Hyppää sisältöön

Koronavirus

Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Salon asukkaille tarjottavat palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan, mutta näiden sivujen sisältöä ei enää päivitetä. Ajankohtaisin tieto löytyy osoitteesta varha.fi.

Katso ajankohtaisin tieto täältä

Koronanäytteenotto

Henkilöt, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, testataan mikäli:

  • Henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • Henkilö on raskaana
  • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut henkilölle testiä
  • Henkilön terveydentila vaatii sairaalahoitoa
  • Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstö hakeutuu testiin mikäli työnantaja näin ohjeistaa. Koronatartuntoihin liittyvien työstä poissaolojen suhteen sosiaali- ja terveyspalveluissa noudetaan lähtökohtaisesti tavanomaisia käytäntöjä.
  • Kyseessä on jokin muu välttämätön syy, jonka takia tarvitaan varmennus terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Muut lieväoireiset henkilöt voivat tehdä halutessaan kotitestin. Positiivista kotitestin tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Testausohje koskee kaikenikäisiä henkilöitä riippumatta heidän saamistaan koronarokotuksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korostaa, että koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin.

Henkilöitä, joilla on alle kolme (3) kuukautta aiemmin todettu koronavirusinfektio, ei pääsääntöisesti testata.

Koronanäytteenotto on avoinna arkisin (ma-pe). Näytteenotto toimii ajanvarauksella ja siihen tarvitaan lähete.

Ota yhteyttä

Salon terveyspalveluiden koronaneuvontaa, hoidon tarpeen arviointia, ajanvarauksia ja koronalähetteitä annetaan arkisin eli maanantaista perjantaihin oman terveysaseman ajanvarausnumeroista.

Terveyspalveluiden chatti palvelee ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.

Koronaneuvontaa saa myös omaolo.fi-palvelusta ja koronabotti-palvelusta.

Poissaolo työstä, päivähoidosta tai oppilaitoksesta

Koronainfektioiden suhteen noudatetaan tavanomaisia sairauspoissaolokäytäntöjä. Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimitaan oman työnantajan ohjeiden mukaan. Sairausvakuutuslakiin tehdyn väliaikainen säännös oikeudesta tartuntatautipäivärahaan on voimassa asti 31.12.2022.

Tartuntatautipäivärahatodistusten puhelinpalvelu 02 772 3394 (takaisinsoittojärjestelmä) loppuu perjantaina 13.1.2023 klo 14, koska Kelan tartuntatautipäivärahaan vaikuttavan sairausvakuutuslain väliaikaisen lainsäädännön voimassaolo päättyy vuodenvaihteeseen.

Siirry THL:n koronasivuille

Siirry Varsinais-Suomen hyvinvointialueen koronasivuille

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeet eristykseen tai karanteeniin määrätylle

Ohje kotiinsa eristykseen tai karanteeniin määrätylle henkilölle (pdf) (167,00 t)

THL:n yleiset toimintaohjeet sairastuessa

Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle (THL.fi)

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua koronatestiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä.

Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan, tai kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta.

Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen. Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Tietyissä tilanteissa on kuitenkin edelleen tärkeää hakeutua terveydenhuollon testiin (kts. kohta Koronanäytteenotto).

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
  • Ohje varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevan alle 12-vuotiaan lapsen virusinfektioon sopiviin oireisiin

Koronanäytteen vastaus

Koronanäytteen vastaus ohjautuu asiakkaan matkapuhelimeen tekstiviestinä sekä verkkoon Omakanta-palveluun. Testin valmistuminen ja tuloksen saaminen kestää n. 1-2 vrk. Positiivisesta näytevastauksesta asiakas saa tekstiviestin toimintaohjeineen.

Koronavirus ja matkustaminen

Koska koronatilanne muuttuu jatkuvasti, ajankohtaiset ohjeet matkustamiseen liittyen on hyvä tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä ulkoministeriön sivuilta.

THL – Matkustaminen ja koronapandemia

UM – Matkustaminen

Koronarokotukset

Tiedotteet
Muutoksia Saktan rokotuspisteen toimintaan
12.12.2022
Jouluaika tuo muutoksia Salon rokotuspisteen Saktan (Karjalankatu 2-6) aukioloaikoihin. Sakta avoinna jouluun asti ma klo 10-19, ti-to klo 8-15.30 Sakta suljettu kokonaan viikolla 52 eli 26.–30.12.2022 Tammikuusta 2023 alkaen Sakta on avoinna ainoastaan ma klo 10-19 Saktasta voit hakea ilman ajanvarausta koronarokotteen influenssarokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia maksuttomia rokotteita (jäykkäkouristus, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti, polio) matkailijoitten rokotteita (oma rokote […]

Tarkempaa tietoa koronarokotuksista

Koronavirusta koskevat tiedotteet

Tiedotteet
Koronakoordinaatioryhmä päätti toimintansa rauhalliseen tautitilanteeseen
24.1.2023
Varsinais-Suomen koronatilannetta koordinoinut ryhmä lopetti toimintansa. Kolme tautiepidemiaa on yhä liikkeellä, mutta niiden esiintyvyys on laantunut. Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on laskenut merkittävästi. Tuorein 14 vuorokauden esiintyvyys 100 000:a henkilöä kohden on 32. – Koronasta on tullut yksi tauti muiden joukossa. Edelleen virus voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan taudin ihmiselle, mutta ei enää uhkaa koko yhteiskuntaa, koronakoordinaatioryhmän […]
Tiedotteet
Koronan ohella myös influenssan ilmaantuvuus nousee
13.12.2022
Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa nousee tasaisesti. Sen rinnalla on alkanut myös influenssaepidemia. Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on jatkanut kasvuaan ja se on nyt sairaanhoitopiirin tilaston mukaan 482 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Myös sairaalakuormitus on edelleen kohonnut. Tiistai-aamuna 13.12. Tyksin sairaaloissa oli hoidossa 36 koronapositiivista potilasta, joista 18 oli hoidossa koronavirusinfektion vuoksi ja 18:lla ensisijaisesti muusta […]
Tiedotteet
Muutoksia Saktan rokotuspisteen toimintaan
12.12.2022
Jouluaika tuo muutoksia Salon rokotuspisteen Saktan (Karjalankatu 2-6) aukioloaikoihin. Sakta avoinna jouluun asti ma klo 10-19, ti-to klo 8-15.30 Sakta suljettu kokonaan viikolla 52 eli 26.–30.12.2022 Tammikuusta 2023 alkaen Sakta on avoinna ainoastaan ma klo 10-19 Saktasta voit hakea ilman ajanvarausta koronarokotteen influenssarokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia maksuttomia rokotteita (jäykkäkouristus, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti, polio) matkailijoitten rokotteita (oma rokote […]
Tiedotteet
Tehostekoronarokotuksia hyvin saatavilla ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville Varsinais-Suomessa
8.11.2022
Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on jatkanut kasvuaan ja se on nyt 432 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Myös sairaalakuormitus on edelleen kohonnut. Tiistaiaamuna 8.11.2022 Tyksin sairaaloissa oli hoidossa 36 koronapositiivista potilasta, joista 24 oli hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, 12:lla ensisijaisesti muusta syystä hoidossa olevalla potilaalla koronavirus oli todettu lisälöydöksenä. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla, eli Varsinais-Suomen terveyskeskuksissa, oli tiistaiaamuna […]
Tiedotteet
KORJATTU TIEDOTE: Salon terveyskeskussairaalan geriatrisessa arviointiyksikössä koronaepidemia
26.10.2022
Salon terveyskeskussairaalan geriatrisessa arviointiyksikössä on todettu koronaepidemia. Tiistaina (24.10) julkaistusta asiaa koskevasta tiedotteesta poiketen yksikössä ei ole vierailukieltoa, mutta vierailuja kehotetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään. Korjaus tiedotteessa perustuu aluehallintoviranomaisen koronapandemian aikana antamaan ohjeistukseen, jonka mukaan kategorinen vierailukielto on lainvastainen.  

Tukea yrityksille

Elinkeinoyhtiö Yrityssalon verkkosivuilta löytyy tietoa yrityksille tarkoitetuista tuista ja palveluista koronatilanteessa.

Koronan torjunnassa käytettävien tarvikkeiden korvaaminen yksityisille sote-palvelujen tuottajille

Salon kaupunki toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaista COVID-19-epidemiaan liittyvää tarvikkeiden korvaamista pääsääntöisesti jakamalla COVID-19-epidemian torjunnassa käytettäviä aineita ja tarvikkeita yksityisille toimijoille alla olevan ohjeen mukaisesti.

Ohje COVID-19-epidemian torjunnassa käytettävien tarvikkeiden korvaamisesta

Osta verkosta – tue paikallista