Hyppää sisältöön

Lukutaitoon innostamista Uskelassa

Uskelan koulun tämän lukuvuoden painopistealueena on ollut mielen hyvinvoinnin lisäksi lukutaidon kehittäminen ja lukutaitoon innostaminen. Lukutaitoa on kehitetty lukemalla tehostetusti, ja kiinnostusta kirjoihin on lisätty kirjavinkkauksin, erilaisin tempauksin ja lukuhetkin. Esimerkiksi Read hourista on tullut osa koulun arkea, ja hyvin toimivat kirjastopalvelut vinkkauksineen ja kirjapaketteineen ovat tukeneet lukutaitotyötä loistavalla tavalla.

Uskelassa on myös käynnistetty lukuvälkkätoiminta koulun auditoriossa, jossa saa aikuisen valvonnassa lukea omia kirjoja välitunnin ajan. Kevätlukukauden alussa koulun käytäville kasvoi kolme lukupuuta, jotka kevään edetessä ovat puhjenneet vuorollaan kukkaan. Erot näiden kuvien välillä ovat noin kymmenen päivää.

Maaliskuussa koulun vieraaksi saapui maskulainen kirjailija Janne Mäkitalo. Hän kertoi koulun oppilaille kirjailijan työstä ja omasta tuotannostaan. Oppilaat kuuntelivat vierailijan esitystä keskittyneesti ja esittivät hänelle paljon kysymyksiä.
Ennen vierailua useat 5-6-luokkien oppilaat olivat lukeneet kirjailijan Pääkallokiitäjät-sarjaa, joten vierailu toi mukavasti uutta näkökulmaa ja syvyyttä kirjoihin.
Iso osa puun lehdistä on Mäkitalon kirjoja.

Lukutaitoviikolla koulussa vietettiin toiminnallista lukutaitojuhlaa. Aamu alkoi Reksi lukee -haasteeseen vastaamisella, kun oppilasedustajat haastattelivat rehtoria hänen lukutottumuksistaan. Koulun käytäviltä ja luokista löytyi erilaisia lukutaitoon, lukemiseen ja kirjoihin keskittyviä pisteitä kuten esimerkiksi Kahootteja, kirjoista tehtyjä sanaristikoita, yhdistelytehtäviä, kirjojen kansista tehtyjä palapelejä, käytävävisailu, kirjojen kansien kuvitusta, satunurkkaa ja kirjakahviloita.

Oppilaiden toiminnasta välittyi ilo ja innostus, kun he työskentelivät pisteillä. Lukutaito on hieno asia, jota kannattaa juhlistaa!