Hyppää sisältöön

Elämän käännekohdat

Elämän käännekohdat

Irlantilaisen kirjailijan Sarah Crossanin kirjoittama säeromaani “Kuunnousu” on voittanut monia kirjapalkintoja, kuten CLIP Carnegie -mitalin vuonna 2016. Kaisa Katteluksen suomentama versio julkaistiin vuonna 2020. Kirjassa on 379 sivua, mutta sitä on helppo lukea, sillä tekstiä ei ole paljon. Kirja oli mielestäni hyvä, sillä siinä oli aika paljon jännitystä, mutta se oli hieman surullinen.

Kirjan päähenkilönä on 17-vuotias poika nimeltä Joe. Kirjassa Joe joutuu kokemaan kovia elämänsä käännekohdissa. Hänen elämänsä on sekavaa, siksi hän yleensä onkin hieman negatiivinen, mutta hän osaa myös hymyillä vaikeinakin hetkinä.

Kirjan merkittävämpiä sivuhenkilöitä ovat Angela, Ed, Karen-täti ja Nell. Joen isä on kuollut ja hänen äitinsä ei ole oikein ihan kunnossa, joten Angelasta, Edistä ja Joesta pitää huolta Karen-täti. Kun Joe menee Texasiin, hän tapaa tytön nimeltä Nell, ja heistä tulee hyvin läheiset.

Kirja sijoittuu Texasiin. Se alkaa Wakelingistä, jossa Joe on asunut pienestä asti. Merkittävä paikka oli vankila, sillä Joe käy siellä todella usein katsomassa Ediä. Lisäksi Joe viettää paljon aikaa Nellin talossa sekä työpaikallaan Bob´s dinnerillä.

Kirjan alussa soi puhelin, johon äiti vastaa. Puhelimen toisella puolella on Joen veli Ed, joka on joutunut vankilaan, sillä häntä on syytetty ihmisen satuttamisesta. Joe lähtee veljensä luo, jotta he voisivat olla yhdessä ennen Edin kuolemantuomiota.

Kirjassa Ed joutuu sellien taakse, koska häntä syytetään murhasta ja teloituspäiväkin on jo päätetty. Joe haluaa viettää viimeiset ajat hänen kanssaan. Ed tietää kohtalonsa, mutta ei näytä suruaan muille. Angela ja Joe yrittävät kaikkensa pelastaakseen veljensä. Mitenköhän Joe pärjää yksin lähtiessään Texasiin? Mitä hän kokee matkansa aikana? Järjestyykö kaikki lopulta?

Kirjassa käytetään kirosanoja, siksi se on suunnattu hiukan vanhemmille. Se on kirjoitettu pienissä kappaleissa, joissa tarina kuitenkin etenee nopeasti, siksi sitä on helppo lukea. Kirja käsittelee suuria kysymyksiä, kuten miten tulisi hyvästellä läheistä ihmistä? Kirja auttaa meitä ymmärtämään elämän perusasioita.

Kirja oli mielestäni kuitenkin ihan hyvä. Suosittelen sitä niille, jotka pitävät jännityksestä. Mielestäni kirjaa ei kannata antaa lapselle luettavaksi, sillä se on suunnattu hiukan vanhemmille. Kirjaa suosittelisin myös niille, joille lukeminen on hieman hankalaa, mutta silti mielekästä.

Geri Vasileva 7.lk. Armfeltin koulu