Hyppää sisältöön

Rasti 12 Ahtelan torppa

Punamullalla maalattu, hirsirakenteinen ja pärekatolla katettu Ahtelan torppa johdattaa katsojan romantiikan aikoihin. Nykyisin torpparakennusta vuokrataan majoituskäyttöön osana leirintäaluetta. Paikalla on asustanut vuosina 1903-1906 Johannes Linnankoski, romaanilla ”Laulu tulipunaisesta kukasta” kirjallisuushistoriaan yltänyt kirjailija. Teos lienee ainakin osittain kirjoitettu kyseisellä paikalla.
Nykyinen torpparakennus on kuitenkin siirretty paikalle myöhemmin, vuonna 1969 nykyisestä Pajulan kaupunginosasta. Ahtelan torpan paikalla sijaitsi aikaisemmin suuri huvila, Villa Nordbacka, joka kuitenkin tuhoutui tulipalossa vuonna 1928.
Violettia kiurunkannusta ja pieni kasvusto keltaista minililjaa, käenrieskaa esiintyy torpan läheisyydessä. Keltaista kanankaalia kasvaa kallionkoloissa ja lähistön irtomaalla alkukesästä. Pelto-orvokit viihtyvät kanankaalien seurassa. Viehkeä punavioletti haisukurjenpolvi on monille tuntematon kalliokasvi. Nimi johtuu lehtien väkevästä hajusta. Ahtelan torpan kallioilla kasvaa myös hopeahanhikkeja, maksaruohoja ja pieniä kalliosaniaisia, mutta myös timjamia.

Villa Nordbacka vuonna 1916. Kuva: Huvilaelämää sata vuotta sitten.

Villa Nordbacka vuonna 1916. Kuva: Huvilaelämää sata vuotta sitten