Ohjatun liikunnan toimintaviikot
Vesiliikuntaviikot
- Vesiliikuntaryhmät ovat viikoilla 3-19 (ei viikko 8). Ilmoittautuminen alkaa ma 16.12. klo 12/ikääntyneiden ryhmiin, klo 17/muut.
Saliliikuntaviikot
- Saliliikuntaryhmät ovat viikoilla 3-17 (ei viikko 8).
Ilmoittautuminen alkaa ma 16.12. klo 12/ikääntyneiden ryhmiin, klo 17/muut.
Live-jumppalähetykset
Viikoittaiset Live-jumppalähetykset torstaisin ja perjantaisin 16.1. – 23.5.2025. Pyhä- ja loma-aikoina jumpista tulee musiikiton tallenne. Jumpat jatkuvat viikolla kolme. Jumpat soveltuvat erityisesti ikääntyneille, mutta sopivat hyvin myös kaikille liikuntaa aloitteleville. Klikkaa alla olevaa linkkiä “Siirry jumppaamaan” klo 9.55 alkaen ja valitse videoruutu, jossa videoruudussa oikealla alhaalla lukee punaisella LIVE.
- Kuntojumppa TO klo 10.00-10.30
- Tuoli- ja tasapainojumppa PE klo 10.00-10.30
Jumpat soveltuvat erityisesti ikääntyneille, mutta sopivat hyvin myös kaikille liikuntaa aloitteleville.
Siirry jumppaamaan (siirtyy liikuntapalveluiden Youtube-kanavalle)
Virkisty virtaa -aktiivisuuskortti työttömien aktivoimiseksi
Korttia myydään ainoastaan Kelan työmarkkinatukea ja Kelan peruspäivärahaa saaville työttömille työnhakijoille. Korttia ostettaessa työttömyys on todistettava enintään 2 kk vanhalla maksuilmoituksella Kelan työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen maksamisesta ko. henkilölle. Kelan tukea saavien työttömien Virkisty Virtaa -korttiin sisältyy uimahalli (uinti ja kuntosali kerran päivässä) sekä vapaavalintainen lähikuntosali kerran päivässä. Hinta on 30€ /6 kk ja korttia myydään alueellisissa palvelupisteissä ja uimahallissa.
Kortilla pääsee myös Veturitalliin ja kaupungin museoihin.
Kuntosalikäyttäjät HUOM! Jos haluaa käyttää muuta kuin uimahallin kuntosalia, on kortin lisäksi ostettava sähköinen kuntosaliavain, jonka hinta on 21 e (poikkeuksena Ollikkalan älykortti 6 e). Avain ostetaan omaksi ensimmäisellä kerralla ja uutta korttia ostettaessa avaimen käyttöaikaa jatketaan. Ollikkalan, Kiikalan, Perttelin ja Muurlan kuntosaliavaimet on lunastettava uimahallilta. Halikon, Perniön, Kiskon, Kuusjoen, Suomusjärven ja Särkisalon kuntosaliavaimet voi lunastaa palvelupisteistä tai uimahallilta.
Viisi vireää kuukautta!
Liikuta itseäsi ja ota muitakin mukaan!
Vuoden vaihtuminen merkitsee monille uutta alkua ja erilaisten lupausten tekoa. Toiset lupaukset pitävät ja jäävät ehkä pysyviksi, toiset tehdyt lupaukset pitävät hetken ja joskus käy niin, että tehty lupaus unohtuu jo alkumetreillä.
Nyt sinulla on mahdollisuus tarttua yhdessä liikuntapalveluiden kanssa viiden kuukauden mittaiseen haasteeseen. Haasteen avulla voit lisätä omaa aktiivisuutta monipuolisilla kuukauden aikana tulevilla vinkeillä.
Tarkoitus on, että haasteen aikana jokainen voi muovata kuukauden teemaa itselleen sopivaan muotoon. Otat omaan hetkeen ja tilanteeseen parhaiten sopivat vinkin käyttöön. Me annamme kuukaudelle teeman ja jokaisen kuukauden aikana jaamme tällä sivulla (alla) aiheeseen liittyvää tietoa, vinkkejä sekä tehtäviä. Sinä päätät, mitä ja miten paljon teet. Kokeile rohkeasti myös uutta ja tuntematonta. Muista, että kaikki mitä teet enemmän kuin ennen, on hyväksi omalle terveydelle ja hyvinvoinnille.
Viisi vireää kuukautta oma seuranta (pdf) (59,92 Kt)
- Tammikuu: ”Kilot kiinteiksi” Luvassa tehokkaita treenivinkkejä lihaskunnon kohentamiseksi kotiin sekä kuntosalille.
- Helmikuu: ”Talviliikunnan iloja jäällä ja lumella” Erilaisia lajeja kokeillen ja välineitä soveltaen. Sukset, luistimet ja lumikengät. Tehtäviä, tekniikoita ja luistelujumppaa. Lapsille ihan oma ohjelma talvilomaviikolla (vko 8).
- Maaliskuu: ” Loiskis ja molskis” Luvassa tietoa kevään uintikampanjasta, vauva-ja perheuinnista, uimakouluista sekä vesijumpasta ja -juoksusta
- Huhtikuu: ”Liiku monipuolisesti Salossa” Luvassa on esittelykierros Salon seudun monipuolisista liikuntamahdollisuuksista.
