Hyppää sisältöön

Saloon kannattaa muuttaa kauempaakin,
vaikka Afrikasta asti

Etelä-Afrikasta Saloon Särkisalon Förbyhyn on pitkä matka, mutta kun on seikkailumieltä, niin tämäkin muutto onnistuu. Simon Granroth Halse ja Yolandé Halse perheineen tulivat Suomeen muutama vuosi sitten uusien mahdollisuuksien perässä ja koti löytyi lopulta Salosta Simonin tarkkojen kriteerien perusteella.

Paluu isovanhempien Suomeen

Simonin juuret ovat Suomessa. Hänen isovanhempansa muuttivat Etelä-Afrikkaan Pietarsaaresta 1950-luvun puolivälissä, minkä ansiosta heidän jälkeläisillään on yhä Suomen kansalaisuus. Se oli myös yksi syy uuden asuinmaan valintaan.

–Suomessa houkuttivat myös vakaus ja turvallisuus ja hyvät koulutusmahdollisuudet, vaikka yleensä Etelä-Afrikasta muutetaan Brittiläisen kansanyhteisön maihin tai Yhdysvaltoihin, Simon kertoo.

–Meillekin Florida oli yksi vaihtoehdoista, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat ja päädyimmekin Suomeen, Yolandé lisää.

–Jälkeenpäin ajateltuna se oli johdatusta, hän naurahtaa.

Uusia mahdollisuuksia Euroopassa

Etelä-Afrikan sisäinen tilanne ja turvallisuus ovat heikentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti, ja myös yrittämisestä on tullut hankalampaa. Teollisuusautomaation suunnittelutoimistoa pyörittävät Halset kokivatkin uudet säännöt ja rajoitukset epäreiluiksi.

–Minulla on myös seikkailunhalua ja tylsistyn helposti. Kaikkien näiden tekijöiden vuoksi totesimme, että muutto ulkomaille voisi olla meille hyvä ratkaisu, Simon toteaa.

Yrityksen markkinat ovat Euroopassa, joten Suomi vaikutti hyvältä asuinpaikalta. Halset suunnittelivat myös matkustelevansa ahkerasti muualla Euroopassa.

–Sattuneesta syystä se suunnitelma sitten kariutui, he toteavat kuivasti viime vuosien koronapandemiasta.

Ei sattuman kautta Saloon

Saloon päätyminen ei ollut suinkaan sattumaa. Simonilla oli selkeä näkemys siitä, mitä hän halusi.

–Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, hän linjaa.

Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.

Lasten suhteen Yolandélla oli pieni huoli siitä, miten pieni lähikoulu pystyisi huomioimaan englanninkieliset oppilaat.

–Kaikki täällä puhuvat kuitenkin hyvää englantia ja koulu on todella panostanut lasten sopeutumiseen. Minusta tuntuu, että Särkisalon koulu oli ehkä yhtä hermostunut meistä kuin me siitä, mutta loppujen lopuksi kaikki on mennyt hienosti ja oppiminen on ollut molemminpuolista, hän nauraa.

Uusia elämyksiä korona-aikaan

Simon ja Yolandé perheineen ovat viihtyneet uudessa kotimaassaan mainiosti, vaikka korona on mutkistanut suunnitelmia. Aikaa on kulunut myös yritystoiminnan pystyttämiseen.

–Esimerkiksi suomen kielen opiskelu on jäänyt vähiin, emmekä ole ehtineet tutustua ihmisiin muutamaa naapuria ja lasten koulukavereiden vanhempaa lukuun ottamatta. Toisaalta Korona-aika on antanut syyn kierrellä uutta kotimaata. Kävimme muun muassa tapaamassa joulupukkia Rovaniemellä.

Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, hän linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi