Hyppää sisältöön

10 suurta seikkailijaa – hulluutta vai huimapäisyyttä?

Nimeke: 10 suurta seikkailijaa
Alkuteos: 10 ville ekspedisjonar
Tekijät: Strømstad, Pia (Kirjoittaja)
Bredesen, Trond (Kuvittaja)
Nyqvist, Eeva-Liisa (Kääntäjä)
Sivut: 61

 

Pia Strømstad on vuonna 1963 syntynyt norjalainen toimittaja, kääntäjä ja kirjailija. Hän on kirjoittanut useita hauskasti kuvitettuja tietokirjoja lapsille. Kirjan aiheina on ollut mm. joulupukki, öljy, kummitukset ja Norjan itsenäisyyspäivä. Vuonna 2017 ilmestyi hänen kirjoittama tietokirja, joka käsitteli kakan historiaa!

10 suurta seikkailijaa – hulluutta vai huimapäisyyttä?
Maailma tuntee useita ihmisiä, jotka ovat jopa kuolemaa uhmaten lähteneet seikkailuun toteuttaakseen unelmansa, todistaakseen jonkun väitteen, löytääkseen tai kokeakseen jotain, mitä kukaan muu ei vielä ole. 10 suurta seikkailijaa -kirja kertoo tositarinan 10 suuren seikkailijan taustoista sekä heidän kohtaamistansa vaaroista ja vastoinkäymisistä ennen suurten tavoitteidensa saavuttamista.
Kirjan sisältö on mielenkiintoinen ja kirja itsessään jo seikkailu ihmisten itsensä ylittämisen haaveista ja saavutusten äärirajojen etsimisestä. Kirja oli tiiviisti, mutta myös kuvailevasti kirjoitettua tietotekstiä, jota tukee selkeyttävä piirroskuvitus. Kuvat ovat hieman pelkistettyjä, eikä niiden arvo perustu faktojen korostamiseen vaan enemmänkin kunkin seikkailun tunnelman luomiseen ja antamaan kepeämmän vaikutelman kirjan sisällöstä. Toisaalta paikoin runsas tietomäärä tuntui tarpeettomalta, mutta toisaalta yksityiskohtainen kirjoittaminen elävöitti tekstiä ja lisäsi inhimillisyyden tuntua. Jokainen luku oli kirjoitettu ikään kuin pieneksi jännitysnäytelmäksi, jossa lukija pääsi eläytymään mukaan jännittäessään, onnistuuko huimapää yrityksessään vai ei.

10 suurta seikkailijaa -kirja on mukava tietokirjallisuuden puolesta tehty vastahyökkäys internet-aikakauden ”googletukselle”. Tietoa ei tarvitse aina etsiä. Tämän kirjan lukemalla sen voi silti löytää. Yksiin kansiin on koottu 10 mielenkiintoista tosiseikkailua, jotka on kivasti kuvitettu ja kirjoitettu. Tämä kirja sopii etenkin niille, joille matkakokemus on vähintään yhtä tärkeä kuin perille pääseminen.

Tupurin koulun 6C