Hyppää sisältöön

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla”

Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen Sainion perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa.

Juha ja Sanna Sainio tekivät nelisen kuukautta sitten paluumuuton Saloon. He ehtivät asua pääkaupunkiseudulla viidentoista vuoden ajan, mutta paluu synnyinseudulle oli hautunut mielessä jo pitkään.

– Itse asiassa kävimme katselemassa taloja Salosta ensimmäisen kerran jo 2011, kun odotimme ensimmäistä lastamme Sisua, Sainiot muistelevat.

– Siihen aikaan nykyistä etätyökulttuuria ei vielä ollut, eikä työtilannekaan mahdollistanut muuttoa pois pääkaupunkiseudulta, joten päädyimme ostamaan rivitaloasunnon Latokartanosta, Juha kertoo.

Kolmihenkiselle perheelle kolmio luonnonläheisessä Viikissä oli aivan riittävä, mutta perheen kasvaessa vuosien mittaan alkoivat neliöt käydä ahtaiksi. Kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan vuonna 2017, alkoi muutto takaisin kotiseudulle konkretisoitua.

–Meillä oli jo tontti lohkottuna Sannan vanhempien kotitilalta Suomusjärveltä ja talopaketti katsottuna, mutta rakentaminen viivästyi eri syistä. Sitten tuli myyntiin talo Salon Viitakruunusta, eikä siinä vaiheessa enää mietitty, Sainiot kertovat.

Nyt he asuvat tuossa Viitankruunussa sijaitsevassa talossa lastensa Sisun, Urhon, Otson ja Saden kanssa.

Kallis elämä vaihtui rikkaaseen

Muutto oli Juhalle ja Sannalle helppo päätös, sillä molemmilla oli Salossa vahvat tukiverkostot. Pääkaupunkiseudulle ei jäänyt oikeastaan mitään, mitä he olisivat jääneet kaipaamaan.

– Arjen helppous houkutti. Täällä saimme lisää tilaa ja väljyyttä elämiseen. Pojilla oli aluksi kavereita ikävä, mutta he saivat nopeasti uusia ystäviä harrastuksista, koulusta ja päiväkodista, Juha kertaa.

– Lasten harrastuksetkin jatkuivat oikeastaan ennallaan. Pojat pääsivät heti jalkapallojoukkueeseen, ja Sisu pystyi jatkamaan uimahyppyjäkin. Kausihinnat kuitenkin puolittuivat, Sanna lisää.

Sainiot vitsailevat, että muuttamalla rivitalosta omakotitaloon he vaihtoivat itse asiassa edullisempaan asumismuotoon.

Salo on monelle kiinnostava muuttokohde myös töiden vuoksi. Kaupungissa on runsaasti avoimia työpaikkoja – tälläkin hetkellä noin 300 avointa paikkaa.

Kaikki on lähellä

Sainioiden talo sijaitsee hiljaisen tien varressa jyrkässä rinteessä, jossa kasvaa suuria ja vanhoja puita. Männyt tuntuvat kurottavan olohuoneen ikkunaan saakka, ja nojatuolissa istuessa Juhasta tuntuukin välillä kuin asuisi puun oksalla.

– Luonto on täällä todella lähellä, ja alue on rauhallinen ja lapsiystävällinen. Lapset voi huoletta päästää pihalle leikkimään tai kavereiden luo, hän kertoo.

Plussaa on Juhan mukaan myös se, että palvelut ovat lähellä. Kymmenessä minuutissa pääsee lähes mihin tahansa, kuten harrastuksiin, ostoksille tai elokuviin.

– Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä etäisyyksistä puhutaan vielä kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.
Juha ei myöskään koe, että asuisi perheineen nyt syrjässä kaikesta.

– Laskeskelimme, että jos haluamme käydä pääkaupungissa teatterissa, niin junalla ei matkoihin mene juurikaan kauempaa kuin julkisilla Viikistä.

Saloon on helppo sopeutua

Sainiot ovat asettuneet hyvin Viitankruunuun. Juha käy toimistolla Helsingissä muutaman kerran viikossa, ja Sanna hoitaa kotona Sade-vauvaa. Pojat ovat lähikoulussa ja päiväkodissa.

Juha kertoo Sannan todenneen, että asuminen Salossa tuntuu vielä neljän kuukauden jälkeenkin siltä kuin koko perhe olisi lomalla. Myös lapset viihtyvät uudessa kotikaupungissaan.

– Sopeutuminen on sujunut niin hyvin, että Helsingissä syntyneet ja ikänsä asuneet pojat puhuvat sen verran leveää varsinaissuomalaista murretta, että heitä luultiin täällä turkulaisiksi, Juha nauraa.

– Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä etäisyyksistä puhutaan vielä kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi