Hyppää sisältöön

Mia Sinisalon elämä on maalla rauhallisempaa

Mia Sinisalo asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön Salon ja Raaseporin rajalle. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.

Vuodenkierron mukaan

Puu-Käpylässä aikaisemmin asunut Mia on totutellut uuteen elämään kolmen vuoden ajan. Ensimmäiset kuukaudet uudessa kodissa ovat jäänyt erityisesti mieleen.

–Silloin kun muutin, oli syksy ja kaikki oli uutta: pimeys, hiljaisuus, puulämmitys, lumityöt. Se oli jännittävää, mutta mahtavaa, Mia kertaa.

Vaikka muutama vuodenkierto on jo takana, on suuri osa maaseudun romantiikasta yhä jäljellä. Mia on huomannut myös, että maalla omakin elämä asettuu vuodenaikojen rytmiin.

–Täällä elämä rytmittyy valon mukaan ja muutenkin vuodenkierto on selkeämpi. Talvella pimeys on totaalipimeää, toisin kuin kaupungissa ja kaikki on hitaampaa ja hiljaisempaa. Kesällä valoisaan aikaan taas tulee oltua enemmän liikkeellä. Silloin tämä toimii rauhoittumispaikkana.

Maaseudun rauhaa ja odottamattomia pulmia

Saloon Miaa houkuttivat seudun polveilevat maisemat. Myös Perttelissä asuva ystävä vaikutti päätökseen. Uusi asuinpaikka löytyi asunnonvuokraussivustoja selailemalla. Lopullinen muuttopäätös syntyi kuitenkin kaukana kotoa.

–Lapset olivat muuttaneet pois kotoa ja kaipasin elämälle uutta suuntaa. Olin matkalla Japanissa ja makasin ryokanin, majatalon, tatamilla, kun tuli varmuus, että haluan tätä. Lähes samaan aikaan päätin myös aloittaa eräoppaan opinnot ja ajoin ajokortin, josta on kyllä hyötyä maalla asuessa, Mia kertaa elämänmuutostaan.

–Myös kissoilla oli merkitystä muuttoon. Täällä maalla ne saavat elää vapaata ja turvallista elämää toisin kuin kaupungissa, hän lisää.
Sopiva vuokra-asunto löytyi lopulta Perniöstä, hiljattain kunnostetusta maatilan torpasta.

–Isäntäväki asuu edelleen tilalla, joten apua pulmatilanteisiin saa läheltä. Kuten esimerkiksi silloin, kun pihalla oleva tekolampi alkoi vuotaa. Se oli ongelma, johon en ollut osannut varautua tähän muuttaessani, Mia nauraa.

Kaikki tarvittava on lähellä

Toki maalla asumisessa on myös kääntöpuolensa. Kaupassa käynti tai vaikka vain kierrätys vaativat enemmän suunnitelmallisuutta.

–Täältä ei lähdetä hetken mielijohteesta kylille, vaan se vaatii hiukan vaivaa. Kaikki pitää aikatauluttaa eri tavalla, joten uusia harrastuksia ei tule kokeiltua, Mia kertoo.

–Toisaalta tässä on sieni- ja marjametsät heti vieressä ja Teijon laskettelukeskus ja luonnonpuisto pyörämatkan päässä. Luontoliikkujalle täältä löytyykin oikeastaan kaikki. Ja kaupunkiinkaan ei ole loppujen lopuksi kovin pitkä matka, jos sinne kaipaa, hän luettelee.
Vaikka eräoppaan työ pitää Miaa paljon liikkeellä, ei torppa ole hänelle pelkkä tukikohta.

–Kyllä tämä on ensisijaisesti koti, hän päättää.

Mia Sinisalo on salolaistunut eräopas, jonka kirjoituksia voit lukea muun muassa retkipaikka-verkkosivustolta: retkipaikka.fi/kirjoittaja/mia-sinisalo

Mia Sinisalo asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön Salon ja Raaseporin rajalle. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi