Työskentely Salossa
Tältä sivulta löytyy Salossa ja Suomessa työskentelyyn liittyviä tietoja.
Työnhaku
Voimala
Saat apua työnhakuun Voimalassa, Vilhonkatu 2, 24100 Salo arkisin klo 9-15. Palvelupisteeseen ovat tervetulleita kaikki salolaiset ilmaiseksi ilman ajanvarausta. Palvelupisteessä tarjotaan apua ja ohjausta työn hakemiseen, koulutuksiin sekä työkyvyn ylläpitämiseen.
Kuntakokeilu
Salon kuntakokeilun asiakkaana saat omavalmentajan, joka nopeuttaa ja helpottaa asiointiasi. Omavalmentaja-mallin ajatus on, että asiakasta ohjaa sama ihminen, joka tuntee hänen tilanteensa. Omavalmentaja kartoittaa asiakkaan osaamista, löytää vaihtoehtoja ja osaa ohjata asiakasta tarpeen mukaan muihin palveluihin.
Kuntakokeilun päivystys (Hilkansalin aulassa) ma, ke ja pe klo 9-12 Voimala, Vilhonkatu 2. Voit vierailla ilman ajanvarausta tapaamassa omavalmentajaa.
KotoSalo ja KotoSomero -hanke
Hanke keskittyy maahanmuuttajien nopeaan työllistymiseen erityisesti tulevaisuuden työvoimapula-aloilla, kehittäen uraohjausta ja yrittäjyysvalmiuksia kotoutumisajalla oleville työnhakijoille.
Työnantajayhteistyössä edistetään yritysten monimuotoisuuden ymmärrystä ja luodaan verkostotoimintaa tarjoamalla ohjausta ja vertaistukea.
KotoSalo päivystää tiistaisin klo 12-15 Voimalassa, osoitteessa Vilhonkatu 2, ilman ajanvarausta. Varatut asiakastapaamiset ovat kaupungintalolla (Tehdaskatu 2) keskiviikkoisin ja torstaisin.
Yhteystiedot:
Uraohjaaja Kateryna Pinchuk
050 3452980
kateryna.pinchuk@salo.fi
Uraohjaaja Ari Virtanen
050 5743804
ari.virtanen@salo.fi
Henkilöstöpalveluyritykset
Salossa toimii luotettavia henkilöstöpalveluyrityksiä, jotka työllistävät paljon työntekijöitä. Työtä suoritetaan henkilöstöpalveluyrityksen yritysasiakkaalla. Henkilöstöpalveluyrityksillä on laajasti yritysasiakkaita.
Työnhakusivustot
Näiltä ilmaisilta sivuilta löydät tietoa vapaista työpaikoista Salon alueella:
Suomalainen työelämä
Suomessa työlait suojelevat työntekijöiden oikeuksia, ja työajat ovat kohtuulliset. Työ tehdään usein itsenäisesti ja hierarkia on matala. Voit ilmaista omia näkemyksiäsi iästä tai asemasta riippumatta. Arki työpaikalla voi vaihdella työpaikasta toiseen.
Suomen lain mukaan kaikkia tulee kohdella tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti. Hyvinvointi on olennainen osa työelämää. Suomessa työn ja muun elämän yhteensovittaminen on helppoa.
Työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja noudatettava lakeja, jotka säätelevät esimerkiksi työaikoja ja vuosilomia. Säännöllinen työaika ei ylitä kahdeksaa tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Tämän ansiosta sinulle jää aikaa harrastuksille ja vapaa-ajalle. Suomessa perhe-elämän ja työn yhteensovittaminen on helpompaa kuin monissa muissa maissa.
Koulutus ja kielitaito
Suomessa useimmat työt vaativat tietyn peruskoulutuksen. Kansainvälisesti vertaillen suomalaiset ovat korkeasti koulutettuja. Usein työpaikat vaativat myös suomen kielitaitoa. Työpaikalla puhuttu kieli riippuu yrityksestä.
