Hyppää sisältöön

Tupurin koulun kirja-arvoitus

Tupurin koulussa pidettiin maaliskuussa Arvaa kenen kirja –kilpailu. Koulun henkilökuntaan kuuluvat toivat kouluun oman lapsuuden suosikkikirjansa sekä lapsuuskuvan. Kirjat ja kuvat olivat vitriinissä esillä ja oppilaiden tehtävänä oli yhdistää oikea lapsuuskuva sekä suosikkikirja oikeaan henkilöön. Tempausta organisoivat Lukeva Salo –tiimin puolesta koulun laaja-alaiset erityisopettajat ja he olivat siis ainoat, jotka tiesivät oikeat vastaukset. Näin myös henkilökunta pääsi arvailemaan kuka on kuka.

Oppilaat ottivat haasteen innoissaan vastaan ja vitriinillä kävi kahden viikon aikana kova kuhina. Muun muassa “Onks se se”, “Ei varmana oo” ja “Nyt mä tiedän” kuului vitriiniltä useaan otteeseen. Haaste oli selvästi mielekäs ja oppilaat yrittivät tosissaan miettiä, kuka on kertonut omasta suosikkikirjastaan joskus ja kenen olemus sopii mihinkin valokuvaan. Isommat oppilaat osasivat pohtia jo sitäkin, miltä vuosikymmeniltä eri kirjat voisivat olla ja mitkä valokuvat näyttävät vanhemmilta ja mitkä uudemmilta.
Kun oppilaat olivat valmiita vastaamaan, he täyttivät lapulle henkilökunnan jäsenen nimen sekä kirjan vierestä löytyneen kirjaimen. Koska kaikki oppilaat eivät tunne kaikkia koulun aikuisia, oli vitriinin viereen laitettu kuva koulun henkilökunnasta, johon oli vielä nimetty kaikki kilpailussa mukana olevat aikuiset. Valmis vastauslomake palautettiin postilaatikkoon. 1. luokan oppilaat kilpailivat hieman muokatuilla lomakkeilla, joihin oli kirjoitettu jo valmiiksi ne aikuiset, jotka ekaluokkalaiset varmasti koulusta tuntevat. Henkilökunnalla oli myös oma sarja.

Kilpailun päätyttyä vitriiniin ilmestyi nimilaput kirjojen viereen, jolloin kaikille selvisi oikeat vastaukset. Lisäksi eniten oikeita vastauksia saanut oppilas palkittiin kirjakaupan lahjakortilla.
Arvauskilpailun rinnalla koulussa oli käynnissä myös toinen kirjallisuuteen liittyvä projekti. Kirjallisuus-valinnaisen oppilaat haastattelivat koulun henkilökuntaan kuuluvia aikuisia heidän lapsuuden lempikirjoistaan, nykyisistä lukutottumuksista ja tällä hetkellä luettavista kirjoista. Haastateltavina olivat esimerkiksi koulusihteeri, koulukuraattori ja kouluterveydenhoitaja. Haastattelut kirjoitettiin ja ne kiinnitettiin arvauskilpailun viereen.