Työelämä muuttuu kovaa vauhtia. Työurat pirstoutuvat ja ne voivat olla toisistaan hyvin erilaisia. Yrittäjämäinen asenne, ajattelutapa ja työote korostuvat kaikessa työssä. Työelämä vaatii tulevaisuudessa yhä enemmän rohkeutta, uskallusta epäonnistua, epävarmuuden sietokykyä, henkilökohtaista vastuunottamista, itsensä johtamista sekä toimimista erilaisissa projekteissa, tiimeissä ja verkostoissa.
Yrittäjyys ja työelämätaidot sisältyvät kaikkien kouluasteiden opetussuunnitelmiin, jokaisen opettajan työhön. Yrittäjyyskasvatusta ja työelämätaitoja toteutetaan eri kouluasteilla yrittäjyyskurssien ja projektien kautta, sekä tekemällä tiivistä yhteistyötä työelämän ja yritysten sekä oppilaitosten välillä aina yliopistoasteelle saakka. Lisäämällä koulujen ja työelämän yhteistyötä sekä voidaan antaa todellisempi kuva muuttuneesta työelämästä sekä varmistaa, että nuorilla on koulusta työelämään siirtymisen edellyttämät valmiudet ja taidot.
Yrittäjyyskasvatuksen toimenpiteillä saavutetaan monipuolisesti laaja-alaisen osaamisen taitoja. Nuoret pääsevät ennakkoluulottomasti toteuttamaan omia ideoitaan, toimimaan erilaisissa projekteissa, kokeilemaan yrittäjyyttä sekä rakentamaan siltoja työelämään.
Varhaiskasvatuksessa ja esi- ja alkuopetuksessa yrittäjyys- ja työelämätaitojen tavoitteet pyritään saavuttamaan muun muassa ilmiöpohjaisen opetuksen kautta, yhdessä tekemällä ja leikin kautta sekä tutustumalla lähiympäristön yrityksiin.
Perusasteen yrittäjyyskasvatus auttaa oppijoita toimimaan yhdessä sekä ymmärtämään mitä yrittäjyys, mikä sen merkitys on yksilölle ja yhteiskunnalle. Lisäksi annetaan perustietoa yrittäjyydestä ammattina. Perusasteen keskeisenä tehtävänä on antaa valmiudet ja ymmärrys tulevaisuuden työelämästä, omista vahvuuksista sekä edistää yrittelijästä toimintaa ja omaehtoista käyttäytymistä.
Perusasteella järjestetään erilaisia työelämäpäiviä, joissa yrittäjät voivat vierailla kouluissa ja oppilaat yrityksissä. TET eli työelämään tutustuminen toteutetaan eri pituisina jaksoina. Yrittäjän päivää vietetään valtakunnallisesti syyskuun viidentenä. Sen päivän viikolla koulu voi esimerkiksi järjestää yhteisen teemapäivän tai oppilaat
voivat kutsua yrittäjiä kyselytunnille.
Nuori Yrittäjyys ry (NY) tarjoaa kouluille runsaasti yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa tukevia ohjelmia. NY:n Pikkuyrittäjät -ohjelma on jo mukana useissa alakouluissa Salossa. Ohjelman aikana yhdessä opitaan asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan ja testaamaan ideoita sekä ratkaisemaan ongelmia. Vierailut Yrityskylässä tarjoavat ala- ja yläkoululaisille innostavia kokemuksia työelämästä ja taloudesta.
Lukiossa yrittäjyyskasvatus sisältyy aihekokonaisuuteen ”osallistuva kansalaisuus ja yrittäjyys” ja sitä kautta kaikkiin oppiaineisiin. Lukioissa on lisäksi tarjolla yrittäjyyskasvatukseen liittyviä valinnaisia kursseja. Yrittäjyyskasvatuskursseilla lukiolainen tutustuu yrityselämään ja toteuttaa yrittäjälle kuuluvia työtehtäviä erilaisissa projekteissa. Opiskelijat pääsevät suunnittelemaan, ideoimaan ja toteuttamaan yrityselämässä tarvittavia toimintamalleja. Kurssien aikana opiskelijat verkostoituvat Salon alueen oppilaitosten kanssa sekä myös kansainvälistyvät ulkomaisten yhteistyöoppilaitosten kanssa.
Salon seudun ammattiopistossa on käytössä yrittäjyyspolku, jossa oppija voi valita eri tutkinnonosista omaan yrittäjyyspolkuun sopivimmat palat ja luoda itselleen yrittäjyyspainotteisen tutkinnon. Oppija voi esimerkiksi perustaa NY-yrityksen, liittyä osuuskuntaan tai perustaa oman toiminimen jo opintojen aikana ja näin kartuttaa omaa yrittäjyyden osaamistaan.
Turun Ammattikorkeakoulussa on kehitetty Innopeda-toimintamalli, joka korostaa oppijan omaa vastuuta sekä jatkuvan työelämäyhteistyön merkitystä oppimisen pohjana. Innopeda yhdistää oppimisen ja soveltavan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan työelämäverkostojen kehittämistarpeisiin ja rakentaa työelämän jatkuvaa kehittymistä tukevia joustavia ja monialaisia osaamispolkuja. Ammattikorkeakoulun yrittäjyyspolulla jokainen opiskelija voi suorittaa yrittäjyysopintoja tai perustaa oman yrityksen opintojen aikana.
Nuorkauppakamarin Päivä johtajana –tapahtumassa nuoret eri oppilaitoksista tutustuvat päivän ajan useiden johtajien ja yritysten toimintaan.
Nuori yrittäjä voi hakea kaupungin yrittäjyystukea oman yrityksen käynnistämiseen. Yrittäjyyskampanja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Yrityssalo Oy:n ja Salon 4H-yhdistyksen kanssa. Opiskelun ohessa vuosittain yli 70 salolaista 13-28 vuotiasta nuorta pyörittää omaa 4H-yritystään.