Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla”
Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen Sainion perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa.
Juha ja Sanna Sainio tekivät nelisen kuukautta sitten paluumuuton Saloon. He ehtivät asua pääkaupunkiseudulla viidentoista vuoden ajan, mutta paluu synnyinseudulle oli hautunut mielessä jo pitkään.
– Itse asiassa kävimme katselemassa taloja Salosta ensimmäisen kerran jo 2011, kun odotimme ensimmäistä lastamme Sisua, Sainiot muistelevat.
– Siihen aikaan nykyistä etätyökulttuuria ei vielä ollut, eikä työtilannekaan mahdollistanut muuttoa pois pääkaupunkiseudulta, joten päädyimme ostamaan rivitaloasunnon Latokartanosta, Juha kertoo.
Kolmihenkiselle perheelle kolmio luonnonläheisessä Viikissä oli aivan riittävä, mutta perheen kasvaessa vuosien mittaan alkoivat neliöt käydä ahtaiksi. Kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan vuonna 2017, alkoi muutto takaisin kotiseudulle konkretisoitua.
–Meillä oli jo tontti lohkottuna Sannan vanhempien kotitilalta Suomusjärveltä ja talopaketti katsottuna, mutta rakentaminen viivästyi eri syistä. Sitten tuli myyntiin talo Salon Viitakruunusta, eikä siinä vaiheessa enää mietitty, Sainiot kertovat.
Nyt he asuvat tuossa Viitankruunussa sijaitsevassa talossa lastensa Sisun, Urhon, Otson ja Saden kanssa.
Kallis elämä vaihtui rikkaaseen
Muutto oli Juhalle ja Sannalle helppo päätös, sillä molemmilla oli Salossa vahvat tukiverkostot. Pääkaupunkiseudulle ei jäänyt oikeastaan mitään, mitä he olisivat jääneet kaipaamaan.
– Arjen helppous houkutti. Täällä saimme lisää tilaa ja väljyyttä elämiseen. Pojilla oli aluksi kavereita ikävä, mutta he saivat nopeasti uusia ystäviä harrastuksista, koulusta ja päiväkodista, Juha kertaa.
– Lasten harrastuksetkin jatkuivat oikeastaan ennallaan. Pojat pääsivät heti jalkapallojoukkueeseen, ja Sisu pystyi jatkamaan uimahyppyjäkin. Kausihinnat kuitenkin puolittuivat, Sanna lisää.
Sainiot vitsailevat, että muuttamalla rivitalosta omakotitaloon he vaihtoivat itse asiassa edullisempaan asumismuotoon.
Salo on monelle kiinnostava muuttokohde myös töiden vuoksi. Kaupungissa on runsaasti avoimia työpaikkoja – tälläkin hetkellä noin 300 avointa paikkaa.
Kaikki on lähellä
Sainioiden talo sijaitsee hiljaisen tien varressa jyrkässä rinteessä, jossa kasvaa suuria ja vanhoja puita. Männyt tuntuvat kurottavan olohuoneen ikkunaan saakka, ja nojatuolissa istuessa Juhasta tuntuukin välillä kuin asuisi puun oksalla.
– Luonto on täällä todella lähellä, ja alue on rauhallinen ja lapsiystävällinen. Lapset voi huoletta päästää pihalle leikkimään tai kavereiden luo, hän kertoo.
Plussaa on Juhan mukaan myös se, että palvelut ovat lähellä. Kymmenessä minuutissa pääsee lähes mihin tahansa, kuten harrastuksiin, ostoksille tai elokuviin.
– Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä etäisyyksistä puhutaan vielä kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.
Juha ei myöskään koe, että asuisi perheineen nyt syrjässä kaikesta.
– Laskeskelimme, että jos haluamme käydä pääkaupungissa teatterissa, niin junalla ei matkoihin mene juurikaan kauempaa kuin julkisilla Viikistä.
Saloon on helppo sopeutua
Sainiot ovat asettuneet hyvin Viitankruunuun. Juha käy toimistolla Helsingissä muutaman kerran viikossa, ja Sanna hoitaa kotona Sade-vauvaa. Pojat ovat lähikoulussa ja päiväkodissa.
Juha kertoo Sannan todenneen, että asuminen Salossa tuntuu vielä neljän kuukauden jälkeenkin siltä kuin koko perhe olisi lomalla. Myös lapset viihtyvät uudessa kotikaupungissaan.
– Sopeutuminen on sujunut niin hyvin, että Helsingissä syntyneet ja ikänsä asuneet pojat puhuvat sen verran leveää varsinaissuomalaista murretta, että heitä luultiin täällä turkulaisiksi, Juha nauraa.
– Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä etäisyyksistä puhutaan vielä kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.