Hyppää sisältöön

Työikäiset ja ikääntyneet

Liike on lääke

Pienelläkin liikkumisen lisäämisellä parannat fyysistä kuntoasi, mutta samaan kauppaan tai kaupan päälle saat muitakin positiivisia sivuvaikutuksia. Liikkumalla tai liikkumista lisäämällä saat terveysvaikutuksia, yleinen hyvinvointisi lisääntyy ja elämänlaatu paranee.

“Nouse ja nosta, kekoon kanna. Töitä koko keholle kotona anna. Kaikki liike ja aktiivisuus on tärkeää ja merkitsevää ikään ja kokoon katsomatta. Koti on mitä parhain arkiliikuttaja. Tee ja touhua arjen askareiden parissa, älä kuluta liikaa aikaa istumalla. Käytä portaita ja ajattele ne ”treeni” mahdollisuutena. Tee tuolilta nousuja, vaikka ilman syytä. Se ei koskaan ole turhaa. Vie tavaroita pienemmissä erissä, niin teet matkan monta kertaa.”

Miten liikuntaneuvontaan?

Liikuntaneuvonta on maksuton ensisijaisesti yksilöön kohdistuvaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä niille, jotka eivät juurikaan liiku tai joiden liikkuminen on terveyden kannalta riittämätöntä. Neuvonnan tavoitteena on kannustaa liikkumaan ja auttaa löytämään itselle sopiva tapa liikkua joko itsenäisesti tai ryhmässä.
Liikuntaneuvontaan pääsee terveyspalveluista terveydenhoitajan, fysioterapeutin, lääkärin tai muun terveyspalvelujen henkilökunnan tekemällä liiku – lähetteellä. Liikuntaneuvontaa voidaan suositella asiakkaalle tai sitä voi itse pyytää. Lähetteen saapuessa liikuntapalveluihin, asiakkaaseen ollaan yhteydessä kahden viikon kuluessa pääsääntöisesti puhelimitse.
Liikuntaneuvontaprosessiin kuuluu aina seuranta. Jokaiseen asiakkaaseen ollaan yhteydessä ainakin kerran alkutapaamisen jälkeen. Liikuntaneuvonta toteutetaan yksilöllisesti kunkin asiakkaan kanssa yhdessä ja asiakkaan tarpeita kuunnellen. Ainoa asia, mitä asiakkaalta toivotaan löytyvän liikuntaneuvontaan tullessa, on oma motivaatio muutokseen.

Ryhmämuotoinen liikuntaneuvonta

Liikuntapalvelut järjestää kuuden kerran pituisia ryhmämuotoisia liikuntaneuvontakursseja, joihin ilmoittautuminen tapahtuu terveyspalveluiden liikuntaneuvonta -lähetteellä. Lähete pyydetään Varhan henkilökunnalta (lääkäri, terveydenhoitaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti). Kurssilla on tarkoitus tutustuttaa osallistujia erilaisiin liikuntamuotoihin ja tavoitteena on, että osallistuja löytää itselleen mieluisan tavan liikkua. Kurssilaiset saavat myös tietoa yleisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Lisätietoja johanna.lapinniemi@salo.fi

Liikuntaryhmät liikuntaneuvottaville

Liikuntapalvelut tarjoaa matalan kynnyksen liikuntaryhmiä niille, jotka ovat liikkumisen suhteen vasta alkutaipaleella tai liikkumisen määrä on ollut laskusuunnassa. Ryhmiin ei voi ennakkoilmoittautua itse, vaan niihin pääsee ainoastaan liikuntaneuvonnan kautta.

Liikuntaneuvovattavien liikuntaryhmissä on mahdollisuus olla mukana yhtäjaksoisesti kaksi kautta. Tämän jälkeen liikkujan tulisi pystyä jatkamaan liikkumista muissa ohjatuissa ryhmissä tai omatoimisesti.

Tutustu tarjolla oleviin ryhmiin