Hyppää sisältöön

Rasti 4 Eläimistö saarella

Vuohensaaren pienellä ja piskuisella saarella on sijainnista johtuen vain muutamia ympärivuotisia nisäkkäitä, mutta vanha ikimetsä kätkee kyllä sisäänsä niitäkin. Helpoiten ulkoilija havainnee retkellään oravan, joille Vuohensaaressa on hyvät olosuhteet; suurien puiden lukuisat kävyt takaavat ravinnon useammallekin poikueelle ja saaresta löytyy myös oravien herkkua, tammenterhoja. Talven lintujen ruokintapaikka tarjoaa helppoa ravintoa talven ajaksi. Puhtaan ilman merkit, naavat soveltuvat hyvin oravien pesien eristeeksi.

Erityisen paljon saaren eläimistöön kuuluu hiirieläimiä. Hyvinä myyrävuosina saaren maaperä on täynnä myyrien pieniä käytäviä. Talvella näiden pikkueläinten jäljet näkyvät hyvin ja paljastavat niiden runsauden. Sisämaassa asustelee pelto- ja metsämyyrät sekä metsähiiret ja lähempänä elelee vesimyyriä sekä amerikkalaislähtöisiä piisameita.

Kun Vuohensaaren luonto rauhoittuu ja Halikonlahti saa jääkannen, löytävät Vuohensaaren tiensä yhä useammat eläimet. Talvisessa luonnossa voikin havaita talviturkillisen, kuin lumikengät omaavan metsäjäniksen tai yhä yleistyvän rusakon jäljet. Jäniksiä seuraa myös petoeläimet ja talvella maastossa voikin havaita myös ketun tai vieraslajin, supikoiran jäljet. Mäyriäkin pesii Halikonlahden rannoilla ja kesäiltana sellaisen voi nähdä vaikka uimassa, mutta talvella se ei saareen saavu, sillä se nukkuu talviunta.

Orava. Kuva: CC: Kymenlaakson museo

Orava

Jäniksen jäljet lumessa

Jäniksen jäljet lumessa

Kettu

Kettu

Piisami

Piisami