Hyppää sisältöön

Koronarokotukset

Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2023 alkaen. Salon asukkaille tarjottavat palvelut ja toimipisteet säilyvät ennallaan, mutta näiden sivujen sisältöä ei enää päivitetä. Ajankohtaisin tieto löytyy osoitteesta varha.fi.

Katso ajankohtaisin tieto täältä

Koronarokotuksia tarjotaan Salossa kaikille viisi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotteiden perussarja on kaksi rokotetta. Kolmas, neljäs ja viides rokoteannos annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti eri asiakasryhmille erikseen määritetyllä aikataululla.

Lisäksi talven 2022-2023 aikana koronarokotteen tehosteannoksen ottamista suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole väliä kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on sairastanut koronan. Koronarokote voidaan antaa kun edellisestä rokotteesta, tai sairastetusta koronataudista on kulunut 3 kuukautta. Tehosteena käytetään mahdollisuuksien mukaan varianttiräätälöityä rokotetta. Tämän hetkisen tiedon mukaan varianttirokotetta ei tämän jälkeen enää tehosteta.

Koronarokotuspiste

Kaikkien rokotusryhmien rokotuspaikkana toimii ns. Saktan kiinteistö (entinen terveydenhuolto-oppilaitos) osoitteessa Karjalankatu 2 – 6, 24130 Salo.

Rokotteet annetaan ilman ajanvarausta.

Rokotuspiste on avoinna 2.1.2023 alkaen:

  • maanantaisin klo 10-18

Rokotussuositukset

Ennen koronarokotukselle hakeutumista on hyvä tarkistaa ajankohtainen rokotussuositus ja rokotteiden antoväli THL:n sivuilta.

Seuraaville ryhmille suositellaan tehosterokotetta talven 2022-2023 aikana aiempien rokotteiden ja sairastettujen koronatautien määrästä riippumatta.

  • yli 65-vuotiaille
  • riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille
  • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

Rokote voi siis olla asiakkaalle kolmas, neljäs, viides tai jopa kuudes.

60–64-vuotiaille perusterveille suositus on 4 rokotetta.

Perusterveiden rokotuksissa sairastettu tauti vastaa yhtä rokotetta.

18–59-vuotiaille perusterveille suositus on 3 rokotetta.

Perusterveiden rokotuksissa sairastettu tauti vastaa yhtä rokotetta.

5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville tai voimakkaasti immuunipuutteisen läheisille lapsille suositellaan kahta (2) koronarokotetta. Rokote voidaan antaa myös muille 5-11-vuotiaille lapsille. Lasten rokotteita annettaessa sairastettu koronatauti vastaa rokotetta. Alle 11-vuotiaille lapsille käytetään tälle ikäryhmälle suunniteltua Comirnaty-rokotetta.

Käytössä olevat rokotteet

Ensimmäisenä ja toisena rokotteena käytetään Biontech Pfeizerin Comirnaty 30 mikrogrammaa -rokotetta. Modernan Spikevax, Nuvaxovidin tai Astra Zenecan rokotetta ei tällä hetkellä ole saatavilla. Alle 11-vuotiaiden lasten rokotteena on Biontech Pfeizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa.

Tehosteina (minimissään edeltävästi 2 rokotetta) käytetään saatavuuden mukaan Biontech Pfeizerin ja Modernan Spikevax omikron-varianttirokotteita. Modernan Spikevax-rokotetta ei anneta kansallisen suosituksen mukaan alle 30-vuotiaille miehille.

Yleistä koronarokotuksista

Salossa koronarokote annetaan Suomen kansalaisille asuinpaikkakunnasta riippumatta sekä ulkomaalaisille, jotka työskentelevät tai oleskelevat Suomessa pidempään (ei turistimatkalla).

Jos olet menossa leikkaukseen, rokotus voidaan antaa viikko ennen tai viikko jälkeen leikkauksen.

THL:n 31.5.2021 tekemän linjauksen mukaan raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana eikä imetys ole este koronarokotteelle. Myöskään raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Jos asiakas on saanut anafylaktisen reaktion jostakin rokotteesta tai hänellä on vakava lääkeaineallergia, rokotusarvio tehdään vastuuhoitajan kanssa p. 02 772 3110.

Rokotteen ottaminen esimerkiksi ennen matkalle lähtöä ei aiheuta positiivista koronatestin tulosta. EU:n koronarokotustodistus toimii koronapassina. Viisi vuorokautta rokotteen saannin jälkeen on hyvä tarkistaa Omakannasta (kanta.fi), että rokotustodistus on muodostunut oikein. Mikäli rokotustodistus ei muodostu tai siinä on virhe, ota yhteyttä soittamalla omalle terveysasemalle.

Koronarokotuksia koskevat tiedotteet

Tiedotteet
Muutoksia Saktan rokotuspisteen toimintaan
12.12.2022
Jouluaika tuo muutoksia Salon rokotuspisteen Saktan (Karjalankatu 2-6) aukioloaikoihin. Sakta avoinna jouluun asti ma klo 10-19, ti-to klo 8-15.30 Sakta suljettu kokonaan viikolla 52 eli 26.–30.12.2022 Tammikuusta 2023 alkaen Sakta on avoinna ainoastaan ma klo 10-19 Saktasta voit hakea ilman ajanvarausta koronarokotteen influenssarokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia maksuttomia rokotteita (jäykkäkouristus, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti, polio) matkailijoitten rokotteita (oma rokote […]