Hyppää sisältöön

Esteetön polku

Alue on jo 1800-luvulla ollut tunnettu lintupaikka. Viurilanlahti on arvokas lintukohde, mikä pitää huomioida alueella liikkuessa

Halikonlahden reitit

Halikonlahti -esite (pdf)

Esteetön polku

Esteetön polku (1,9 km) on vaativa esteetön reitti, joka on kuljettavissa pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Esteetön reitti kiertää yhden vedenpuhdistamon altaan ja sen varrella on seitsemän levähdyspenkkiä. Reitin varrelta löytyy myös esteetön lintulava sekä kaksi lintutornia ja piilokojuja, mitkä eivät kuitenkaan ole esteettömiä.

  • Pysäköintialue: Reitin pysäköintialue löytyy osoitteesta Satamakatu 49. Pysäköintialue on päällystetty asvaltilla ja sillä on yksi erikseen merkitty liikuntaesteisten pysäköintipaikka. Pysäköintialueella on myös opastustaulu sekä roskakori.
  • Merkintä: Reitti on merkitty puisilla viitoilla, joissa on teksti ’’Esteetön reitti’’ ja pyörätuolin symboli. Viitat sijaitsevat noin metrin korkeudella.
  • Reitin leveys: Reitti on noin 1-1,2 metriä leveä, josta johtuen se on luokiteltu vaativaksi esteettömäksi reitiksi. Reitin reunat ovat enimmäkseen hyvin lähellä maantasoa. Avustaja voi olla tämän vuoksi tarpeen.
  • Reitin pintamateriaali: Reitti on päällystetty kivituhkalla.
  • Reitin kaltevuus: Reitillä ei ole juurikaan korkeuseroja eikä sivuttaiskaltevuutta. Pienet epätasaisuudet ovat mahdollisia. Jyrkin kohta on noustessa lintulavalle, mutta sinne nousemista helpottavat käsijohteet.

Lintupolku

Lintupolku (3,1 km) kiertää vastaavasti kaikki vedenpuhdistamon altaat. Polun varrella on kaksi lintutornia ja piilokojua. Lintupolun varrella on alueen linnustosta kertovia opastauluja. Reitti on helppokulkuinen, mutta se ei ole esteetön. Reitillä ei ole juurikaan korkeuseroja. Polku soveltuu koko perheelle ja on kuljettavissa lenkkikengin. Lintupolku kannattaa aloittaa Satamakatu 69:ssä sijaitsevalta pysäköintialueelta.

Esteettömän polun synty

Liikuntapalveluissa toteutettujen retkeilyreittien ja luontopolkujen kehittämishankkeiden myötä nousi esiin esteettömän reitin puute Salossa. Vuodelle 2019 liikuntapalveluille myönnettiin investointirahaa opasteisiin ja rakenteisiin eri retkeilyreiteille. Esteetöntä polkua toteutetaan näillä määrärahoilla. Yhteensä 23 000 euron investointirahaa käytetään myös muihin kohteisiin, tähän kohteeseen käytetään tänä vuonna reilu 10 000 e, mutta kohdetta kehitettäneen edelleen myös tulevina vuosina.

Retkeilykohteiden kartoittamisen tuloksena todettiin, että Halikonlahden olemassa oleva lintupolku (kaupungin ympäristösuojelun ylläpitämä) Satamakadun varrella soveltuisi pienehköillä muutoksilla erittäin hyvin esteettömäksi reitiksi, koska maapohja on kova ja korkeuseroja ei ole. Paikoin polku on jäänyt ihan entiselleen, paikoin polkua on tasoitettu ja tuotu epätasaisuuksien päälle soraa. Soran päälle on levitetty kivituhka, jonka päällä pyörätuolilla, rollaattorilla, lastenvaunuilla jne. liikkuminen on sujuvaa. Suurin työ reitillä on ollut uuden linjauksen teko Satamakadun ja altaiden väliin. Entinen reitti kulki Satamakadulla kevyen liikenteen väylää sekä autotietä pitkin mutta uudella reitillä Satamakatua ei ylitetä ja voidaan kulkea polkua pitkin. Esteettömän polun pituus on 1,9 km. Esteettömälle reitille pääsee Satamakatu 49 ja Satamakatu 69 parkkipaikoilta. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Esteettömän reitin suunnittelussa on ollut apuna Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n asiantuntija. Polun parantaminen esteettömäksi luontopoluksi on ollut mahdollista kaupungin monen eri yksikön (ympäristönsuojelu, kiinteistö- ja mittauspalvelut, yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen, vesilaitos) myötämielisellä asenteella, josta liikuntapalvelut on erittäin iloinen.