Osaaminen ja itsensä kehittäminen
Koulutusta ja itsensä kehittämistä arvostetaan Suomessa. Monet työnantajat kannustavat työntekijöitään osallistumaan kursseille tai lyhyisiin koulutuksiin työskentelyn aikana. Tämä antaa työntekijöille mahdollisuuden hankkia lisätaitoja. Koulutuksiin voi kuulua esimerkiksi suomen kielen kursseja, tietotekniikkakursseja tai muuta työhön liittyvää koulutusta. Usein työnantajat järjestävät ja tarjoavat tällaisia koulutuksia henkilökunnalleen.
Voit myös opiskella vapaa-ajallasi monissa eri oppilaitoksissa, kuten avoimessa yliopistossa, kesäyliopistossa tai kansalaisopistoissa.
Työlait ja sopimukset
Suomalaisessa työelämässä on monia sääntöjä, joita työntekijöiden ja työnantajien tulee noudattaa. Lait ja työehtosopimukset sisältävät tietoja esimerkiksi työajoista, minimipalkasta, sairausajan palkasta, lomista, irtisanomisesta ja muista ehdoista. Laki sisältää yksityiskohtaisia säännöksiä siitä, miten työnantajan tulee huolehtia työturvallisuudesta ja -terveydestä.
Syrjimättömyys ja tasa-arvo työelämässä
Suomen lain mukaan kaikenlainen syrjintä työpaikalla on kielletty. Ketään ei saa syrjiä iän, sukupuolen, kansalaisuuden, kielen, uskonnon tai vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammatillisen toiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vamman, seksuaalisen suuntautumisen tai muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella. Naiset ja miehet ovat yhtäläisesti työelämässä ja tasa-arvoisia siellä. Työnantajien on varmistettava, että tasa-arvo ja sukupuolten tasa-arvo toteutuvat työpaikalla. Voit kääntyä työpaikalla luottamushenkilön puoleen näissä asioissa.
Suomen työkulttuuri
Suomessa työntekijät työskentelevät melko itsenäisesti. Esihenkilö ei valvo työntekijöiden työtä jatkuvasti. Luotettavuus on keskeistä, eli sovitut työt tehdään. Voit aina kysyä ohjeita tai apua muilta työntekijöiltä tai esihenkilöltä erilaisissa tilanteissa.
Täsmällisyyttä arvostetaan suomalaisessa työelämässä. Odotuksena on, että työntekijä saapuu töihin ajoissa ja noudattaa aikatauluja. Huolellisuus ja ahkeruus ovat myös tärkeitä. Jos esimerkiksi aikaa ei ole tarpeeksi tehtävän suorittamiseen, siitä kannattaa sanoa suoraan esihenkilölle. Tule aina töihin tarpeeksi ajoissa, jotta työajan alkaessa olet valmis aloittamaan työt. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että olet jo vaihtanut työvaatteet. Jos kuitenkin myöhästyt, ilmoita asiasta työpaikalle etukäteen.
Suomalaisilla työpaikoilla tärkein tavoite on työskennellä tehokkaasti. Monet suomalaiset eivät kerro paljon yksityiselämästään töissä. Yleisesti ottaen suomalaiset arvostavat suorasukaisuutta ja menevät suoraan asiaan. Kuitenkin omat ajatukset tulisi ilmaista tavalla, joka myös arvostaa muiden mielipiteitä.
Sisäinen viestintä työpaikalla
Tulevista tapahtumista ja muutoksista työpaikalla ilmoitetaan yleensä kokouksissa. Jos osallistut kokouksiin, voit usein vaikuttaa asioihin, ehdottaa muutoksia ja kehittää omaa työtäsi. Suomen työkulttuurissa aloitteellisuutta arvostetaan.
Jokaisella työpaikalla on myös muita sovittuja sisäisiä viestintäkanavia. Nämä kanavat ovat usein digitaalisia. Seuraa työpaikkasi viestintää.
Työpaikoilla ei yleensä anneta lahjoja. Kuitenkin tärkeinä merkkipäivinä (syntymäpäivät, avioliitto, eläkkeelle jääminen) kollegat tai työnantaja muistavat pienellä lahjalla tai kukkakimpulla.
Työajat ja lomat
Tyypillinen työpäivä kestää yleensä kahdeksan tuntia. Työntekijä voi myös sopia erilaisista työajoista työnantajansa kanssa. Suomessa on yleistä, että työntekijät eivät tee paljon ylitöitä. Työt tehdään sovitusti työsopimuksen mukaisesti.
Suomessa lomakausi alkaa toukokuun alussa. Lomapäivien määrä riippuu siitä, milloin työsuhde on alkanut ja kuinka monta vuotta työntekijä on työskennellyt. Keskimäärin kertyy 2–2,5 lomapäivää jokaista työkuukautta kohden. Palkka ja lomaraha maksetaan loma-ajalta ennen lomaa tai loman jälkeen. Maksetun loman lisäksi voit hakea palkatonta lomaa. Suomessa lomakaudet ovat pitkiä verrattuna moniin muihin maihin. Useimmat työnantajat arvostavat myös työn ja vapaa-ajan tasapainoa ja haluavat, että työntekijät pitävät lomansa säännöllisesti. Suomessa on yleistä ajatella, että työntekijät pystyvät tekemään työnsä paremmin, jos he voivat levätä välillä.
Tauot ja lepoajat
Työsopimuksessa usein mainitaan, kuinka pitkät tauot työpäivään sisältyvät ja milloin ne pidetään. Yleensä työpäivään kuuluu lounastauko ja kahvitauko. Joskus voi olla kaksi kahvitaukoa. Taukojen pituudesta kannattaa kysyä esihenkilöltä.
Lounastauko on työpäivän tauko, jolloin voit syödä ja levätä. Lounastauon pituus vaihtelee työpaikoittain. Jos työvuorosi kestää 6 tuntia tai enemmän, sinulla on oikeus vähintään 30 minuutin lounastaukoon. Alle 6 tunnin työpäivä ei yleensä sisällä lounastaukoa. Lounastauko ei yleensä ole työaikaa, eli siitä ei makseta palkkaa.
Työpaikkaruokailu järjestetään eri tavoin eri työpaikoilla: joillakin työpaikoilla on oma ruokala, kun taas toisissa paikoissa työntekijät tuovat omat eväät kotoa. Joillakin työpaikoilla tarjotaan edullisia lounasseteleitä, joilla voi maksaa lounaan työpaikan lähellä olevissa ruokapaikoissa. Lounastauon aikana ei yleensä tehdä töitä.
Omien asioiden hoitaminen työpäivän aikana
Työaikana ei saa hoitaa omia yksityisasioita, vaan ne tulee hoitaa työajan ulkopuolella. Työsopimuksessa merkitty työaika tulee tehdä. Tauon aikana on mahdollista hoitaa esimerkiksi tärkeitä puheluita. Jos jostain syystä et saa esimerkiksi lääkäriaikaa työajan ulkopuolella, sovi poissaolosta etukäteen esihenkilösi kanssa ja sopikaa, miten voit korvata lääkärissä käyntiin kuluvan ajan.
Hyvinvointi työssä ja virkistys
Monilla työpaikoilla järjestetään erilaisia virkistyspäiviä ja juhlia työntekijöiden hyvinvoinnin ja viihtyvyyden edistämiseksi. Työnantaja voi myös tarjota työntekijöille erilaisia harrastusmahdollisuuksia sekä liikunta- ja kulttuurietuja.
Työsuhteiden laatu Suomessa
Suomessa on erilaisia työsuhteita. Tässä ovat yleisimmät:
- Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde: Tämä on pysyvä työsuhde ilman päättymispäivää. Tätä kutsutaan myös vakituiseksi työsuhteeksi. Työntekijä saa palkkaa säännöllisesti ja hänellä on säännölliset työtunnit.
- Määräaikainen työsuhde: Tämä työsuhde on voimassa tietyn ajan, esimerkiksi kausityön tai projektin keston ajan. Työsuhde päättyy sovittuna päivänä.
- Kokoaikatyö: Työntekijä työskentelee täyden työviikon, yleensä 37,5-40 tuntia viikossa. Tämä on tavallisin työsuhteen muoto.
- Osa-aikatyö: Työntekijä työskentelee vähemmän tunteja viikossa kuin täysiä päiviä tekevä työntekijä. Tämä sopii hyvin esimerkiksi opiskelijoille tai toista osa-aikatyötä tekevälle.
- Freelance-työ: Työntekijä tekee töitä itsenäisesti ja ottaa vastaan projekteja eri asiakkailta. Hän huolehtii itse veroista ja sosiaaliturvasta.
- Keikkatyö: Jokainen keikka on erillinen työsuhde. Työntekijä tekee töitä tarvittaessa ja saa palkkaa tehdystä keikasta. Tämä sopii esimerkiksi tapahtuma-alalle tai lyhytaikaisiin projekteihin.
Haluatko sittenkin yrittäjäksi?
Kun haluat perustaa yrityksen, varmista, että sinulla on hyvä liikeidea ja tarpeeksi ammattitaitoa sekä kokemusta. On tärkeää tuntea toimialasi hyvin ja ymmärtää yrittämistä koskevat lait. Myös asiakaskunnan ja myyntikeinojen tunteminen on tärkeää.
Yrittäjyydessä on riskejä, joten riittävä rahoitus ja huolellinen suunnittelu ovat välttämättömiä. Laadi liiketoimintasuunnitelma, jossa arvioit osaamisesi vahvuuksia ja heikkouksia sekä tuotteesi tai palvelusi ominaisuuksia. Määritä asiakaskuntasi ja heidän toiveensa, sekä analysoi kilpailijasi ja heidän tuotteensa.
Liiketoimintasuunnitelmassa tärkeintä on oman yrityksesi toimintasuunnitelma. Suunnittele, miten yrityksesi toimii, missä se sijaitsee ja millaiset toimitilat sillä on. Määritä, mitä tuotantovälineitä tai työvoimaa tarvitset ja mitä mainosvälineitä käytät. Varmista myös, että vakuutukset kattavat toimintasi riskit.
Suunnittele myös kirjanpito ja talouden hallinta. Pohdi, miten seuraat suunnitelmiesi toteutumista ja kirjaa kaikki nämä asiat liiketoimintasuunnitelmaan. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi pääomaa ennen yrityksen perustamista. Yrityksen rahoitus voi olla myös osittain lahja- tai lainarahaa. Rahoitusta hakiessa tarvitset hyvän liiketoimintasuunnitelman.
Yrityksen perustamiseen ja esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimiseen voit saada apua yrityspalvelukeskuksesta, joka Salossa on IoT Campuksella sijaitseva Yrityssalo Oy.
Alkavan yrittäjän palveluista saa lisätietoa Yrityssalon sivuilta.
Työttömyys
Jos jäät työttömäksi, sinulla saattaa olla oikeus työttömyysetuuteen Kelasta tai työttömyyskassasta. Näitä etuuksia ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Lisätietoja työttömyysetuuksista Kelan verkkosivulla.
Jos haet työttömyysetuutta, sinun tulee rekisteröityä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa heti työttömäksi jäätyäsi, lomautuksen alkaessa tai opintojen päätyttyä ilman työpaikkaa. Et voi saada työttömyysetuutta, jos et ole rekisteröitynyt työttömäksi työnhakijaksi.
Tee ilmoitus työttömyydestä sähköisellä lomakkeella Työmarkkinatori.fi -sivuilta tai ota yhteyttä TE-toimistoon.
Sinun pitää aktiivisesti hakea työtä ja noudatettava TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalvelujen antamia ohjeita ja määräaikoja. InfoFinland.fi -sivusto tarjoaa tietoa työmahdollisuuksista, työn löytämisestä ja työnhakuvinkeistä.
Lisätietoja oikeudestasi työttömyysetuuteen saat Kelan verkkosivuilta.
Ammattiliitot
Ammattiliitot Suomessa ajavat työntekijöiden etuja työelämässä. Ne neuvottelevat palkoista, työajoista ja muista työehdoista. Liittoon kuuluminen vahvistaa työntekijän asemaa, mutta siitä pitää maksaa jäsenmaksu, joka on yleensä pieni osa palkasta. Liittoon kuuluminen tarjoaa:
- Työsuhdeasiat: Liitto tukee ja neuvoo työsuhteeseen liittyvissä asioissa, kuten irtisanomistilanteissa.
- Neuvotteluapu: Yhdessä työntekijät voivat vaikuttaa paremmin työehtoihin.
- Lakimiespalvelut: Liitot tarjoavat oikeudellista apua ja neuvontaa.
- Koulutus ja verkostot: Koulutusmahdollisuuksia ja verkostoitumista.
- Työttömyysturva: Taloudellista turvaa työttömyyden aikana.
Lisää tietoa ammattiliitoista:
HelppoSalo -neuvontapiste
HelppoSalo – neuvontapisteessä (Tehdaskatu 2, 1. krs.) annetaan apua muun muassa työelämään, asumiseen, koulutukseen sekä asiakirjojen ja lomakkeiden täyttämiseen liittyvissä asioissa.
Neuvontapisteessä palvellaan suomeksi, venäjäksi, ukrainaksi ja englanniksi. Tarvittaessa neuvontapisteessä palvellaan myös muilla kielillä tulkin välityksellä.
Neuvontapiste on avoinna
- ma klo 10.00–11.30 ja klo 12.30–15.00
- ti klo 10.00–11.30 ja klo 12.30–15.00
- ke klo 10.00-11.30 ja klo 12.30-15.00 (vain ajanvarauksella)
- to klo 10.00–11.30 ja klo 12.30–15.00
- pe klo 10.00–11.30, 12.30–15.00
Yhteystiedot
Käyntiosoite: Tehdaskatu 2, 1. krs., 24100 Salo.
Puhelinnumero ja sähköposti:
Sähköinen yhteys ei ole suojattu, joten emme voi käsitellä asiakasasioita sähköpostitse.
HelppoSalo support service for immigrants
HelppoSalo (Tehdaskatu 2, 1 st floor) offers guidances and services for immigrants helping such as those issues below in different languages whenever you need.
- Work life/ employment etc.
- Family life/ housing etc.
- Education
- Filling out various applications (Kela, Migri, and so on).
- Gathering information for you needs
- Residence permit and citizenship issues
We offer our service in Finnish, English, Russian and Ukrainian. However, there is a possibility to arrange a translator in your own language if necessary.
We are open at the city hall
- Monday 10:00am – 11:30am & 12:30pm – 3:00pm
- Tuesday 10:00am – 11:30am & 12:30pm – 3:00pm
- Wednesday 10:00am – 11:30am & 12:30pm – 3:00pm
(By appointment only) - Thursday 10:00am – 11:30am & 12:30pm – 3:00pm
- Friday 10:00am – 11:30am & 12:30pm – 3:00pm
Contact
Visiting address: Tehdaskatu 2, 1st floor, 24100 Salo.
Phone number and e-mail:
The e-mail connection is not secure, so we cannot deal with customer issues via e-mail.
Tukea kotoutumiseen – YKS-hanke
Yhteisöllisen kotoutumisen startti (YKS) -hanke on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat tukea kotoutumisprosessinsa aikana. Tuemme integraatioprosessiasi, jotta voit kotiutua Suomeen nopeammin ja sujuvammin. Hankkeessa työskentelee mentoreita, jotka ovat maahanmuuttajia ja jotka ovat itsekin muuttaneet aikoinaan Suomeen. Mentorit antavat sinulle tietoa omista kokemuksistaan Suomessa, ja erityisesti Salossa, suomeksi, englanniksi ja mahdollisesti omalla kielelläsi.
Jos olet EU:n ulkopuolelta ja asut Salossa, ota yhteyttä!
YKS-hanke päivystää torstaisin klo 10-15 Voimalassa (os. Vilhonkatu 2, Salo) ilman ajanvarausta.
Varatut asiakastapaamiset ovat Salon kaupungintalolla kaupungintalolla (os. Tehdaskatu 2, Salo).
Yhteystiedot:
Projektikoordinaattori Saeko Lindroos
050 348 2453
saeko.lindroos@salo.fi
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa