Hyppää sisältöön

Työikäisten liikunta

Asuitpa missä päin Saloa tahansa, niin sinulle on tarjolla lukuisia liikuntaryhmiä ympäri vuoden. Lisäksi tarjontaa täydentävät kansalaisopiston, yhdistysten ja yksityisten liikuntamahdollisuudet.

Ohjatun liikunnan toimintaviikot

Vesiliikuntaviikot

  • Vesiliikuntaryhmät ovat viikoilla 3-19 (ei viikko 8). Ilmoittautuminen alkaa ma 16.12. klo 12/ikääntyneiden ryhmiin, klo 17/muut.

Saliliikuntaviikot

  • Saliliikuntaryhmät ovat viikoilla 3-17 (ei viikko 8).
    Ilmoittautuminen alkaa ma 16.12. klo 12/ikääntyneiden ryhmiin, klo 17/muut.

 

Live-jumppalähetykset

Viikoittaiset Live-jumppalähetykset torstaisin ja perjantaisin 22.8.–13.12.2024. Pyhä- ja loma-aikoina jumpista tulee musiikiton tallenne. Jumpat jatkuvat viikolla kolme. Jumpat soveltuvat erityisesti ikääntyneille, mutta sopivat hyvin myös kaikille liikuntaa aloitteleville. Klikkaa alla olevaa linkkiä “Siirry jumppaamaan” klo 9.55 alkaen ja valitse videoruutu, jossa videoruudussa oikealla alhaalla lukee punaisella LIVE.

  • Kuntojumppa TO klo 10.00-10.30
  • Tuoli- ja tasapainojumppa PE klo 10.00-10.30

Jumpat soveltuvat erityisesti ikääntyneille, mutta sopivat hyvin myös kaikille liikuntaa aloitteleville.

Siirry jumppaamaan (siirtyy liikuntapalveluiden Youtube-kanavalle)

Virkisty virtaa -aktiivisuuskortti työttömien aktivoimiseksi

Korttia myydään ainoastaan Kelan työmarkkinatukea ja Kelan peruspäivärahaa saaville työttömille työnhakijoille. Korttia ostettaessa työttömyys on todistettava enintään 2 kk vanhalla maksuilmoituksella Kelan työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen maksamisesta ko. henkilölle. Kelan tukea saavien työttömien Virkisty Virtaa -korttiin sisältyy uimahalli (uinti ja kuntosali kerran päivässä) sekä vapaavalintainen lähikuntosali kerran päivässä. Hinta on 30€ /6 kk ja korttia myydään alueellisissa palvelupisteissä ja uimahallissa.

Kortilla pääsee myös Veturitalliin ja kaupungin museoihin.

Kuntosalikäyttäjät HUOM! Jos haluaa käyttää muuta kuin uimahallin kuntosalia, on kortin lisäksi ostettava sähköinen kuntosaliavain, jonka hinta on 21 e (poikkeuksena Ollikkalan älykortti 6 e). Avain ostetaan omaksi ensimmäisellä kerralla ja uutta korttia ostettaessa avaimen käyttöaikaa jatketaan. Ollikkalan, Kiikalan, Perttelin ja Muurlan kuntosaliavaimet on lunastettava uimahallilta. Halikon, Perniön, Kiskon, Kuusjoen, Suomusjärven ja Särkisalon kuntosaliavaimet voi lunastaa palvelupisteistä tai uimahallilta.

Viisi vireää kuukautta!

Liikuta itseäsi ja ota muitakin mukaan!

Vuoden vaihtuminen merkitsee monille uutta alkua ja erilaisten lupausten tekoa. Toiset lupaukset pitävät ja jäävät ehkä pysyviksi, toiset tehdyt lupaukset pitävät hetken ja joskus käy niin, että tehty lupaus unohtuu jo alkumetreillä.

Nyt sinulla on mahdollisuus tarttua yhdessä liikuntapalveluiden kanssa viiden kuukauden mittaiseen haasteeseen. Haasteen avulla voit lisätä omaa aktiivisuutta monipuolisilla kuukauden aikana tulevilla vinkeillä.

Tarkoitus on, että haasteen aikana jokainen voi muovata kuukauden teemaa itselleen sopivaan muotoon. Otat omaan hetkeen ja tilanteeseen parhaiten sopivat vinkin käyttöön. Me annamme kuukaudelle teeman ja jokaisen kuukauden aikana jaamme tällä sivulla (alla) aiheeseen liittyvää tietoa, vinkkejä sekä tehtäviä. Sinä päätät, mitä ja miten paljon teet. Kokeile rohkeasti myös uutta ja tuntematonta. Muista, että kaikki mitä teet enemmän kuin ennen, on hyväksi omalle terveydelle ja hyvinvoinnille.

Viisi vireää kuukautta oma seuranta (pdf) (59,92 Kt)

  • Tammikuu: ”Kilot kiinteiksi” Luvassa tehokkaita treenivinkkejä lihaskunnon kohentamiseksi kotiin sekä kuntosalille.
  • Helmikuu: ”Talviliikunnan iloja jäällä ja lumella” Erilaisia lajeja kokeillen ja välineitä soveltaen. Sukset, luistimet ja lumikengät. Tehtäviä, tekniikoita ja luistelujumppaa. Lapsille ihan oma ohjelma talvilomaviikolla (vko 8).
  • Maaliskuu: ” Loiskis ja molskis” Luvassa tietoa kevään uintikampanjasta, vauva-ja perheuinnista, uimakouluista sekä vesijumpasta ja -juoksusta
  • Huhtikuu: ”Liiku monipuolisesti Salossa” Luvassa on esittelykierros Salon seudun monipuolisista liikuntamahdollisuuksista.
  • Toukokuu: ”Retkeillen Salossa”. Tutustutaan Salon retkeilykohteisiin ja nautitaan luonnossa liikkumisesta

Viisi vireää kuukautta ja vinkit hyvään syömiseen

  • Säännöllisyys/ateriarytmi: Verensokerin tasaisena pitäminen on yksi terveytemme tärkeimmistä asioista. Syö säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä, pieniä aterioita, itseäsi kuunnellen, silloin kun on nälkä.
    Rauhoita ruokailuhetki; keskity siihen miltä ruoka maistuu, pureskele rauhassa. Näin annat ruuansulatuselimistölle rauhan pilkkoa ja sulattaa ruoka mahdollisimman hyvin.
  • Muista juoda säännöllisesti (n. 2 l/pvä) veden lisäksi myös yrttiteetä. Rajoita kahvin juontia 2 kupilliseen päivässä. Juo nesteet aterioiden väillä, juo aterian yhteydessä vain vähän.
  • Hyvä syöminen sisältää seuraavia aineksia:
    Pehmeät rasvat
    Käytä kylmäpuristettuja luomuöljyjä tummassa lasipullossa esim. oliivi-, avokado-, kookosöljy-, seesam-, hamppu-, kurpitsansiemen-, pellavansiemenöljyä. Lisää öljyä keittoihin, salaatteihin, puuroon, smoothieen tai ota sellaisenaan. Hyvien rasvojen lähteitä ovat myös pähkinät, siemenet, mantelit sekä avokado.
    Hiilihydraatit
    Käytä hiilihydraatteja harkiten, suosi kasviksia. Syö viljat, pastat, riisit täysjyväsinä ja korvaa peruna välillä muilla kasviksilla. Unohda valkojauhotuotteet ja teollisesti prosessoidut tuotteet (sipsit, naksut, pullat, keksit, murot).
    Kasvikset ja juurekset
    Syö kasviksia mahdollisimman monipuolisesti, eri värisinä, luomuna. Suosi sesongin tuotteita. Syö kasvikset mahdollisimman tuoreena; jos tuoreet eivät sovi suolistolle höyrytä kasvikset kevyesti tai laita uuniin.
    Marjat ja hedelmät
    Syö päivittäin marjoja ja hedelmiä. Kotimaiset marjat ovat superfoodia; kerää kesällä pakastin täyteen metsän ja puutarhan antimia.
    Proteiinit
    Suosi lihaa (kala, kana, kalkkuna, riista) sekä kanamunia luomuna ja osta lihat maustamattomana. Mausta liha itse käyttäen eri yrttejä. Käytä harvemmin punaista lihaa. Myös kasvikunnan tuotteista saat proteiinia (linssit ja muut palkokasvit) sekä siemenistä, manteleista ja pähkinöistä. Käytä maustamattomia ja sokeroimattomia hapanmaitotuotteita.
    Hyvä syöminen sisältää myös herkutteluja!
    Kun arkiruokailu on kunnossa silloin tällöin herkuttelu ei haittaa. Itsetehdyt herkut ovat parempi vaihtoehto kuin kaupasta ostetut. Syö herkut jälkiruokana aterioiden yhteydessä.
    Kun herkuttelet tee se hyvällä mielellä!

Metsä lisää hyvinvointia monin eri tavoin

Metsä tarjoaa meille ilmaista hyvinvointia. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta, rentouttaa, rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Luonnossa oleilu lisää myös mikrobistomme monimuotoisuutta. Mitä monimuotoisempi mikrobistomme on sen paremmin pystymme puolustautumaan erilaisia sairauksia vastaan. Vähentynyt kosketus luontoon on monien sairauksien lisääntymisen taustalla. Mikrobiston köyhtyminen on yhteydessä allergioiden, astman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja muistisairauksien lisääntymiseen.

Miten voit lisätä luontoyhteyttä?

Metsässä voit harrastaa vaikka suunnistusta, polkujuoksua ja hiihtoa mutta jo pelkkä oleskelu ja rauhallinen kävely tuo terveyshyötyjä.
Voit tehdä metsässä mindfullness harjoituksen:
Kävele pieniä metsäpolkuja pitkin, hengittele syvään ja pysähtele välillä nauttimaan kaikilla aisteilla
• kuuntele puiden huminaa, lintujen viserrystä ja puron solinaa
• huumaannu havunneulasten ja pienten koivunlehtien tuoksusta
• kosketa sammaleen pehmeää ja puun karheaa pintaa

Metsät, niityt ja suot ovat täynnä myös superfoodia; marjoja ja sieniä sekä yrttejä. Kerää sato talteen; pakasta ja kuivaa. Voit kasvattaa tuoreita yrttejä ja vihanneksia myös takapihalla, parvekkeella tai kukkaruukussa.

Liikkumalla luonnossa, hengittämällä, kuulostelemalla, koskettamalla luonnon elementtejä ja tuomalla ruokapöytään metsän tai puutarhan antimia saat lisättyä hyvinvointiasi monin eri tavoin.

Viisi Vireää – kuukautta ja huhtikuun vinkeissä kuntalaiset pääsevät kertomaan oman näkemyksensä siitä, minkälainen liikuntakaupunki Salo heidän mielestään on

Suvi Laaksonen

‘Olen keski-ikäinen liikkuvan perheen liikkuva äiti ja pappi Perttelistä. Meidän perheen lajivalikoimaan on vuosien saatossa kuulunut vaikka ja mitä, kuten jääkiekko, jalkapallo, uinti, lentopallo, yleisurheilu, hiihto, tanssi, cheerleading ja ampumahiihto ja -juoksu nyt ainakin. Kaikki lapset ovat aloittaneet liikunnan harrastamisen täällä Perttelissä kotikentillä ja kaukalossa ja siirtyneet sitten myöhemmin Salon ja nyttemmin myös Turun seuroihin. Laskeskelin joskus, että perheemme on ollut mukana ainakin kymmenen paikallisen urheiluseuran toiminnassa eli on paitsi liikuttu, tehty myös talkoita, valmennettu, paistettu makkaraa ja leivottu mokkapaloja. Oman sydämeni ja mieleni on viime vuosina vienyt triathlon eli uinnin, pyöräilyn ja juoksun koukuttava yhdistelmä. Seurasydän sykkii voimakkaimmin lajin paikallisseuralle eli Velo Salolle, mutta ylipäänsä kaikelle liikunnalle ja urheilulle.

Salo on liikuntakaupunki. Salon urheilupuisto ei suotta mainosta olevansa maan paras; Meille sieltä on aina löytynyt kaikki tarpeellinen. Liikkuva Salo näyttäytyy parhaimmillaan kevätiltana, kun voi esimerkiksi keskuskentällä tehdyn juoksuharjoituksen jälkeen lompsia seurakavereiden kera uimahalliin (jahka sinne taas pääsee) ja nähdä ympärillä olevat kentät ja harrastuspaikat täynnä lapsia, nuoria ja aikuisia nauttimassa touhusta ja tekemisestä. Itse olen ensisijaisesti ulkoliikkuja ja lähden lenkille lähes säällä kuin säällä. Pyöräilystä nautin yhtä lailla peltoteillä kuin maanteilläkin. Kilometrit tosin kertyvät asfaltilla vähän helpommin ja tulee nähtyä lähiseutuja aina vähän eri vinkkelistä. Jännästi sitä tulee vuosien saatossa aina jotain lempireittejä ja -tienpätkiä. Viime kesänä ihastuin Kurkelantiehen, joka kulkee Ahtialasta Toijaan ja Karjalohjantiehen, joka kulkee Suomusjärven kirkon ohi Karjalohjalle. Kuin polkisi postikortin keskellä! Ylipäänsä pyörälenkeillä ilahduttavat peltomaisemat ja niitähän näiden teiden varsilla riittää. Juoksemaan lähden mieluiten Perttelin lähimetsiin tai peltoteille. Vaihteleva, pehmeä pohja sopii nivelvaivaiselle askeltajalle paremmin kuin asfaltti ja metsässä on muutenkin hyvä hengittää. Joskus on kiva vain mennä ja katsoa, mihin joku polku vie, vaikka liian usein tuleekin sahattua samoja, tuttuja reittejä. Perttelin kirkon lisäksi yksi suosikkipaikkojani Salossa on Salon uimahalli. Meidän hallissa on hyvä henki ja loistava henkilökunta. Korona-aikana uintiharjoitukset on luonnollisesti pitänyt siirtää pitkälti avovesiin ja uintikausi on oleellisesti lyhentynyt, mutta hauskaa touhuahan tuo uinti avovedessäkin on. Omia suosikkiuintipaikkoja ovat tietysti Perttelin uimarannat Juvankoski, Hossus ja Varvo, mutta myös Piiljärvi ja Lehmijärvi. Juvankoskella on tullut koettua sekin, kuinka maaliskuussa on saattanut vielä uskaltautua järven jäälle hiihtelemään varovasti reunoja pitkin ja toukokuun alkupäivinä on sitten jo tehty uimatreeniä märkäpuvussa samoissa vesissä. Jos et ole koskaan kokeillut uida märkäpuvulla avovedessä, suosittelen kokeilemaan. Märkkäri paitsi helpottaa uimista, pitää myös kropan lämpimänä ja vedessä, jos missä saa kosketuksen luontoon. Se on luontoliikuntaa parhaimmillaan. Ja uinti ylipäänsä hoitaa paitsi kehoa myös mieltä. Lumitalvina Salosta löytyy paljon erilaisia latuja myös kaltaisilleni hiihtointoilijoille. Sen verran vedän nyt kotiinpäin, että kehun Perttelin erinomaista latumestaria, joka pitää lähiladut Inkereellä ja Hähkänällä loistokunnossa. Oli mahtavaa huomata, kuinka ihmiset innostuivat vuosien ja jopa vuosikymmenten tauon jälkeen viime talvena hiihtämään, kun lunta riitti ja muut liikuntamahdollisuudet olivat rajatumpia. Itse olen saanut hiihtoinnostuksen verenperintönä, enkä toivo siitä koskaan parantuvani, kuten en muustakaan liikuntainnosta ja ehkä vähän intoilustakin. Tiedän kuulostavani todella yksioikoiselta, kun sanon, että liikunta voi parantaa monia vaivoja ja jopa liikkumalla aiheutettuja vaivoja, mutta se on totta. Se ei missään tapauksessa ole ratkaisu kaikkeen, mutta kyllä lenkin jälkeen on aina vähän helpompi hengittää ja moni asia asettuu paremmin paikoilleen.’

Kalle Kannisto

‘Olen 35-vuotias yrittäjä ja perheen isä Muurlasta. Olen aina pitänyt liikunnasta ja varsikin erilaisista pallopeleistä. Koripallo itselle ehkä tärkein laji. Tällä hetkellä liikunta painottuu pääsääntöisesti lasten kanssa yhdessä tekemiseen ja touhuamiseen.
Salo on mielestäni ihan loistava liikuntakaupunki. Uimahalli on todella hyvä ja pallolajeille on monta hyvää paikkaa. Kaikki tarvittava löytyy. Itse eniten tulee hyödynnettyä uimahallia ja tennishallia. Koripalloa tulee pelattua pääasiassa Hermannin salissa tai urheilutalolla.
Asumme Muurlassa ja täältäkin löytyy paljon liikunnallista tekemistä. Läheltä löytyy jalkapallokenttä, pari beach volley kenttää, ”Panda”puistossa koriskenttä, hyvät lenkkeilymahdollisuudet.
Liikunnasta tulee ainakin minulle aina hyvä fiilis, joten se kannattaa.’

Asta Granberg

‘Olen ollut aina perusliikkuja. Nuorena harrastin tennistä, jalkapalloa, tanssia, suunnistusta ja laskettelua. Mielellään kaikkea mahdollista, koska olen vain aina ollut aktiivinen harrastaja. Mutta vain harrastaja en kilpailija. Siitä syystä jalkapallo jäi jossakin vaiheessa. Nykyään liikun, jotta olisi parempi olo ja pysyisin terveenä. Pidän hikiliikunnasta ja mieluiten liikun ulkona, tämän lisäksi hyötyliikuntaa saa meillä maalla myös melkoisesti. Koronan on vaikuttanut liikkumiseen monella tapaa, esimerkiksi viime keväänä omaan tyypilliseen tapaani järjestin itse korttipakkajumppaa naapurille, kun kaikki oli jäissä. Olen tottunut täällä Kiskossa, että jos jotakin ei ole niin se pitää järjestää. Kiskossa on hyvä liikuntahalli, mutta se on pitkälti lasten käytössä iltaisin (hyvä näin). Aikuisille saisi olla enemmän järjestettyä liikuntaa myös hallissa, koska talvi on täällä pitkä ja pimeä ja valaistuja kävelyteitä on harvassa.

Kaipaisin ulkoliikuntavälineitä Toijaan, erityisesti nyt koronan aikana niille olisi ollut suurta kysyntää. Perniössä ja Märyssä on mainiot omalla kehonpainolla toimivat laitteet ja sellaiset olisi hyvä saada myös tänne. Niitä voisi myös käyttää iäkkäämmät ihmiset.
Ulkoliikunnan osalta mahdollisuudet täällä kiskossa painottuvat selkeästi kesäaikaan, mutta onneksi tänä talvena päästiin myös hiihtämään ja luistelemaan. Toivoisin kuitenkin, että luistelukopit olisivat pidempään auki. Nyt ne suljetaan klo 18. Tämä on harmi, koska juuri illalla niille olisi tarvetta. Salosta löytyy mielestäni hyvin monipuolisesti erilaisia liikuntapalveluja. Uimahalli on hieno ja Salohalli. Ulkoliikuntaa meille keski-ikäisille saisi olla reilusti. Sellaista, minne olisi helppo osallistua vaikka kunto olisikin päässyt rapistumaan. Tänne kylille olisi mukava saada kesäliikuntaa ulos hyödyntäen luonnon ja järvet. Keskustalaiset voisivat näin tutustua samalla Salon kyliin.’

Terhi Sinnelä

‘Olen 44-vuotias kahden lapsen äiti ja vieläkin hyvin vahvasti suomusjärveläinen vaikka Salon keskustassa olenkin asunut jo reilu kymmenen vuotta. Lapsuudessani saimme siskoni kanssa toteuttaa omaa liikkumista suunnistaen, hiihtäen ja yleisurheillen koko perhe yhdessä, mutta ennen kaikkea saimme touhuta ja seikkailla naapurin tytön kanssa päivät pitkät Suomusjärven Laperlassa. Milloin mitäkin majaa rakennellen, kuraojissa leikkien, Aneriojärven rannalla touhuten ja metsässä seikkaillen. Onnelliset muistot lapsuudesta olen halunnut myös siirtää omiin lapsiini kannustamalla pihalla ja metsässä omaehtoiseen leikkimiseen vailla kiirettä. Ja tämähän onnistuu ihan Salossa. Salossa on myös paljon lapsille sopivia retkeilyreittejä ja luontopolkuja niin kaupungin kuin aktiivisten kylien ylläpitäminä.

Näitä kohteita on muuten koottuna sivulla www.salo.fi/retkeilykohteet. Eikä sovi unohtaa frisbeegolfratoja, joita Salossa on jo paljon ja kuulemma lisääkin tulossa yhdistysten toimesta (www.salo.fi/frisbeegolfradat). Lasten myötä olen soveltanut ja yhdistänyt omaa liikkumistani lasten liikkumisen ja liikuttamisen kanssa. Ei ole ollut paikkaa, jossa ei olisi voinut itsekin liikkua. On tullut kuntopyöräkin siirrettyä pesuhuoneeseen lasten ammeiden viereen. Kotipiha (ja nyt myös trampoliini), päiväkodin piha, leikkipuistot ja metsät ovat olleet itselle niitä vakiopaikkoja tehdä esimerkiksi kuntopiiriä. Nyt toki on pitänyt jo minunkin laajentaa reviiriä 7-vuotiaan perässä skuuttipaikoille. Nuoret siellä jo hymyilevät ja morottavat mulle, kun mitä ilmeisemmin olen jäänyt heidän mieleen (mitähän miettivät, kun tämä äiti hyppii, juoksee ja tekee vatsa- ja selkälihaksia puistonpenkillä, heh).
Metsään mennään säännöllisesti ja siitä onkin muodostunut lapsille ihan paras leikkipaikka ja ”parkourpuisto”. Jos metsään meno jännittää eksymisen vuoksi niin aina voi etsiä lähikuntoradan ja poiketa siitä metsän puolelle. Olen syntynyt kartta kädessä ,joten luonnollisesti suunnistan edelleen ja kilpailuissakin tulee käytyä. Suunnistusmahdollisuudet koko Salon alueella ovat huippuja. Tästä on kiittäminen aktiivisia suunnistusseuroja, jotka pitävät karttoja ajan tasalla ja asialle myönteisiä maanomistajia. Kaikenikäisille ja kaiken tasoisille avoimia iltarastejakin on tarjolla Salossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin (kunhan korona suo).
Suomusjärveltä ja naapurista Kiikalasta haluan nostaa muutaman helmen esille: Suomusjärven kivikautisesta historiasta voit lukea infotauluista liikkuessasi Laperlassa, ulkokuntosali löytyy urheilukentän ja kuntoradan vierestä ja Kekkosentiellä liikkuessasi voit ammentaa alueen historiaa tutustumalla ensiksi sivun http://www.suomusjarvi-seura.fi/kekkosentie tietoihin. Naapurikylän Kiikalan Hyyppärän polku ja Kiikalan lentokentän ympäristössä kulkeva latu luovat kaikkinensa mystisen kauniin elämyksen. Kiikalan Härjänvatsan uimaranta on myös käymisen arvoinen paikka. Salosta löytyy ihan kaikki mitä ihminen tarvitsee liikkumiseen! Lähiliikkumisesta voimaa ja iloa meille kaikille!’

Liisa Vainio

‘Olen aktiivinen ja päivittäin liikkuva eläkeläinen Perniöstä. Työvuoteni olen tehnyt maatilalla eläinten ja maanviljelyn parissa, silloin tuli liikuttua jo paljon työnkin puolesta. Eläkkeelle jäätyäni aloin käymään enemmän jumpissa ja lenkeillä fyysisen työn jäätyä taka-alalle. Ensimmäisellä ryhmäliikunta tunnilla olen kuitenkin jo käynyt Nurkkilan ala-asteen jumppasalissa 70-luvun loppupuolella. Jos ei olisi korona-aika niin kävisin kaupungin tuoli- ja kuntojumpassa sekä kuntosalilla kerran viikossa.
Jumpat ovat siirtyneet etäjumpiksi ja olenkin niitä tehnyt joka viikko, aina kun uusi jumppa on julkaistu. Etäjumpat ovat olleet kivoja, mutta olisi paljon mukavampaa jumppailla ryhmässä. On kiva nähdä ystäviä jumpassa ja vaihtaa kuulumisia. Jumpassa käyminen on myös tärkeä sosiaalinen hetki. Kunnossa kaiken ikää- kävelylenkki on jatkunut tilanteesta huolimatta ja se onkin yksi viikon kohokohdista kun lähdemme porukalla reilun tunnin kävelylle.
Perniössä on mielestäni hyvät liikuntamahdollisuudet, pururata, ulkokuntosali, sisäkuntosali, erilaisia liikuntaryhmiä ja latuverkosto kunnossa talviaikaan. Koen, että kaikki tarvittava löytyy. Liikuntamahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, kunhan ne vaan osataan hyödyntää. Liike on lääke!’

Ville Nieminen

‘Olen 33 -vuotias perheenisä, jonka päivät täyttyvät teams-kokouksista ja perhearjesta. Liikunta ja liikkuminen on ollut minulle tärkeää läpi koko elämän. Harrastukset ovat vaihdelleet laidasta laitaan, mutta liikunnan merkitys ei ole muuttunut. Ennen koronaa viimeiset vuodet harrastin pääasiassa salibandyä ja muita joukkuelajeja. Tämän lisäksi kävin silloin tällöin myös juoksemassa ja metsäkävelyillä. Koronan myötä juokseminen ja muu liikkuminen metsässä sekä uutena ulkokuntosalilaitteiden käyttö ovat lisääntyneet. Liikkuminen on kuitenkin myös arkisia valintoja. Oli kyse sitten lasten hoitoon viemisestä tai muusta siirtymisestä paikasta A paikkaan B, voi tämän yhtä hyvin hoitaa kävellen, juosten tai pyörällä auton sijaan. Perheen kanssa liikkuminen ja yhteiset metsäretket ovat minulle tärkeimpiä liikunnan muotoja. Salo on mielestäni erinomainen liikuntakaupunki, joka on myös tunnettu siitä. Harvoin tarvitsee lähteä kaupungin rajojen ulkopuolelle harrastamaan. Salosta löytyy paljon erilaisia liikuntapaikkoja, jotka ovat helposti saavutettavissa ja hyvässä kunnossa. Lisäksi itselle tärkeät metsäalueet muodostavat monipuolisten juoksureittien kokonaisuuden. Parasta on nousta jollekin Salon monista mäennyppylöistä ihailemaan aavaa maisemaa. Salossa on myös paljon aktiivisia seuroja, jotka kykenevät yhdessä kaupungin kanssa kehittämään liikuntapalveluita ja kokoamaan erilaisia porukoita yhteisen liikkumisen pariin. Niiden kautta luodaan myös upeita penkkiurheilukokemuksia ja yhteisöllistä henkeä.

Olemme perheemme kanssa asuneet Viitanlaaksossa kolme vuotta ja en ole vieläkään kyllästynyt lähistöltä löytyviin upeisiin juoksukohteisiin, kuten viitankruunu, ”Tampaltan lenkki” ja Salo-vaellus (Salo-Lehmijärvi-Salo). Vaikka juokseminen ei kiinnostaisi suosittelen ehdottomasti, jokaisen salolaisen tutustumaan vaikka kävellen paikallisiin metsäkohteisiin ja huippuihin, kuten Ilmusmäki, Tampaltan rosvoluola ja vaikka Katinkallio. Lähteminen on liikunnan ensimmäinen vaihe.

Mikko Koivisto

‘Olen kotoisin Vantaalta ja sieltä lähtenyt kiertämään hieman maailmaa sekä Suomea koripallon perässä. Salossa asun nyt viidettä vuotta. Perheeseeni kuuluu vuosi ja 4kk vanha Lumi tytär sekä kihlattuni Essi. Olemme viihtyneet Salossa todella hyvin. Rauhallinen paikka asua, ihmiset ovat mukavia ja kaikki tarvittavat palvelut ovat täällä lähellä. Olen ollut ahkera liikkuja nuoresta lähtien. Lajeinani olivat pitkään jalkapallo ja koripallo, joista koripallo valikoitui sitten päälajiksi. Urheilu on minulle elämäntapa sekä tällä hetkellä myös ammattini. Uskon että koripallo urani jälkeen jatkan aktiivista liikkumista erilaisissa muodoissa. Varsinkin erilaiset pallopelit kaverien kanssa sekä lenkkeily ja kuntosalilla käynti ovat asioita, joita uskon tekeväni urani jälkeen. Lempi liikuntapaikkani Salossa on Urheilupuisto. Sieltä löytyy niin paljon mahdollisuuksia eri harrastuksille. Itselle tärkeimpänä tietenkin Salohalli. Sen jälkeen yleisurheilukenttä, tenniskentät sekä nykyään padel- kenttä. Hanhivaaran Liikuntakeskus on toinen paikka missä itse olen tykännyt treenata. Minun mielestäni Salossa on mahdollisuuksia harrastaa todella monipuolisesti laadukkaissa olosuhteissa. Me puolisoni kanssa molemmat olemme aktiiviurheilijoita ja olemme olleet onnekkaita harjoittelu mahdollisuuksista mitä Salossa on tarjolla. Myös meidän pikkuinen on ollut tuttu näky eri liikuntapaikoilla viimeisen vuoden aikana.

Nyt kun tilanne on mikä on ja kaikki liikunta ja harrastaminen varsinkaan sisätiloissa ei ole mahdollista niin suosittelisinkin kaikille että käykää kokeilemassa Salon urheilupuiston uusia padel-kenttiä. Ilmat alkavat lämmetä niin mikäs sen mukavampaa ajanviettoa urheilun parissa perheen tai kaverien kesken!’

Janita Kylänpää

‘Olen reilu kolmekymppinen Kuusjokelainen ikiliikkuja. Ikiliikkuja ei kohdallani aina tarkoita liikuntaa, vaan lähinnä yleistä sähläystä monessa paikassa. Toimin päivätyökseni Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisilla matkailu- ja ruoka-asiantuntijana. Työhöni kuuluvat tällä hetkellä erilaiset hanketyöt, ruokakasvatus, luontomatkailun ja -retkeilyn kehitys. Toimin työkseni myös paljon SoMessa, josta kunnianosoituksena sain kollegani kanssa Vuoden 2021 ruokakasvattajatittelin hetki sitten. Sivutyökseni olen uimaopettaja, tai ainakin olin ennen koronaa. Toivottavasti elämä kohta normalisoituisi ja uimaopetuksetkin saataisiin pyörimään entiseen mallin. Olen omaksunut liikunnan osaksi elämääni jo lapsena kotoa ja varsinkin äidin esimerkillä meillä on aina liikuttu paljon luonnossa. Hiihtäminen, luontoretkeily, avovesiuinti ja muut luontoliikunnan muodot ovat olleet normaali osa arkeani aina sesongin mukaan koko elämäni ajan. Tykkään myös käydä ohjatuilla tunneilla. Ohjattuja tunteja valitessani kiinnitän paljon huomiota ohjaajaan ja hänen tyylinsä ohjata. Liikunnanohjaus on persoonalaji ja on rikkaus, että maailmassa on erilaisia liikunnanohjaajia. Itse pidän niin asiakkaan, kuin ohjaajan/opettajan näkökulmasta tärkeänä, että persoonien ja tyylien tulee mätsätä yhteen.

Sydämeltäni ja luonteeltani olen isosti Kuusjokelainen ja ihan parasta täällä meidän koti-Kuusjoella on Nummijärvi. Olen itse saanut oppia uimaan Nummijärven kirkkaassa vedessä sekä päässyt opastamaan kylän monia lapsia uimataidon saloihin samassa paikassa. Luonnonvedet ovat mielestäni loistava paikka oppia uimaan ja harjoitella uimataitoja. Avovesin uimakouluissa uimataidon ja ryhmätyötaitojen lisäksi myös lasten luontosuhde kehittyy huomattavasti. Olemme onnekkaita koko Salon seudulla, kun meillä on täällä useita luonnonvesiä, uimarantoja sekä vielä myös kaikille avoimia rantasaunoja. Nummijärven lisäksi Kuusjoki tarjoaa elämyksiä itsenäiselle metsässä liikkujalle ja maalaismaisemasta nauttiville lenkkeilijöille. Kuusjoelta löytyy myös talvisin ulkojäät sekä lyhyt hiihtolatu. Eikä pidä unohtaa Kuusjoen Vähäjärven maastoon Leader tuella rakennettua Frisbee Golf -rataa. Rata on oiva esimerkki siitä, miten vireä yhdistystoiminta alueella on mitä sillä voidaan parhaimmillaan saada aikaan. Kuusjokitalo tarjoaa hyvät puitteet monenlaiseen liikuntatoimintaan ja myös paikallinen kuntosali on monelle tärkeä liikuntapaikka. Jos itse saisin valita lisää liikuntapaikkoja Kuusjoelle niin lähtisin kehittämään koulun tai Nummijärven alueelle ulkokuntosalia sekä talvisin tekemään diiliä maanomistajien kanssa hieman pidemmistä hiihtoladuista. Liikuntamahdollisuudet Salossa omasta näkökulmastani ovat melko hyvät. Toki palveluiden monipuolisuuten vaikuttaa paljolti se, että missä päin isoa Salon asukas asuu ja paljonko on valmis kulkemaan päästäkseen liikuntapaikalle. Itse toki asuessani täällä aivan rajalla kallistui useammin naapurikaupungin liikuntatarjonnan puoleen. Jos Kuusjoki on sinulle vieras ympäristö tai et ole kokenut koskaan Nummijärven kirkasta vettä, niin suosittelen tekemään uimareissun kesällä tänne Kuusjoelle.’

Joona Hellman

‘Liikunta on aina ollut osa elämääni. Nuoruusvuodet kuluivat jalkapallon ja koripallon parissa, vaikka en kokenut kumpaakaan lajia varsinaisesti intohimokseni. Harjoituksissa käytiin, koska jotain harrastuksia piti olla. Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, ettei joukkuelajit ole se oma juttu, vaan viihdyn paremmin yksilölajeissa. Yläasteikäisenä löysin hiihdon ja se oli minulle todella iso juttu. Katsoin Vancouverin olympialaisia ja inspiroidun täysin Riitta-Liisa Roposen viestihiihdosta. Sen hurmoksen seurauksena päätin, että minäkin haluan oppia hiihtämään. Hiihdossa sain tehdä asioita yksin ja kukaan ei arvostellut tai verrannut minua muihin. Onnistumisen kokemukset ja oma kehitys ruokki jatkamaan ja tällä hetkellä hiihto onkin yksi suurimmista intohimoistani, missä haluan kehittyä edelleen.
Olen ammattitubettaja ja arkeni on ajoittain hyvinkin epäsäännöllistä ja stressaavaa. Koen, että liikunta on yksi parhaista tavoista irtautua töistä ja tyhjentää pää. Hiihdon lisäksi rullahiihdän ja pidän huolta myös lihaskunnosta kuntosalin ja kehonpainotreenin avulla. Vaikka liikunta tuokin pääasiassa energiaa ja puhtia omaan elämään, on hyvä muistaa, että jos työssä ja elämässä tulee stressaavia ajanjaksoja, on tärkeää osata keventää myös treeneistä.

Salo on todellinen urheilukaupunki, vaikka näin hiihtäjän näkökulmasta eihän tämä mikään Levi ole. Urheilupuisto on mielestäni Salon yksi suurimmista valttikorteista, sieltä löytyy lähes kaikki. Se mitä itse kaipaisin lisää lumisten talvien ja hiihtomaastojen lisäksi, on parempikuntoisia pyöräteitä. Rullahiihdon kannalta erityisen tärkeää olisi hyväkuntoinen asfaltti ja niitä saisi Salossa ehdottomasti olla enemmän. Loppuun voisin antaa retkivinkkinä mielettömän Vaisakon. Sinne kannattaa suunnata, jos kaipaa luonnonrauhaa.’

Yhteystiedot

Kuntosaliliikunta, työikäisten vertaisohjattu liikunta, vesijumpat, liikuntaneuvonta
Liikunnanohjaaja
Timo Saarela
timo.saarela@salo.fi
02 778 4705