- Toukokuu: ”Retkeillen Salossa”. Tutustutaan Salon retkeilykohteisiin ja nautitaan luonnossa liikkumisesta
Viisi vireää kuukautta ja vinkit hyvään syömiseen
- Säännöllisyys/ateriarytmi: Verensokerin tasaisena pitäminen on yksi terveytemme tärkeimmistä asioista. Syö säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä, pieniä aterioita, itseäsi kuunnellen, silloin kun on nälkä.
Rauhoita ruokailuhetki; keskity siihen miltä ruoka maistuu, pureskele rauhassa. Näin annat ruuansulatuselimistölle rauhan pilkkoa ja sulattaa ruoka mahdollisimman hyvin. - Muista juoda säännöllisesti (n. 2 l/pvä) veden lisäksi myös yrttiteetä. Rajoita kahvin juontia 2 kupilliseen päivässä. Juo nesteet aterioiden väillä, juo aterian yhteydessä vain vähän.
- Hyvä syöminen sisältää seuraavia aineksia:
Pehmeät rasvat
Käytä kylmäpuristettuja luomuöljyjä tummassa lasipullossa esim. oliivi-, avokado-, kookosöljy-, seesam-, hamppu-, kurpitsansiemen-, pellavansiemenöljyä. Lisää öljyä keittoihin, salaatteihin, puuroon, smoothieen tai ota sellaisenaan. Hyvien rasvojen lähteitä ovat myös pähkinät, siemenet, mantelit sekä avokado.
Hiilihydraatit
Käytä hiilihydraatteja harkiten, suosi kasviksia. Syö viljat, pastat, riisit täysjyväsinä ja korvaa peruna välillä muilla kasviksilla. Unohda valkojauhotuotteet ja teollisesti prosessoidut tuotteet (sipsit, naksut, pullat, keksit, murot).
Kasvikset ja juurekset
Syö kasviksia mahdollisimman monipuolisesti, eri värisinä, luomuna. Suosi sesongin tuotteita. Syö kasvikset mahdollisimman tuoreena; jos tuoreet eivät sovi suolistolle höyrytä kasvikset kevyesti tai laita uuniin.
Marjat ja hedelmät
Syö päivittäin marjoja ja hedelmiä. Kotimaiset marjat ovat superfoodia; kerää kesällä pakastin täyteen metsän ja puutarhan antimia.
Proteiinit
Suosi lihaa (kala, kana, kalkkuna, riista) sekä kanamunia luomuna ja osta lihat maustamattomana. Mausta liha itse käyttäen eri yrttejä. Käytä harvemmin punaista lihaa. Myös kasvikunnan tuotteista saat proteiinia (linssit ja muut palkokasvit) sekä siemenistä, manteleista ja pähkinöistä. Käytä maustamattomia ja sokeroimattomia hapanmaitotuotteita.
Hyvä syöminen sisältää myös herkutteluja!
Kun arkiruokailu on kunnossa silloin tällöin herkuttelu ei haittaa. Itsetehdyt herkut ovat parempi vaihtoehto kuin kaupasta ostetut. Syö herkut jälkiruokana aterioiden yhteydessä.
Kun herkuttelet tee se hyvällä mielellä!
Metsä lisää hyvinvointia monin eri tavoin
Metsä tarjoaa meille ilmaista hyvinvointia. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta, rentouttaa, rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Luonnossa oleilu lisää myös mikrobistomme monimuotoisuutta. Mitä monimuotoisempi mikrobistomme on sen paremmin pystymme puolustautumaan erilaisia sairauksia vastaan. Vähentynyt kosketus luontoon on monien sairauksien lisääntymisen taustalla. Mikrobiston köyhtyminen on yhteydessä allergioiden, astman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja muistisairauksien lisääntymiseen.
Miten voit lisätä luontoyhteyttä?
Metsässä voit harrastaa vaikka suunnistusta, polkujuoksua ja hiihtoa mutta jo pelkkä oleskelu ja rauhallinen kävely tuo terveyshyötyjä.
Voit tehdä metsässä mindfullness harjoituksen:
Kävele pieniä metsäpolkuja pitkin, hengittele syvään ja pysähtele välillä nauttimaan kaikilla aisteilla
• kuuntele puiden huminaa, lintujen viserrystä ja puron solinaa
• huumaannu havunneulasten ja pienten koivunlehtien tuoksusta
• kosketa sammaleen pehmeää ja puun karheaa pintaa
Metsät, niityt ja suot ovat täynnä myös superfoodia; marjoja ja sieniä sekä yrttejä. Kerää sato talteen; pakasta ja kuivaa. Voit kasvattaa tuoreita yrttejä ja vihanneksia myös takapihalla, parvekkeella tai kukkaruukussa.
Liikkumalla luonnossa, hengittämällä, kuulostelemalla, koskettamalla luonnon elementtejä ja tuomalla ruokapöytään metsän tai puutarhan antimia saat lisättyä hyvinvointiasi monin eri tavoin.
Yhteystiedot
Kuntosaliliikunta, työikäisten vertaisohjattu liikunta, vesijumpat, liikuntaneuvonta
Liikunnanohjaaja
Timo Saarela
timo.saarela@salo.fi
02 778 4705