Hyppää sisältöön

Se oikea löytyikin Salosta

Kun Halikossa kasvanut ja nuoruutensa asunut Karoliina Haapala muutti 2015 Turkuun, hän ei ajatellut enää palaavansa Saloon. Alkuvuodesta Haapalat olivat kuitenkin etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja.

Sen tietää, kun sen löytää

Muutto tuli ajankohtaiseksi, kun perheen Turun Yli-Maariassa sijainnut koti jäi lapsiperheelle pieneksi.

–Olimme jo jonkin aikaa etsiskelleet taloja Turun lähiseuduilta tuloksetta, kun puolisoni ehdotti Salon tarjontaan tutustumista, Karoliina muistelee.

–En nähnyt itseäni asumassa Salossa, mutta koska lähikuntien talot oli jo nähty, ajattelin antaa sillekin mahdollisuuden, hän lisää.

Salossakin tuli muutama vesiperä ennen Viitankruunua.

–Meillä oli molemmilla ajatus, että uuden talon pitää tuntua juuri oikealta. Kaiken etsinnän jälkeen tämä kolahti heti, vaikka talosta puuttui se toivottu työhuone, Haapalat toteavat.

Aktiivinen alue

Yksi uuden kodin parhaista puolista on sen luonnonläheisyys. Takapihalta aukeaa metsä ja ulkoilumaastot löytyvät läheltä. Haapaloille onkin tärkeää, että kotona pääsee irti hektisestä työstä.

–Silloin varsinkin huomasi olevansa luonnon äärellä, kun omalla pihalla joutui silmätysten peuran kanssa, he nauravat.

Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi.

–Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin. Ja itseasiassa liityimme asukasyhdistyksen FB-ryhmään jo ennen muuttoa, Haapalat toteavat.

Helppoa kulkemista

Alun perin Karoliina perheineen etsi kotia lähempää moottoritietä, koska molemmat aikuiset työskentelevät Turussa. Hänen miehensä toteaa kuitenkin, että sijainnilla ei sinänsä ole väliä, sillä matka-aika on välimatkoja merkittävämpi.

–Suurissa kaupungeissa lyhyisiinkin matkoihin saa käytettyä paljon aikaa. Täällä kulkeminen on jouhevaa ja esimerkiksi työmatka junalla Turkuun kestää yhtä kauan kuin Turun sisäisessä liikenteessä kulkeminen aiemmin. Suurin ero on, että nyt matka-ajan voi käyttää työntekoon. Ja lippuhinta on pienimmillään saman verran kuin Turun busseissa, hän kommentoi.

Kotona Salossa

Vaikka Karoliina kaihtoikin Saloon muuttamista, tuntuu uusi talo jo nyt kodilta, vaikka paljon on vielä tekemättä. Myös perhe ja verkostot ovat lähellä ja elämä on muutenkin asettunut uomiinsa.

–Ei ole kaduttanut, Haapalat toteavat yhteen ääneen.

Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin. Ja itseasiassa liityimme asukasyhdistyksen FB-ryhmään jo ennen muuttoa, Haapalat toteavat.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi