Hyppää sisältöön

Miten savolaisesta tuli salolainen?

Savonlinnalainen Juuli-Maaria Kantanen löysi Varsinais-Suomesta rakkauden ja työpaikan. Nyt Juuli-Maarian ja Akun nelihenkinen uusioperhe asuu Halikon asemanseudulla, mukavasti maalaismaisemassa, mutta kuitenkin lähellä kaikkea. Mutta mitä eroa on Savolla ja Salolla?

Maalaismaisemaa

Päällimmäinen ero, jonka Juuli-Maaria nostaa esiin voi yllättää paikalliset. Hän nimittäin kertoo rakastuneensa seudun avariin peltomaisemiin.

–Maisema täällä on aivan erilainen kuin Savossa, joka on valtaosin metsäistä vaara- ja järviseutua. Aukeaa ja rauhallista, ja varsinkin seudun joet ovat ihania, hän nauraa.

–Muuten muutto ei tuonut mitään kulttuurishokkia. Savolaiset ovat ehkä hiukan lupsakampia kuin varsinaissuomalaiset, mutta ero on loppujen lopuksi pieni.

Juuli -Maarian mielestä Savonlinna ja Salo ovat melko samankokoisia kaupunkeja, joten tarvittavat palvelut löytyvät edelleen. Salosta on myös helppo lähteä Turkuun tai Helsinkiin, jos jotain erikoisempaa tarvitaan.

–Suurin eroavaisuus on varmaan työmahdollisuuksissa. TYKS on Savonlinnan keskussairaalaa huomattavasti suurempi, joten ammatillisia mahdollisuuksia löytyy enemmän, hän huomauttaa.

Uutta kotia etsimässä

Alun perin Juuli-Maaria, Aku ja perheen kaksi lasta asuivat Naantalissa, mutta Akun työ Salossa edellytti pitkiä työmatkoja, joten pariskunta lähti etsimään uutta kotia Turun ja Salon väliltä.

–Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo.

–Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä, koska työskentelen TYKSissä, hän täsmentää.

Lapsiperheille sopiva

Toiveiden mukainen talo löytyi Halikon asemanseudulta lapsiperhevaltaiselta alueelta, ja perhe muutti uuteen kotiin viime vuoden syksyllä. Kaikki ovat todella tyytyväisiä valintaan.

–Olemme kaikki liikunnallisia ja alueen kuntopolut ovat tulleet jo tutuiksi, Juuli-Maaria kertoo.

–Harrastusmahdollisuudet ovat muutenkin Salossa hyvät, meille on löytynyt niin kuntosali kuin Leevi-pojan jalkapallokerho. Myös tuleva koulu on lähellä, joten senkin puolesta alue sopii lapsiperheille.

–Toki sukua ja perhettä Savonlinnassa on välillä ikävä, mutta täältä meille löytyi koti, hän päättää.

Ja näin savolaisesta tuli salolainen.

–Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä, koska työskentelen TYKSissä, hän täsmentää.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi