Hyppää sisältöön

6. luokka

Kuudennen luokan oppilaiden tiedostavan sekä vastuullisen elämäntavan opiskelua tuetaan kulttuurikasvatussuunnitelman avulla. Teemana on kestävä kehitys, ympäristö ja kestävän elämäntavan omaksuminen. Oman identiteetin kehittymisen tukeminen jatkuu erityisesti muihin kulttuureihin tutustumisen kautta tarkastellen, havainnoiden ja monimuotoisuuden ymmärtämistä tukien.

Omatoimista teemaan sopivaa kulttuurikasvatussisältöä

Omaa ilmaisua ja uusia ilmaisukeinoja voi harjoitella luokan kanssa Runovideopajassa. Pajan tavoitteena on tutustuttaa osallistujia matalalla kynnyksellä runouteen ja runojen tekemiseen. Paja yhdistää sanalliseen ilmaisuun myös kuvaa ja ääntä, ja tukee siten monilukutaidon kehittymistä. Mitä tapahtuu, kun sanoja, ääniä, liikettä, värejä ja valoa yhdistetään toisiinsa? Pajaprosessin voi ajatella yhteisenä leikkinä, jonka aikana voi kokeilla erilaisia ilmaisukanavia ja pitää hauskaa.

 

Lukuvuosi 2022-23, opettajan info

Konsertti

Kuudennen luokan ohjelmassa Nappulassa on konserttikokemus kaikille Salon kuudesluokkalaisille! Konsertit toteutetaan yhteistyössä Kulttuuriosuuskunta Uulun kanssa, osin koulukiertueena viikon 41 aikana ja osin Kulttuuritila Näkkärissä (Ylhäistentie 2) tiistaina 15.11. järjestettävin koululaiskonsertein.

Metsänpeitto-koulukiertue

Koulukiertueen konsertit toteutetaan ma 10.10. – ke 12.10 ja tämän vuoden konsertti on nimeltään Metsänpeitto. Tarinakonsertissa yhdistetään ympäristökasvatuksen teemoja kansantarinoiden maailmaan. Konsertissa pohditaan metsien- ja vesien suojelun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen teemoja sekä opitaan miltä erilaiset perinnesoittimet kuulostavat ja minkälaisia taikaolentoja Suomessa ennen vanhaa uskottiin luonnossa olevan. Tarinassa kesälomaansa mökillä viettävät serkukset tempautuvat elämänsä ihmeellisimpään seikkailuun, kun he lähtevät poimimaan metsästä mustikoita mummon mustikkapiirakkaa varten. Konsertti on yleisöä osallistava ja se soveltuu mm. alakouluihin ja tapahtumiin. Konsertin kesto on 45 min.

Aineeton! -konsertit Näkkärissä

Tiistaina 15.11. Kulttuuritila Näkkärissä järjestetään taas Tallari ja Unescon Aineeton! – kiertueen konsertit. Tallari on Suomen ainoa VOS-kansanmusiikkiyhtye, jossa soittavat Suomen nykykansanmusiikin huippunimet Esko Järvelästä Katri Haukilahteen. Aineeton! – kiertue esittelee Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle päässyttä hulvatonta taituruutta, eli kaustislaista viulismia, lapsille ja nuorille sopivalla tavalla. Kaustislaisen viulismin rinnalla soivat aina myös kulloistenkin kiertuepaikkakuntien paikalliset pelimanniperinteet. Koulukonsertin pituus on 45 min. Ennen konserttia jokainen osallistuva ryhmä saa ennakkotehtävän, jossa tehtävänä on miettiä mitä tarkoittaa aineeton kulttuuriperintö, ja mitä sellaista omasta elämästä voisi löytyä. Ideat lähetetään muusikoille, jotka ottavat keksityt asiat mukaan konserttiin esim. rytmiharjoituksina tai rallatuksina.

Kulttuuripalvelut ottavat yhteyttä kouluihin konserttien aikatauluista sekä käytännön järjestelyistä. Pienillä kouluilla kiertuekonsertit voidaan toteuttaa 5-6-luokkalaisille tai laajemmalle kohderyhmälle, riippuen oppilasmäärästä ja konserttitilan koosta.

Kirjasto

Kirjaston kouluille suunnatut palvelut, esim. Salosen lukudiplomi, kirjasarjat ja kirjakassit, ovat kaikkien luokka-asteiden käytössä. Lue lisää täältä.