Hyppää sisältöön

Rasti 14 Lehdon hämärässä

Lehtoja kasvaa vain paikoissa, joissa on hyvä maaperä. Tämä vanhaan merenpohjaan kuuluva alue onkin sellainen ja tarjoaa paikan lukuisille kasveille.
Lehtojen puustoon kuuluu lehtipuita. Vuohensaaren lehtipuihin kuuluu kiiltävän tummanvihreät tervalepät, jotka ovat koristeisimmillaan talvella ollessaan täynnä pieniä käpyjä. Suuret, valkorunkoiset koivut, tuulessa humisevat haavat, keväällä kissoina kukkivat pajut, valkokukkaiset tuomet ja marjovat pihlajat täydentävät luontaisten lehtipuulajien listaa.

Näyttävimpiin lehtipuihin kuuluvat kuitenkin jalopuut, joista tammi on yleinen ympäri saaren. Kahvilan lähellä seisoo suuri ja kaksirunkoinen lehmus.
Aluskasvina rantalehdoissa vallitsee etenkin nokkonen, jonka polttiaiskarvat saavat aikaan ikävää poltetta iholle. Nokkosia voi toisaalta käyttää pinaatin tapaan ruoissa, tuholaiskarkotteena sekä paperin, kankaan ja kalaverkkojen materiaalina.

Täytemailla viihtyvät myös ohdakkeet, pujot sekä maitohorsmat. Ensimmäinen niittykasvi saaressa on kautta aikain ollut kevätleinikki. Kesän alkaessa, ennen juhannusta puhkeavat kukkaan vuohenputket, voikukat sekä poimulehdet. Myös hernekasveihin kuuluva aitovirna kasvaa saaressa.

Tammea terhoineen:

Tammea terhoineen

Lehmus:

Lehmus

Nokkonen:

Nokkonen

Aitovirna: