Hyppää sisältöön

Ikääntyneet

Ikääntyessä ihmisen elimistö muuttuu. Muutosten vuoksi alkoholin vaikutus voimistuu ja alkoholin haittojen riski kasvaa.  Alkoholi vaikuttaa yksilöllisesti ja riippuu paljon terveydentilasta ja lääkityksistä.

Ikääntyneillä vähäinenkin alkoholimäärä vaikuttaa tasapainoon ja tarkkaavaisuuteen. Alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset lisäävät tapaturmariskiä.
Alkoholi tekee unesta levotonta ja se heikentää unen laatua. Alkoholin tiedetään laskevan mielialaa ja aiheuttavan ahdistusoireita.
Alkoholi voi pahentaa sairauksia ja esim. nostaa verenpainetta ja altistaa rytmihäiriöille. Alkoholilla on vaikutusta myös muistiin.  Alkoholissa on myös paljon kaloreita, joten sen käyttö lihottaa.
Jatkuva alkoholin käyttö voi johtaa fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen riippuvuuteen. Vähäinenkin määrä voi johtaa ongelmiin.

 

Ikääntyneet käyttävät alkoholia samoista syistä, kun nuoremmatkin. Jotkut käyttävät sitä juhlimiseen mutta osa käyttää sitä vaikeiden tunteiden torjumiseksi. Osa lohduttautuu alkoholilla yksinäisyyttä vastaan.  Alkoholin liikakäyttöä voi tulla myös esim. eläköitymisen yhteydessä tai kumppanin menehtyessä.

Ikääntyneiden alkoholin käytön riskirajat ovat matalammat kuin työikäisillä. Riskirajat ylittää kaksi annosta alkoholi kerralla tai enemmän tai seitsemän annosta viikossa.  Yksi annos alkoholia on:
– 1 pieni pullo keskiolutta tai
– pieni lasi viiniä (12 senttilitraa) tai
– yksi snapsilasi (4 senttilitraa) viinaa

Riskirajat ovat yksilöllisiä ja ohjeellisia. Perusterveelle 65-vuotiaalle kaksi annosta ei välttämättä aiheuta humaltumista, tällöin myös alkoholihaittojen riskien syntyminen on pieni.

Ikääntyneiden ehkäisevä päihdetyö Salossa

Salossa ehkäisevää päihdetyötä tekevät kaupungin toimijoiden lisäksi useat salolaiset yhdistykset. Tarkoituksena on tarjota apua sekä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa. Toiminnalla voidaan vähentää mm. alkoholin käyttöä ja siitä koituvia terveyshaittoja. Salossa järjestetään kuusi kertaa vuodessa ikäihmisten hyvinvointi-iltapäiviä, joissa pyritään tuomaan ajankohtaista tietoa mm. alkoholista ja mielenterveyden edistämisestä sekä vahvistaa sosiaalista kanssakäymistä tavoitteena vähentää yksinäisyyden tunnetta.
Salossa toimii myös Ikäkeskus Majakka, jossa monet salolaiset yhdistykset tarjoavat monenlaista toimintaa ikääntyneille.