Hyppää sisältöön

Koronavirus

Koronanäytteenotto

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • olet raskaana tai
 • terveydenhuollon ammattilainen katsoo testin aiheelliseksi tai
 • kyseessä on jokin muu välttämätön syy, jonka takia tarvitaan varmennus terveydenhuollossa tehtävällä testillä (esim. taloudellinen menetys, koronapassi, varusmiespalvelus, oikeudenkäynti, yo-kokeeseen osallistumisen mitätöinti)

Henkilöitä, joilla on alle kolme (3) kuukautta aiemmin todettu koronavirusinfektio, ei pääsääntöisesti testata.

Koronanäytteenotto on avoinna arkisin (ma-pe). Näytteenotto toimii ajanvarauksella ja siihen tarvitaan lähete.

Ota yhteyttä

Salon terveyspalveluiden koronaneuvontaa, hoidon tarpeen arviointia, ajanvarauksia ja koronalähetteitä annetaan arkisin eli maanantaista perjantaihin oman terveysaseman ajanvarausnumeroista.

Terveyspalveluiden chatti palvelee ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.

Koronaneuvontaa saa myös omaolo.fi-palvelusta ja koronabotti-palvelusta.

Positiivisen koronatestituloksen (laboratoriovarmistettu) saaneet henkilöt

Koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään 5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan. Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume on poissa ja muut oireet selvästi vähenemässä. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena eivät vaadi eristyksen jatkamista. Oireettoman koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vrk ajan näytteenottopäivän jälkeen.

Mikäli virallisessa testissä positiivisen tuloksen saanut henkilö tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten, eikä saa sitä työterveyshuollosta, tulee hänen ottaa yhteyttä alla olevaan numeroon.

 • 02 772 3394 / Koronapositiivisten todistukset (takaisinsoittojärjestelmä)
 • Ma – to klo 8-15, pe klo 8-14

Mikäli positiivisen tuloksen saanut ei tartuttavuusajan päätyttyä ole vielä työkykyinen, on jatko sairauslomaa, johon todistus pyydetään työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Henkilöt, jotka on aiemmin puhelinkontaktissa asetettu eristykseen, tulevat saamaan eristyspäätöksensä, mutta näiden kirjoittamisessa on tällä hetkellä yli kuukauden viive.

Sote-toimintayksiköiden asukkaat ja potilaat eristetään jatkossakin yksikköepidemioiden hillitsemiseksi.

Positiivisen kotitestituloksen saaneet henkilöt

Positiivisen kotitestin tehneen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään 5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan.

Kotitestin tehnyt voi tarvittaessa pyytää todistuksen sairauspoissaolosta (vähintään 5 vrk) omasta työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, poikkeuksena kohdassa Milloin koronatestiin? luetellut kriteerit.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeet eristykseen tai karanteeniin määrätylle

Ohje kotiinsa eristykseen tai karanteeniin määrätylle henkilölle (pdf)

THL:n yleiset toimintaohjeet sairastuessa

Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle (THL.fi)

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua koronatestiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä.

Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan, tai kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta.

Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen. Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Tietyissä tilanteissa on kuitenkin edelleen tärkeää hakeutua terveydenhuollon testiin (kts. kohta Koronanäytteenotto).

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
 • Ohje varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevan alle 12-vuotiaan lapsen virusinfektioon sopiviin oireisiin

Koronanäytteen vastaus

Koronanäytteen vastaus ohjautuu asiakkaan matkapuhelimeen tekstiviestinä sekä verkkoon Omakanta-palveluun. Testin valmistuminen ja tuloksen saaminen kestää n. 1-2 vrk. Positiivisesta näytevastauksesta asiakas saa tekstiviestin toimintaohjeineen.

Koronavirus ja matkustaminen

Koska koronatilanne muuttuu jatkuvasti, ajankohtaiset ohjeet matkustamiseen liittyen on hyvä tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä ulkoministeriön sivuilta.

THL – Matkustaminen ja koronapandemia

UM – Matkustaminen

Koronarokotukset

Tiedotteet
THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille
2.9.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä. THL:n tiedotteen (1.9.2022) mukaan koronarokotteen tehostamista suositellaan liitettäväksi influenssarokotusten yhteyteen eli erillistä tarvetta hakeutua rokotukselle esimerkiksi syyskuun aikana ei ole. Influenssarokotusten tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee ilmoitettua aikaisemmin – Salossa rokotukset aloitetaan elokuun alussa
19.7.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Uusi suositus on, että alueellisen epidemiatilanteen mukaan neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan portaittain henkilöille, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka […]
Tiedotteet
Suositus viidennestä koronarokotuksesta
15.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta, joten taudin sairastanut neljästi rokotettu ei tarvitse viidettä annosta tässä vaiheessa. Voimakas immuunipuutteisuus tarkoittaa, että ihmisellä on synnynnäinen immuunipuutos, immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee
2.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut suositustaan neljänsistä koronarokotuksista tästä päivästä alkaen. Uuden suosituksen mukaan 70–79-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville henkilöille suositellaan neljättä rokotetta, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Riskiryhmä 1: Elinsiirto tai kantasolusiirto Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö Vaikea krooninen munuaissairaus Vaikea krooninen keuhkosairaus Lääkehoitoinen tyypin 2 […]
Tiedotteet
Suositus neljännestä koronarokotteesta laajenee hieman
5.5.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Aikaisemman suosituksen mukaisesti neljättä koronarokotetta suositeltiin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on […]
Tiedotteet
Salossa neljäs koronarokote kaikille 80 vuotta täyttäneille
24.3.2022
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Salossa rokotteen voivat saada kaikki 1942 ja aiemmin syntyneet sekä hoivakotien asukkaat. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kaksi rokoteannosta ja sairastanut koronataudin, […]

Katso lisää koronarokotuksia koskevia tiedotteita

Tarkempaa tietoa koronarokotuksista

Koronavirusta koskevat tiedotteet

Tiedotteet
THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille
2.9.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä. THL:n tiedotteen (1.9.2022) mukaan koronarokotteen tehostamista suositellaan liitettäväksi influenssarokotusten yhteyteen eli erillistä tarvetta hakeutua rokotukselle esimerkiksi syyskuun aikana ei ole. Influenssarokotusten tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee ilmoitettua aikaisemmin – Salossa rokotukset aloitetaan elokuun alussa
19.7.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Uusi suositus on, että alueellisen epidemiatilanteen mukaan neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan portaittain henkilöille, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka […]
Tiedotteet
Suositus viidennestä koronarokotuksesta
15.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta, joten taudin sairastanut neljästi rokotettu ei tarvitse viidettä annosta tässä vaiheessa. Voimakas immuunipuutteisuus tarkoittaa, että ihmisellä on synnynnäinen immuunipuutos, immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee
2.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut suositustaan neljänsistä koronarokotuksista tästä päivästä alkaen. Uuden suosituksen mukaan 70–79-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville henkilöille suositellaan neljättä rokotetta, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Riskiryhmä 1: Elinsiirto tai kantasolusiirto Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö Vaikea krooninen munuaissairaus Vaikea krooninen keuhkosairaus Lääkehoitoinen tyypin 2 […]
Tiedotteet
Koronapandemia rauhoittumassa Varsinais-Suomessa
24.5.2022
Koronatilanne on rauhoittumaan päin koko Suomessa. Varsinais-Suomessa tuorein ilmaantuvuus on THL:n mukaan 348 kahdelta viikolta 100 000:tta asukasta kohden ja alueella todetaan keskimäärin runsaat 100 tapausta vuorokaudessa. Suurimalla osalla sairaalahoitoon tulevista koronapotilaista tauti todetaan vasta päivystyksessä. Kaksi viikkoa sitten (10.5.2022) ilmaantuvuus oli kaksinkertainen, noin 700. Näytteistä positiivisia oli silloin noin 55 prosenttia. Testimäärät ovat toukokuun aikana […]
Tiedotteet
Suositus neljännestä koronarokotteesta laajenee hieman
5.5.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Aikaisemman suosituksen mukaisesti neljättä koronarokotetta suositeltiin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on […]

Katso lisää koronavirusta koskevia tiedotteita

Tukea yrityksille

Elinkeinoyhtiö Yrityssalon verkkosivuilta löytyy tietoa yrityksille tarkoitetuista tuista ja palveluista koronatilanteessa.

Koronan torjunnassa käytettävien tarvikkeiden korvaaminen yksityisille sote-palvelujen tuottajille

Salon kaupunki toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaista COVID-19-epidemiaan liittyvää tarvikkeiden korvaamista pääsääntöisesti jakamalla COVID-19-epidemian torjunnassa käytettäviä aineita ja tarvikkeita yksityisille toimijoille alla olevan ohjeen mukaisesti.

Ohje COVID-19-epidemian torjunnassa käytettävien tarvikkeiden korvaamisesta

Osta verkosta – tue paikallista