Hyppää sisältöön

Esteetön reitti

Alue on jo 1800-luvulla ollut tunnettu lintupaikka. Viurilanlahti on arvokas lintukohde, mikä pitää huomioida alueella liikkuessa

Huom! Halikonlahden esteettömän reitin kunnostustyöt 

Esteettömän reitin kunnostustöitä on tehty alkukevään 2025 aikana. Pohjatyöt reitillä ovat valmiit ja reitti on käytettävissä. Kevään/alkukesän aikana reitin varrelta kerätään vielä pois risut, asennetaan opasteviittoja, uusitaan penkkejä sekä asennetaan kaksi pöytäryhmää, joissa on huomioitu esteettömyys. Pöytien ääreen pääsee näin ollen siis myös pyörätuolilla.

Lisätietoja: Salon kaupunki, luontoliikuntamestari Aku Laaksonen, aku.laaksonen@salo.fi, 050 476 6069

Halikonlahden reitti

Halikonlahti -esite (pdf)

Esteetön reitti

Esteetön reitti (1,9 km) on kuljettavissa pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Esteetön reitti kiertää yhden vedenpuhdistamon altaan ja sen varrella on seitsemän levähdyspenkkiä. Reitin varrelta löytyy myös esteetön lintulava sekä lintutorni ja piilokojuja, mitkä eivät kuitenkaan ole esteettömiä.

  • Pysäköintialue: Reitin pysäköintialue löytyy osoitteesta Satamakatu 49. Pysäköintialue on päällystetty asvaltilla ja sillä on yksi erikseen merkitty liikuntaesteisten pysäköintipaikka. Pysäköintialueella on myös opastustaulu sekä roskakori.
  • Merkintä: Reitti on merkitty puisilla viitoilla, joissa on teksti ’’Esteetön reitti’’ ja pyörätuolin symboli. Viitat sijaitsevat noin metrin korkeudella.
  • Reitin leveys: Reitti on noin 1,5-2 metriä leveä.
  • Reitin pintamateriaali: Reitti on päällystetty kivituhkalla.
  • Reitin kaltevuus: Reitillä ei ole juurikaan korkeuseroja eikä sivuttaiskaltevuutta. Pienet epätasaisuudet ovat mahdollisia. Jyrkin kohta on noustessa lintulavalle, mutta sinne nousemista helpottavat käsijohteet.
  • Pyöräily esteettömällä reitillä on sallittua. Huomioithan pyöräillessä muut hitaammin kulkevat reitin käyttäjät. Toinen toisistamme kohteliaasti huomioiden mahdumme kaikki kulkemaan reitillä turvallisesti.

Lintupolku

Lintupolku (3,1 km) kiertää vastaavasti kaikki vedenpuhdistamon altaat. Polun varrella on kaksi lintutornia ja piilokojua. Lintupolun varrella on alueen linnustosta kertovia opastauluja. Reitti on helppokulkuinen, mutta se ei ole esteetön. Reitillä ei ole juurikaan korkeuseroja. Polku soveltuu koko perheelle ja on kuljettavissa lenkkikengin. Lintupolku kannattaa aloittaa Satamakatu 69:ssä sijaitsevalta pysäköintialueelta.

Esteettömän reitin synty

Liikuntapalveluissa toteutettujen retkeilyreittien ja luontopolkujen kehittämishankkeiden myötä nousi esiin esteettömän reitin puute Salossa. Vuodelle 2019 liikuntapalveluille myönnettiin investointirahaa opasteisiin ja rakenteisiin eri retkeilyreiteille. Esteetöntä reittiä toteutetaan näillä määrärahoilla. Yhteensä 23 000 euron investointirahaa käytetään myös muihin kohteisiin, tähän kohteeseen käytetään tänä vuonna reilu 10 000 e, mutta kohdetta kehitettäneen edelleen myös tulevina vuosina.

Retkeilykohteiden kartoittamisen tuloksena todettiin, että Halikonlahden olemassa oleva lintupolku (kaupungin ympäristösuojelun ylläpitämä) Satamakadun varrella soveltuisi pienehköillä muutoksilla erittäin hyvin esteettömäksi reitiksi, koska maapohja on kova ja korkeuseroja ei ole. Paikoin reitti on jäänyt ihan entiselleen, paikoin reittiä on tasoitettu ja tuotu epätasaisuuksien päälle soraa. Soran päälle on levitetty kivituhka, jonka päällä pyörätuolilla, rollaattorilla, lastenvaunuilla jne. liikkuminen on sujuvaa. Suurin työ reitillä on ollut uuden linjauksen teko Satamakadun ja altaiden väliin. Entinen reitti kulki Satamakadulla kevyen liikenteen väylää sekä autotietä pitkin mutta uudella reitillä Satamakatua ei ylitetä. Esteettömän reittiä pituus on 1,9 km. Esteettömälle reitille pääsee Satamakatu 49 ja Satamakatu 69 parkkipaikoilta. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Esteettömän reitin suunnittelussa on ollut apuna Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n asiantuntija. Polun parantaminen esteettömäksi luontoreitiksi on ollut mahdollista kaupungin monen eri yksikön (ympäristönsuojelu, kiinteistö- ja mittauspalvelut, yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen, vesilaitos) myötämielisellä asenteella, josta liikuntapalvelut on erittäin iloinen.