Hyppää sisältöön

Rasti 3 Jääkauden ja taisteluiden jälkiä

Miten tämä kivi onkaan päätynyt juuri saaren korkeimmalle mäelle? Miksi saaren kalliot ovat niin sileitä? Miten uurteet ovat muodostuneet kallioihin?
Jo ammoisina aikoina jättiläiset, hiidet ja metsän jumalat muokkasivat maata ja kallioita. Ne piirsivät kallioihin uurteita ja heittelivät lohkareita Pohjois-Suomesta Viroon saakka. Vieressä olevan, useita tonneja painavan kiven ne kantoivat merenrannalta noin 10 000 vuotta sitten. Myöhemmin näiden lukuisten muodostelmien syyksi on huomattu jääkausi. Jään liikkuessa se painoi, hankasi, rikkoi ja silotti kallioperää. Sen mukana kulkenut maa-ainesta, hiekkaa ja kiviä, jotka ovat aiheuttaneet uurteet kalliossa. Mukana kulkeneet suuret kivet, siirtolohkareet, jäivät paikoilleen ihmetyttämään kaikenlaisia kulkijoita.

Silokallion synty. Kuva: CC: Sunspeanzler

Silokallion synty

Toinen historiallinen uskelalaistarina kertoo Vuohensaaresta taisteluareenana;
Kerran olivat Kärkän herra Arvid Horn ja Vuorentaan sotaherrat menneet taistelemaan Vuohensaareen. Heti kun saareen oli tultu, Horn potkaisi toisen sotaherran veneen rannasta ja sanoi: ”Ei täällä tarvita sen venettä, joka saareen makaamaan jää”. Miehet rupesivat taistelemaan. Horn alkoi olla häviön puolella, hänen täytyi perääntyä veteen saakka ja kohta hän oli kainaloita myöten vedessä. Silloin hän äkkiä huusi: ”mies miestä vastaan, perkele pois perkeleen takaa”. Toinen sotaherra katsoi nyt taakseen ja silloin Horn työnsi miekkansa tämän kainalon alle, ainoaan paikkaan, mikä oli suojaamaton. Vuorentaan herra sai nyt surmansa ja hänen kuoltuaan kerrotaan myös hänen kartanonsa joutuneen Hornin suvulle.