Hyppää sisältöön

Iltasatuhaaste

Inkereen esikoulussa haluttiin tiivistää päiväkodin, lähikirjaston ja kotien välistä yhteistyötä. Toiveena oli palauttaa iltasadut kotien arkirutiiniksi ja tehdä lähikirjasto perheille tutuksi. Koteihin lähetettiin paperitiedotteet lukemisen tärkeydestä sekä siitä, miten iltasatuhaaste etenee.

Projekti alkoi siten, että menimme lasten kanssa omaan lähikirjastoon, joka Inkereellä sijaitsee esikoulun ja koulun kanssa ihanteellisesti samassa rakennuksessa ja sinne voi tepsutella sukat jalassa. Kirjastossa lapset tekivät satuhetkiin houkuttelevista kirjoista kirjanäyttelyn, josta heidän olisi vanhempien kanssa helppo löytää luettavaa yhteisiä satuhetkiä varten.

Kun kotona on saatu kokonaisen kirjan luettua, toimitetaan esikouluun kirjan tiedot joko sähköisesti tai paperille kirjoitettuna. Tämän jälkeen esikoulussa etsitään ja tulostetaan kirjan kannesta kuva, ja kuvat kerätään ilmoitustaululle yhteiseen kirjahyllyyn, joka on kaikkien nähtävillä esikoulun eteisessä. Kirjahyllystä vanhemmat voivat lasta tuodessa tai noutaessa etsiä lukuvinkkejä.

Esikoulussa pidetään vähintään kerran viikossa kirjallisuushetki, jossa lapset saavat kertoa lukemistaan kirjoista ja suositella niitä toisille. Kun lapsi innostuu jostakin kaverin kertomasta kirjasta, esikoulun aikuisista joku lähettää lukuvinkin kotiin tekstiviestillä.

Ryhmän yhteinen kirjahylly sekä lapsen omat kirjat dokumentoidaan myös esikouluvuoden päätteeksi lapsen omaan esikouluvihkoon, ja ahkerat lukijat saavat iltasatudiplomin.

Piia Ukura