Hyppää sisältöön

Rasti 7 Kulttuurimaisema

Tältä paikalta avautuu näköala Halikonlahden länsiosiin, Halikonjoen ja Salon- eli Uskelanjoen suistoon. Satamakadun varrella on kaupungin vuonna 1982 rakentama vedenpuhdistamo ja 1960-luvulla rakennetut altaat, jotka ovat nykyään naurulokkien, kyhmyjoutsenten ja muiden vesilintujen kansoittamia. Altailla on havaittavissa viiksitimalli-linnun mukaan nimetty Timalitorni ja toinen lintutorni. Vuonna 2020 altaille valmistui myös esteetön lintulava. Saaren pohjoispuolella sijaitseva Viurilanlahti onkin perustettu valtioneuvoston asetuksella linnustonsuojelualueeksi.

Kalliolta voit havaita kolme korkeaa piippua. Piiput ovat entisen Salon sokeritehtaan, joka perustettiin vuonna 1918. Sokeritehdas tarvitsi myös uutta viljelykasvia, sokerijuurikasta, jota alettiin kokeilla Salon seudulla innokkaasti. Salon sokeritehdas lopetettiin joulukuussa 2006. Entisen sokeritehtaan vasemmalla puolella sijaitsee Lukkarinmäki.

Lukkarinmäeltä voi erottaa suuria, valkoisia rakennuksia, Salon sairaalan. Rakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1961. Lukkarinmäellä sijaitsee myös vuonna 1832 valmistunut Uskelan kirkko.
Historiaa vuosisatojen takaa edustavat Viurilanlahden pohjoispuolella sijaitsevat kartanot. Kauimpana kartanoista sijaitsee Joensuun kartano, joka sijaitsee Halikonjoen varrella. Wiurilan kartanon voi nähdä talviaikaan saaren pohjoisosista, kesällä Wiurila on tiheän lehvästön peittämä. Vuorentaan kartanon voi sen sijaan havaita ympäri vuoden. Vuorentaan kartanosta on mainintoja jo keskiajalta. Myös kartanon rakennusmateriaali, harmaakivi, viittaa keskiaikaan tai 1500-lukuun. Rakennusta korjattiin 1600-luvulla. 1800-luvulla rakennetut goottilaiset ikkunat, koristellut tiilipäädyt sekä mielikuvitukselliset savupiiput antavat rakennukselle keskiaikaisen linnan leiman.

Joensuun kartano. Kuva: CC: Abc10

Joensuun kartano. Kuva: CC: Abc10