Pelihaittojen ehkäisy
Rahapelaaminen on hyvin yleistä Suomessa. Rahapeleillä tarkoitetaan raha-automaattipelejä, arpoja, arvontapelejä (esim. Keno tai Lotto), vedonlyöntiä, kasinopelejä ja totopelejä. Pelaaminen pysyy suurimmalla osalla pelaajista hallinnassa mutta osalle kehittyy eritasoisia haittoja: riskipelaamista, ongelmapelaamista tai riippuvuustason pelaamista. Satunnaiseksi ja harmittomaksi tarkoitetusta ajanvietteestä voi muodostua haitallinen tapa huomaamatta.
Pelihaittojen ehkäisy Salon kaupungissa
Tunnista riskisi
Syitä pelihaittojen takana on tunnistettu useita. Osalle rahapelaaminen vie huomion pois hankalasta elämätilanteesta ja siitä kumpuavasta ahdistuksesta. Peliongelmalle altistaa myös mielenterveyden häiriöt ja runsas alkoholinkäyttö. Myös perimällä tiedetään olevan vaikutusta pelaamiseen, samoin luonteenpiirteillä kuten impulsiivisuudella ja keskittymisvaikeuksilla.
Jos rahapelaaminen ei vie liikaa aikaa tai rahaa, tai ilmene muita kielteisiä vaikutuksia, pelaaminen on kohtuullista. Riski ongelmalle on, jos esimerkiksi omat pelirajat ylittyvät usein. Ongelmapelaaminen aiheuttaa ongelmia pelaajalle ja hänen läheisilleen. Rahapeliriippuvainen lyö laimin omia perustarpeitaan ja velvollisuuksia.
Digipelihaittojen ehkäisy
Tietokoneella tai älypuhelimella tapahtuvaa pelaamista kutsutaan digipelaamiseksi. Rahapanokset voivat kuitenkin liittyä myös digipelaamiseenkin. Rahapelaamisessa ja digipelaamisessa on samoja ominaisuuksia, mikä lähentää ilmiöitä keskenään.
Lasten ja nuorten pelaamisen ehkäisy
Toiminnallinen riippuvuus syntyy, kun pelaamisesta muodostuu vahva tapa johonkin toimintaan. Esimerkiksi internetin tai pelin lopettaminen tai taukojen pitäminen on hankalaa. Lapsia ja nuoria houkuttelee pelaamaan esimerkiksi yksinäisyys ja ongelmat koulussa tai lähipiirissä. Pelaaminen vie huomion ongelmista tai ahdistavasta olosta.
Lasta tai nuorta voi suojata pelihaitoilta monilla eri tavoin. Pelaamisen haitoista keskusteleminen on hyödyllistä, samoin selkeitten rajojen asettaminen esimerkiksi peliaikojen suhteen. Tukemalla lasta tai nuorta liikkumaan ja muiden harrastusten pariin, voidaan vähentää luontevalla tavalla pelaamiseen käytettyä aikaa. Yhteydenpito ystäviin kasvotusten tukee sosiaalisten taitojen kehittymistä ja poistaa yhteydenpidon tarpeen netissä.