoitosuositusten ja hoitoketjujen laatimiseen. He toimivat yhteistyössä myös kaupungin muiden toimialojen kanssa kaupunkilaisten terveyden edistämiseksi.
Terveydenhuollon sosiaalityö (lääkinnällinen kuntoutus)
Pääterveysasema, 1. krs
Sairaalantie 9
24130 Salo
Sosiaalityöntekijä
Sanna Paju
044 772 3642
puhelinaika: arkipäivisin klo 12 – 13
Sosiaalityöntekijä neuvoo ja ohjaa sosiaaliturvaan, lääkinnälliseen kuntoutukseen ja pitkäaikaissairaanhoitoon sekä sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa, sekä toimii lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutustyöryhmän yhteyshenkilönä. Asiakasta tukemalla vahvistetaan hänen omia voimavarojaan valintojen ja ratkaisujen tekemiseksi.
Sosiaalityön palvelukokonaisuus avohuollossa
Sosiaalityöntekijä selvittää ja arvioi yhdessä asiakkaan ja hänen lähiyhteisönsä kanssa asiakkaan kokonaistilannetta, toimintakykyä ja kuntoutumismahdollisuuksia pohjaksi kuntoutusprosesseille ja palvelujen koordinoinnille.
Hän antaa neuvontaa ja ohjausta sosiaaliturvasta, sosiaalipalveluista, oikeusturvasta sekä kuntoutumismahdollisuuksista ja avustaa eri hakemusten ja valitusten laatimisessa.
Toimeentulon turvaamiseksi sosiaalityöntekijä kartoittaa eri etuusvaihtoehdot yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.
Sosiaalityön palvelut terveydenhuollossa ovat asiakkaille maksuttomia
Toimintaterapia
Lasten toimintaterapia
Läntinen terveysasema, Kuntoutuspalvelut 2. krs,
Vilhonkatu 25, 24240 Salo
044 772 3912 tai
044 772 3907
Aikuisten toimintaterapia
Pääterveysasema, Kuntoutus
Sairaalantie 9, 24130 Salo
Puhelinaika: ma klo 8.00 – 9.00
044 772 3452 tai
044 772 5543
Lääkinnällisen kuntoutuksen puhelinnumero on 02 772 3450.
Puhelinpalvelu toimii takaisinsoittojärjestelmällä arkipäivisin ma – pe klo 8 – 11.
Lasten toimintaterapia
Terapia on toimintaterapeutin toteuttamaa lääkinnällistä kuntoutusta, jolla edistetään lapsen toimintakykyä. Toimintaterapiaan ohjautuu lapsia, joilla on havaittu viivettä iänmukaisten taitojen oppimisessa. Viive voi liittyä motoriseen kehitykseen, omatoimisuustaitoihin, hahmotusvalmiuksiin, aistitiedon käsittelyyn tai leikkitaitojen kypsymiseen.
Kuntoutuksen tavoitteet pohjautuvat toimintaterapeutin tekemään arvioon lapsen valmiustasosta. Arvioinnissa käytetään standardoituja testejä, vapaan ja ohjatun toiminnan havainnointia sekä vanhempien ja lähiverkoston haastattelua. Toimintaterapeutti voi vierailla vanhempien luvalla myös päivähoidon/koulun ryhmätilanteessa tai lapsen kotona. Arvioinnista saatujen tulosten perusteella toimintaterapiajaksolle laaditaan yhteiset tavoitteet sekä sovitaan tapaamiskertojen tiheys sekä kesto.
Lasten toimintaterapia on suunnattu pääsääntöisesti alle kouluikäisille lapsille. Kouluikäiset voivat saada toimintaterapeutin antamaa ohjausta. Toimintaterapeutin tekemä arviointi ja terapia edellyttävät pääsääntöisesti hoitavan lääkärin tai neuvolaterveydenhoitajan lähetettä. Alle 18-vuotiaille käynnit ovat ilmaisia.
Salon terveyskeskuksessa työskentelee kaksi lasten toimintaterapeuttia.
Aikuisten toimintaterapia
Toimintaterapeutti arvioi aikuiskuntoutujien toimintakykyä ja mahdollisuuksia elää itsenäisesti mielekästä elämää omassa elinympäristössään sairastumisen tai vammautumisen jälkeen. Arviointikeinoina käytetään valmiustason standardoituja testejä, haastattelua ja toiminnan havainnointia. Arvioinnin tulosten pohjalta toimintaterapeutti asettaa yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteet mahdolliselle terapiajaksolle.
Terapiassa toimintaterapeutti harjoittelee asiakkaan kanssa toimintavalmiuksia, päivittäisiä toimintoja, ohjaa läheisiä sekä arvioi tarkoituksenmukaiset apuvälineet ja tekee suosituksen asunnon muutostöistä.
Toimintakyvyn arviointiin ja toimintaterapiaan tarvitaan lääkärin lähete. Apuväline- ja asunnonmuutostyötarpeen arviointiin sekä ohjaukseen ei vaadita lääkärin lähetettä. Apuvälinearviointi on maksuton.
Kaularangan tukien ja yläraajojen ortoosien arviointiin, suunnitteluun ja valmistukseen tullaan lääkärin lähetteellä.
Salon terveyskeskuksessa työskentelee yksi aikuisten toimintaterapeutti, joka työskentelee lääkinnällisessä kuntoutuksessa ja terveyskeskussairaalan osastoilla sekä tarvittaessa Tyks Salon sairaalassa. Toimintaterapeutti tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä.
Käyntimaksut
Yksilötoimintaterapiasta peritaan asiakasmaksulain mukaiset maksut. Apuvälinepalvelukäynnit ovat maksuttomia.
Vanhuspalveluiden kuntoutus
Vanhuspalveluissa kuntoutuksen tavoitteena on ikääntyneen salolaisen kotona asumisen tukeminen. Psykososiaalisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen keinoin pyritään tukemaan toimintakyvyn palauttamista, säilymistä tai edistämistä asiakkaan kotona. Toimimme koko Salon alueella. Asiakkainamme ovat pääasiassa kotihoidon asiakkaat ja omaishoidettavat. Ensimmäinen arviointikäynti ja apuvälinekartoitukset ovat maksuttomia, terapiakäynti maksaa 11,60 euroa / kerta. Yhteydenotot tapahtuvat kotihoidon tai terveyspalveluiden henkilökunnan kautta.
Kotikuntoutus sisältää:
- toimintakyvyn arviointia, ohjausta ja neuvontaa
- terapeuttista harjoittelua
- apuvälinepalvelua ja elinympäristön muutostöiden arviointia
- moniammatillista yhteistyötä
- konsultointia ja omaisten neuvontaa
- sotaveteraanien kuntoutusta
- kotikuntoutuksen henkilöstö on osa kotiutustiimiä
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa