Hyppää sisältöön

Koronarokotukset

Koronarokotuksia tarjotaan Salossa kaikille viisi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotteiden perussarja on kaksi rokotetta. Kolmas ja neljäs rokote annetaan THL:n ohjeiden mukaisesti eri asiakasryhmille erikseen määritetyllä aikataululla.

Koronarokotuspiste

Avoinna toukokuussa

 • ma klo 10-19
 • ti klo 8-15
 • ke klo 8-15
 • to klo 8-15

Avoinna kesä – heinäkuussa

 • ma klo 10-19
 • ti klo 8-15

Kaikkien rokotusryhmien rokotuspaikkana toimii ns. Saktan kiinteistö (entinen terveydenhuolto-oppilaitos) osoitteessa Karjalankatu 2 – 6, 24130 Salo.

Ensimmäisen, toisen, kolmannen ja neljännen rokotteen saa ilman ajanvarausta Saktan rokotuspisteestä (Karjalankatu 2-6).

Koronarokotukseen voi tulla myös ajanvarauksella. Ajan voi varata sähköisesti osoitteessa salo.terveytesi.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 02 772 3605 arkisin klo 8-14. Ajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Rokotteet

Salossa käytetään pääsiassa saatavuuden mukaan Modernan Spikewax – ja Pfizer BioNTechin Comirnaty – mRNA-rokotteita. Koronarokotus on mahdollista saada myös Novavaxin Nuvaxovid-rokotteella. Novavaxin rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta, mutta se voidaan antaa myös mikäli asiakas ei halua muita rokotteita. Nuvaxovid-rokote voidaan antaa ensimmäisenä, toisena tai kolmantena rokotteena 18 -vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Alle 12 -vuotiaiden lasten rokotuksissa käytetään ainoastaan lapsille kehitettyä Pfizer BioNTechin Comirnaty -rokotetta.

Salossa Nuvaxovid-rokotteiden ja alle 12 -vuotiaiden lasten rokotteiden antaminen keskitetään tietyille päiville rokotehävikin välttämiseksi. Tästä syystä nämä rokoteajat tulee varata puhelimitse.

Mikäli on tarvetta saada perusrokotesarja (2 rokotetta) nopeasti (epidemiologinen tilanne, koronapassi), voidaan Comirnaty-rokote antaa nopeutetusti kolmen (3) viikon ja Moderna-rokote neljän (4) viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.

Yli 12-vuotiaiden rokotukset

Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos

Ensimmäisen ja toisen rokotuksen suositeltu annosväli on 6-12 viikkoa. Tapauskohtaisesti annosväliä voidaan lyhentää 3-4 viikkoon, mikäli on tarvetta saada rokotesuoja nopeasti.

Kolmas koronarokoteannos

Kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille yli 18 -vuotiaille, sekä 12-17 -vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille. Kolmas rokote voidaan antaa myös muille yli 12 -vuotiaille, joilla on jokin syy rokotteelle esim. matka.

Kolmas rokoteannos pyritään antamaan samalla rokotteella kuin toinen annos, mutta saatavuuden mukaan voidaan antaa myös toista valmistetta. Alle 30 -vuotiaille miehille ei anneta Modernan Spikevax rokotetta.

Toisen ja kolmannen rokotuksen väli tulee olla

 • 12-17 -vuotiailla vähintään 6 kuukautta
 • 18-59 -vuotiailla 4 kuukautta
 • 60-79 -vuotiailla ja yli 18 -vuotiailla riskiryhmäläisillä 3 kuukautta
 • ja yli 80 -vuotiailla sekä voimakkaasti immuunipuutteisilla yli 12 -vuotiailla 2 kuukautta

Neljäs koronarokoteannos

Neljännen koronarokotuksen saavat

 • 12 vuotta täyttäneet vakavasti immuunipuutteiset
 • kaikki 80 vuotta täyttäneet (Salossa linjattu 1941 syntyneet)
 • muut iäkkäät hoivakodeissa asuvat
 • järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä olevat iäkkäät
 • sekä myös muut iäkkäät, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Perusterveet alle 80-vuotiaat iäkkäät eivät tarvitse 5.5.22 THL:n linjauksen mukaan neljättä rokotetta.

5–11-vuotiaiden rokotukset

5-11-vuotiaiden ensimmäinen ja toinen rokoteannos annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusten annosväli on 6 viikkoa.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Vain yksinhuoltaja voi antaa suostumuksensa yksin. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella. Lomake löytyy THL:n sivuilta hakusanalla ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”. Suostumuslomakkeena voidaan käyttää myös vapaamuotoista suostumusta, jossa on molempien huoltajien allekirjoitus.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on Pfizer-BioNTechin Comirnaty, josta käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Jos lapsi on sairastanut koronan, niin ensimmäinen rokote voidaan antaa 4-6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta ei tarvita. Mikäli kuitenkin ensimmäisen rokotuksen ja sairastetun taudin väli on alle 6 viikkoa, suositellaan rokote tehostamaan 4-6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Sairastettu koronatauti ja koronarokotukset

Pääsääntönä on, että sairastettu koronatauti muodostaa vastaavan immuunivasteen kuin 1 koronarokotus, jonka vuoksi sairastettu tauti korvaa yhden rokotuksen. Rokotuksen ja sairastetun taudin välin tulee kuitenkin olla vähintään 6 viikkoa pitkä, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4-6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Toista rokoteannosta suositellaan

 • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • 18 vuotta täyttäneille toista rokoteannosta suositellaan, kun ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 4-6 kuukautta sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • Sekä riskiryhmiin kuuluville 12-17 -vuotiaille 6 kuukauden kuluttua, kun ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 4-6 kuukautta sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta.

Kolmatta annosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille sekä yli 80 -vuotiaille 3-4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Muut koronataudin sairastaneet ja kaksi rokotusta saaneet eivät tämän hetkisten suositusten mukaisesti tarvitse kolmatta annosta.

Yleistä koronarokotuksista

Salossa koronarokote annetaan Suomen kansalaisille asuinpaikkakunnasta riippumatta sekä ulkomaalaisille, jotka työskentelevät tai oleskelevat Suomessa pidempään (ei turistimatkalla).

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus voidaan antaa viikko ennen tai viikko jälkeen leikkauksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 31.5.2021 tekemän linjauksen mukaan raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana eikä imetys ole este koronarokotteelle. Myöskään raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Jos asiakas on saanut anafylaktisen reaktion jostakin rokotteesta tai hänellä on vakava lääkeaineallergia, rokotus sovitaan annettavaksi päivystyksessä. Aika varataan vastuuhoitajalta numerosta 02 772 3110.

Rokotteen ottaminen esimerkiksi ennen matkalle lähtöä ei aiheuta positiivista koronatestin tulosta.

Rokotettujen määrä Salossa ikäryhmittäin – THL:n rokotusrekisteri

Ohjeita rokotusajanvaraukseen

Aika varataan ensisijaisesti sähköisesti. Ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Sähköisesti ajan voivat varata kaikki 18 vuotta täyttäneet. Myös alle 18-vuotiaat voivat varata ajan sähköisesti, jos heillä on käytössä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Ikäryhmä 12-15-vuotiaat tulevat rokotuspisteeseen huoltajan kanssa.

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin.

Sähköisessä ajanvarauksessa tulee lisätietokentässä mainita rokotusperuste. Peruste tarkistetaan rokotustilanteessa. Lääkäriltä erikseen pyydettävää todistusta rokotusoikeudesta ei tarvita.

Sähköisessä ajanvarauksessa on mahdollista tarkastaa voimassa oleva rokotusajanvaraus sekä peruuttaa ja siirtää aikaa. Annetun rokotusajan voi myös peruuttaa tai siirtää soittamalla rokotusajanvaraukseen.

Jos tehosterokotusajan joutuu peruuttamaan, on tärkeää huolehtia siitä, että varaa uuden ajan tehosterokotusta varten. Tehosterokotus vahvistaa rokotteen suojatehoa sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. Tehosterokotus myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – salo.terveytesi.fi

Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, niin ajan voi varata myös puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero on 02 772 3605. Ajanvaraus on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8-14. Ajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

Rokotustodistukset ja matkustaminen

EU:n koronatodistus toimii koronapassina. Viisi vuorokautta rokotteen saannin jälkeen on hyvä tarkistaa Omakannasta (kanta.fi) onko rokotustodistus muodostunut oikein. Mikäli rokotustodistus ei muodostu tai siinä on virhe, ota yhteyttä soittamalla omalle terveysasemalle.

Näin tallennat todistuksen itsellesi Omakannasta:

 1. Katso tiedote kanta.fi:ssä tästä linkistä: Miten asioin turvallisesti Omakannassa?
 2. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 3. Siirry Koronatodistus-osioon.
 4. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 5. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Rokotustodistus on voimassa seitsemän vuorokauden kuluttua toisen rokoteannoksen jälkeen ja välittömästi kolmannen rokoteannoksen jälkeen.

Alaikäinen lapsi voi käyttää Omakanta-palvelua itse ja katsoa palvelusta esimerkiksi koronatodistuksensa, jos hänellä on sähköiset tunnistautumisvälineet.

Jos sähköisen rokotustodistuksen käyttö ei ole mahdollista, QR-koodillisen todistuksen annetuista koronarokotuksista saa lähimmältä terveysasemalta. Ota ensin yhteyttä terveysasemaan puhelimitse. Alaikäiselle koronarokotteen saaneelle luovutetaan QR-koodillinen rokotustodistus hänen omasta pyynnöstään henkilökohtaisesti.

Ulkomailla saatuja koronarokotussarjoja on mahdollista täydentää. Näissä tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä numeroon 02 772 3101.

Koronarokotustodistus voidaan myöntää myös EU-alueen ulkopuolella saaduista rokotteista. Todistus myönnetään EU:n hyväksymistä rokotteista ja sen saa toimittamalla henkilökohtaisesti alkuperäiset rokotustodistukset kaupungin rokotuspisteeseen Saktaan (Karjalankatu 2-6) sen aukioloaikoina. Lisäksi mukaan tarvitaan virallinen henkilötodistus.

Lisätietoa

Lisätietoa koronarokotuksista

Lisätietoa rokotuspassista ja sen merkinnöistä

Koronarokotuksia koskevat tiedotteet

Tiedotteet
Suositus neljännestä koronarokotteesta laajenee hieman
5.5.2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Aikaisemman suosituksen mukaisesti neljättä koronarokotetta suositeltiin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on […]
Tiedotteet
Salossa neljäs koronarokote kaikille 80 vuotta täyttäneille
24.3.2022
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Salossa rokotteen voivat saada kaikki 1942 ja aiemmin syntyneet sekä hoivakotien asukkaat. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kaksi rokoteannosta ja sairastanut koronataudin, […]
Tiedotteet
Salossa ensimmäinen ja toinen koronarokotus mahdollista saada uudella Nuvaxovid-rokotteella
7.3.2022
Salossa on nyt mahdollista saada koronarokotus Nuvaxovid-rokotteella. Rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Myös muut voivat halutessaan rokottautua Nuvaxovidilla. Nuvaxovid-rokote voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 rokotusta ja Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa. Rokotetta voidaan myös käyttää poikkeustapauksissa kolmantena rokotuksena, mikäli muut koronarokotteet eivät lääketieteellisistä syistä […]
Tiedotteet
Muutoksia koronarokotusjärjestelyihin Salossa – myös kolmas rokote ilman ajanvarausta
20.1.2022
KORJATTU 20.1.2022 klo 18.00 Saktan rokotepisteen tammikuun aukioloaikoja Salossa on tästä päivästä (20.1.) alkaen mahdollista saada myös kolmas koronarokotus ilman ajanvarausta. Kolmannen koronarokotuksen saavat kaikki 18 vuotta täyttäneet.  Alle 18-vuotiaista ainoastaan 12-17-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset saavat kolmannen rokotusannoksen. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 60 vuotta […]
Tiedotteet
Ajankohtaiskatsaus Salon kaupungin koronatilanteeseen
12.1.2022
Salon kaupungin koronatilanne on hyvin samantyyppinen kuin muuallakin Varsinais-Suomessa ja käytännössä koko maassa. Ilmaantuvuus on voimakkaassa nousussa, koronatestien positiivisuusprosentti on korkea ja suurin osa tartunnoista on omikronvariantin aiheuttamia. Salossa tartunnan jäljitys on ruuhkautunut, mutta koronatestiin pääsee tällä hetkellä saman tai seuraavan päivän aikana. Koronarokotusaikoja on lisätty niin, että myös tiistaisin ja torstaisin rokotetaan klo 19 […]
Tiedotteet
Saktan koronarokotuspisteellä häiriö loppiaisena
7.1.2022
Loppiaisena 6.1.2022 Saktan koronarokotuspiste oli suljettuna. Inhimillisestä erehdyksestä johtuen rokotuspisteen sähköisellä lukituksella toimivat ovet olivat kuitenkin avoinna normaalin torstaipäivän aikataulun mukaisesti. Myöskään rokotustiedotteissa ei oltu kerrottu, että loppiaisena ei anneta rokotuksia. Tästä johtuen loppiaisena Saktan rokotuspisteellä on käynyt asiakkaita. Kaupunki sai tiedon tapahtuneesta eilen (6.1.) Saktaan tulleelta kuntalaiselta, joka soitti paikalle terveydenhuollon henkilökuntaan kuluvan henkilön. […]
Tiedotteet
Koronatestaus ja koronarokotukset Salossa
30.12.2021
KORJATTU klo 16.20 5-11-vuotiaiden rokotusväli on 6 viikkoa Tammikuussa ajanvarauksen ja lähetteen koronanäytteelle saa myös sunnuntaisin klo 8-16 numerosta 02 772 3023. Arkisin maanantaista perjantaihin ajan ja lähetteen koronanäytteenottoon saa oman terveysaseman ajanvarauspuhelimesta. Salon haastavan koronatilanteen vuoksi jäljitystyö on edelleen ruuhkautunut. Jos koronatestin tulos on positiivinen, tulee siitä tieto tekstiviestinä. Positiivisen tuloksen tultua noudatetaan valtakunnallisia […]

Katso lisää koronarokotuksia koskevia tiedotteita