Hyppää sisältöön

Koronarokotukset

Koronarokotuksia tarjotaan Salossa kaikille viisi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotteiden perussarja on kaksi rokotetta. Kolmas, neljäs ja viides rokoteannos annetaan THL:n ohjeiden mukaisesti eri asiakasryhmille erikseen määritetyllä aikataululla. Lisäksi tehosteannoksia suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole väliä kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on sairastanut koronan.

Koronarokotuspiste

Avoinna

 • ma klo 10-19
 • ti klo 8-15.30
 • ke klo 8-15.30
 • to klo 8-15.30

Kaikkien rokotusryhmien rokotuspaikkana toimii ns. Saktan kiinteistö (entinen terveydenhuolto-oppilaitos) osoitteessa Karjalankatu 2 – 6, 24130 Salo.

Ensimmäisen, toisen, kolmannen, neljännen ja viidennen rokotteen, sekä ikääntyneiden ja riskiryhmien tehosterokotteen saa ilman ajanvarausta Saktan rokotuspisteestä (Karjalankatu 2-6).

Koronarokotukseen voi tulla myös ajanvarauksella. Ajan voi varata sähköisesti osoitteessa salo.terveytesi.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 02 772 3605 maanantaista torstaihin klo 8-14.  Ajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Rokotteet

Salossa käytetään pääsiassa saatavuuden mukaan Modernan Spikewax – ja Pfizer BioNTechin Comirnaty – mRNA-rokotteita. Koronarokotus on mahdollista saada myös Novavaxin Nuvaxovid-rokotteella. Novavaxin rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, mutta se voidaan antaa myös mikäli asiakas ei halua muita rokotteita. Nuvaxovid-rokote voidaan antaa ensimmäisenä, toisena tai kolmantena rokotteena 18 -vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Alle 12 -vuotiaiden lasten rokotuksissa käytetään ainoastaan lapsille kehitettyä Pfizer BioNTechin Comirnaty -rokotetta.

Salossa Nuvaxovid-rokotteiden ja alle 12 -vuotiaiden lasten rokotteiden antaminen keskitetään tietyille päiville rokotehävikin välttämiseksi. Tästä syystä nämä rokoteajat tulee varata puhelimitse.

Mikäli on tarvetta saada perusrokotesarja (2 rokotetta) nopeasti (epidemiologinen tilanne, koronapassi), voidaan Comirnaty-rokote antaa nopeutetusti kolmen (3) viikon ja Moderna-rokote neljän (4) viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.

Yli 12-vuotiaiden rokotukset

Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos

Ensimmäisen ja toisen rokotuksen suositeltu annosväli on 6-12 viikkoa. Tapauskohtaisesti annosväliä voidaan lyhentää 3-4 viikkoon, mikäli on tarvetta saada rokotesuoja nopeasti.

Kolmas koronarokoteannos

Kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille, sekä 12-17-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille. Kolmas rokote voidaan antaa myös muille yli 12 -vuotiaille, joilla on jokin syy rokotteelle esim. matka.

Kolmas rokoteannos pyritään antamaan samalla rokotteella kuin toinen annos, mutta saatavuuden mukaan voidaan antaa myös toista valmistetta. Alle 30 -vuotiaille miehille ei anneta Modernan Spikevax rokotetta.

Toisen ja kolmannen rokotuksen väli tulee olla

 • 12-17 -vuotiailla vähintään 6 kuukautta
 • 18-59 -vuotiailla 4 kuukautta
 • 60-79 -vuotiailla ja yli 18 -vuotiailla riskiryhmäläisillä 3 kuukautta
 • ja yli 80 -vuotiailla sekä voimakkaasti immuunipuutteisilla yli 12 -vuotiailla 2 kuukautta

Neljäs koronarokoteannos

Neljännen koronarokotuksen saavat

 • 12 vuotta täyttäneet vakavasti immuunipuutteiset
 • kaikki 60 vuotta täyttäneet (Salossa linjattu 1962 ja sitä aiemmin syntyneet)
 • 18–59-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat

Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta.

Viides koronarokoteannos

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta, joten taudin sairastanut neljästi rokotettu ei tarvitse viidettä annosta tässä vaiheessa.

Voimakas immuunipuutteisuus tarkoittaa, että ihmisellä on synnynnäinen immuunipuutos, immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys, joka heikentää merkittävästi rokotteen vastetta.

THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä.

THL:n tiedotteen (1.9.2022) mukaan koronarokotteen tehostamista suositellaan liitettäväksi influenssarokotusten yhteyteen eli erillistä tarvetta hakeutua rokotukselle esimerkiksi syyskuun aikana ei ole. Influenssarokotusten tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Tehosterokote voidaan antaa, kun aiemmasta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut kolme (3) kuukautta. Kohderyhmän lisäksi tehosterokote voidaan antaa yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion mukaan myös muille 18 vuotta täyttäneille. Arvion tekee rokottava yksikkö.

Tehoste annetaan sillä hetkellä käytössä olevalla koronarokotteella. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, milloin Suomessa saadaan käyttöön uusia, varianttiräätälöityjä rokotteita.

5–11-vuotiaiden rokotukset

5-11-vuotiaiden ensimmäinen ja toinen rokoteannos annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusten annosväli on 6 viikkoa.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Vain yksinhuoltaja voi antaa suostumuksensa yksin. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella. Lomake löytyy THL:n sivuilta hakusanalla ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”. Suostumuslomakkeena voidaan käyttää myös vapaamuotoista suostumusta, jossa on molempien huoltajien allekirjoitus.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on Pfizer-BioNTechin Comirnaty, josta käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Jos lapsi on sairastanut koronan, niin ensimmäinen rokote voidaan antaa 4-6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta ei tarvita. Mikäli kuitenkin ensimmäisen rokotuksen ja sairastetun taudin väli on alle 6 viikkoa, suositellaan rokote tehostamaan 4-6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Sairastettu koronatauti ja koronarokotukset

Pääsääntönä on, että sairastettu koronatauti muodostaa vastaavan immuunivasteen kuin koronarokotus, jonka vuoksi sairastettu tauti korvaa yhden rokotuksen. Rokotuksen ja sairastetun taudin välin tulee kuitenkin olla vähintään 6 viikkoa pitkä, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Mikäli tartunnan ja rokotteen väli on kuitenkin ollut yli 6 viikkoa, pääsääntönä on, että koronataudin sairastanut henkilö tarvitsee yhden rokotteen vähemmän kuin suositus sairastamattomalle on.

18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4-6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Yleistä koronarokotuksista

Salossa koronarokote annetaan Suomen kansalaisille asuinpaikkakunnasta riippumatta sekä ulkomaalaisille, jotka työskentelevät tai oleskelevat Suomessa pidempään (ei turistimatkalla).

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus voidaan antaa viikko ennen tai viikko jälkeen leikkauksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 31.5.2021 tekemän linjauksen mukaan raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana eikä imetys ole este koronarokotteelle. Myöskään raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Jos asiakas on saanut anafylaktisen reaktion jostakin rokotteesta tai hänellä on vakava lääkeaineallergia, rokotus sovitaan annettavaksi päivystyksessä. Aika varataan vastuuhoitajalta numerosta 02 772 3110.

Rokotteen ottaminen esimerkiksi ennen matkalle lähtöä ei aiheuta positiivista koronatestin tulosta.

Rokotettujen määrä Salossa ikäryhmittäin – THL:n rokotusrekisteri

Ohjeita rokotusajanvaraukseen

Aika varataan ensisijaisesti sähköisesti. Ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Sähköisesti ajan voivat varata kaikki 18 vuotta täyttäneet. Myös alle 18-vuotiaat voivat varata ajan sähköisesti, jos heillä on käytössä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Ikäryhmä 12-15-vuotiaat tulevat rokotuspisteeseen huoltajan kanssa.

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin.

Sähköisessä ajanvarauksessa tulee lisätietokentässä mainita rokotusperuste. Peruste tarkistetaan rokotustilanteessa. Lääkäriltä erikseen pyydettävää todistusta rokotusoikeudesta ei tarvita.

Sähköisessä ajanvarauksessa on mahdollista tarkastaa voimassa oleva rokotusajanvaraus sekä peruuttaa ja siirtää aikaa. Annetun rokotusajan voi myös peruuttaa tai siirtää soittamalla rokotusajanvaraukseen.

Jos tehosterokotusajan joutuu peruuttamaan, on tärkeää huolehtia siitä, että varaa uuden ajan tehosterokotusta varten. Tehosterokotus vahvistaa rokotteen suojatehoa sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. Tehosterokotus myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – salo.terveytesi.fi

Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, niin ajan voi varata myös puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero on 02 772 3605. Ajanvaraus on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 8-14. Ajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Rokotustodistukset ja matkustaminen

EU:n koronatodistus toimii koronapassina. Viisi vuorokautta rokotteen saannin jälkeen on hyvä tarkistaa Omakannasta (kanta.fi) onko rokotustodistus muodostunut oikein. Mikäli rokotustodistus ei muodostu tai siinä on virhe, ota yhteyttä soittamalla omalle terveysasemalle.

Näin tallennat todistuksen itsellesi Omakannasta:

 1. Katso tiedote kanta.fi:ssä tästä linkistä: Miten asioin turvallisesti Omakannassa?
 2. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 3. Siirry Koronatodistus-osioon.
 4. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 5. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Rokotustodistus on voimassa seitsemän vuorokauden kuluttua toisen rokoteannoksen jälkeen ja välittömästi kolmannen rokoteannoksen jälkeen.

Alaikäinen lapsi voi käyttää Omakanta-palvelua itse ja katsoa palvelusta esimerkiksi koronatodistuksensa, jos hänellä on sähköiset tunnistautumisvälineet.

Jos sähköisen rokotustodistuksen käyttö ei ole mahdollista, QR-koodillisen todistuksen annetuista koronarokotuksista saa lähimmältä terveysasemalta. Ota ensin yhteyttä terveysasemaan puhelimitse. Alaikäiselle koronarokotteen saaneelle luovutetaan QR-koodillinen rokotustodistus hänen omasta pyynnöstään henkilökohtaisesti.

Ulkomailla saatuja koronarokotussarjoja on mahdollista täydentää. Näissä tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä numeroon 02 772 3101.

Koronarokotustodistus voidaan myöntää myös EU-alueen ulkopuolella saaduista rokotteista. Todistus myönnetään EU:n hyväksymistä rokotteista ja sen saa toimittamalla henkilökohtaisesti alkuperäiset rokotustodistukset kaupungin rokotuspisteeseen Saktaan (Karjalankatu 2-6) sen aukioloaikoina. Lisäksi mukaan tarvitaan virallinen henkilötodistus.

Lisätietoa

Lisätietoa koronarokotuksista

Lisätietoa rokotuspassista ja sen merkinnöistä

Koronarokotuksia koskevat tiedotteet

Tiedotteet
THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille
2.9.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä. THL:n tiedotteen (1.9.2022) mukaan koronarokotteen tehostamista suositellaan liitettäväksi influenssarokotusten yhteyteen eli erillistä tarvetta hakeutua rokotukselle esimerkiksi syyskuun aikana ei ole. Influenssarokotusten tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee ilmoitettua aikaisemmin – Salossa rokotukset aloitetaan elokuun alussa
19.7.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Uusi suositus on, että alueellisen epidemiatilanteen mukaan neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan portaittain henkilöille, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka […]
Tiedotteet
Suositus viidennestä koronarokotuksesta
15.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta, joten taudin sairastanut neljästi rokotettu ei tarvitse viidettä annosta tässä vaiheessa. Voimakas immuunipuutteisuus tarkoittaa, että ihmisellä on synnynnäinen immuunipuutos, immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai […]
Tiedotteet
Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee
2.6.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut suositustaan neljänsistä koronarokotuksista tästä päivästä alkaen. Uuden suosituksen mukaan 70–79-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville henkilöille suositellaan neljättä rokotetta, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Riskiryhmä 1: Elinsiirto tai kantasolusiirto Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö Vaikea krooninen munuaissairaus Vaikea krooninen keuhkosairaus Lääkehoitoinen tyypin 2 […]
Tiedotteet
Suositus neljännestä koronarokotteesta laajenee hieman
5.5.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Aikaisemman suosituksen mukaisesti neljättä koronarokotetta suositeltiin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on […]
Tiedotteet
Salossa neljäs koronarokote kaikille 80 vuotta täyttäneille
24.3.2022
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Salossa rokotteen voivat saada kaikki 1942 ja aiemmin syntyneet sekä hoivakotien asukkaat. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kaksi rokoteannosta ja sairastanut koronataudin, […]

Katso lisää koronarokotuksia koskevia tiedotteita