Hyppää sisältöön

Hajala on Vuoden Varsinaissuomalainen Kylä 2020

Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi vuoden kyläksi Varsinais-Suomessa 2020 salolaisen Hajalan kylän entisessä Halikossa. Valinnan teki Varsinais-Suomen Kylät ry:n seitsenhenkinen raati, joka antoi Vuoden kylä -tunnustuksen lisäksi kunniamaininnat Kemiönsaaren Kasnäsille, Naantalin Röölälle ja Liedon Yliskylälle, jotka kaikki olivat yltäneet finaalivaiheeseen. Hajalassa asuvat myös sinne keväällä 2020 muuttaneet Leevi Mäkinen ja Elina Heikkilä sekä heidän kaksi kaniaan.

Aktiivinen yhteisö

Vuoden 2020 kyläkilpailun teemana oli kokeileva kylä, mikä käytännössä tarkoittaa erilaisia uusia tapoja nostaa esiin omaa asuinpaikkaa. Hajalassa on muun muassa koottu muuttajille kyläkassi, josta löytyy kahvipaketti, paikallinen Kuiron reikäleipä sekä esite.
–Meillekin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti toi oman tervetuliaispaketin heti aluksi, Leevi muistelee.
–Se toi heti mukavan yhteisöllistä tunnelmaa.
Kyläyhdistys on Hajalassa muutenkin aktiivinen. Se on muun muassa puolustanut paikallisen koulun säilyttämistä ja ajaa tunnin juna -hanketta, joka voisi palauttaa aseman taas käyttöön kylässä. Myös läheisempää toimintaa löytyy, kuten joka viikko lämmitettävä kyläsauna.
–Siellä on kyllä tullut saunottua. Keskiviikkosauna tarjoaa mukavan rauhoittumishetken, eikä lauteilla tarvitse murehtia työasioita, Leevi kertoo.

Tilaa, tekemistä ja hyvät yhteydet

Leevin ja Elinan talo on 1920-luvulla rakennettu peruskorjattu hirsitalo. Pariskunta muutti sinne Turusta, kun Leevi sai opintonsa valmiiksi. Työpaikat ovat kuitenkin edelleen Turussa ja Piikkiössä.
–Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä, Leevi huomauttaa.
Kumpikaan ei enää vaihtaisi takaisin kerrostaloasuntoon. Talon pihamaalla on muun muassa autohalli, jonne Leevi on rakentanut pienen puusepänverstaan. Rakennusalalla toimivan Leevin käsistä on syntynyt jo muun muassa ruokailuryhmä.
–Siellä on hyvä nikkaroida kaikenlaista pientä, hän toteaa vaatimattomasti.

Omaa aikaa

Vaikka Hajala on pienehkö kylä, sieltä löytyy kyllä tekemistä myös nuorille ihmisille.
–Ulkoilu-, marja- ja sienestysmaastot ovat lähellä ja kyläyhdistys järjestää tosiaan jatkuvasti kaikenlaista. Elina kertoo.
–Ja pääseehän tästä nopeasti myös kaupunkiin, jos haluaa, Leevi lisää.
Myös talossa on vielä tekemistä. Esimerkiksi yläkerta on yhä aika lailla alkuperäiskunnossa ja sinne Elina ja Leevi suunnittelevat jossain vaiheessa remonttia. Kunhan ehtivät. Varsinaista kiirettä ei täällä ole.

Hajalassa on n. 600 asukasta ja aktiivinen kyläyhdistys. Kylään remontoidaan mm. yhteistä kylähuonetta ja suunnitellaan tontinostoa helpottavaa kyläkaavaa. Lisätietoa Hajalasta.

–Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä, Leevi huomauttaa.

 

 

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi