Hyppää sisältöön

Haluatko takaisin kotiin?

Tunnistatko nämä 7 asiaa, jotka vetävät paluumuuttajaa puoleensa?

Niina Ahonen kertoo paluumuuttajan tarinan: Niina varttui Salossa ja lähti lukion jälkeen opiskelemaan Helsinkiin. Opiskelut veivät mukanaan, perhe tuli perustettua ja vakituinen työkin löytyi Helsingistä.

“Esikoisen ekaluokan lähestyessä tuli kuitenkin tunne siitä, että lapset olisi kiva kasvattaa turvallisessa ja tutussa ympäristössä”, Niina kertoo.

“Kuin tilauksesta postiluukusta kolahti noihin aikoihin Salon kaupungin viesti, jossa houkuteltiin muuttamaan takaisin kotiin. Ja mehän muutettiin”, Niina naurahtaa.

Seitsemän syytä, jotka olivat meille kaikki kaikessa

1. Turvallisessa ja tutussa ympäristössä tuntee olevansa kotonaan.
2. Kompaktissa kaupunkikeskustassa asioiminen on helppoa ja välimatkat ovat lyhyet.
3. Palvelujen ja harrastusten monipuolinen tarjonta, voi valita haluamansa.
4. Kivijalkaliikkeet ja henkilökohtainen palvelu, asioitpa missä vaan.
5. Hyvä yrittäjähenki, verkostosta saa aina apua kun sitä tarvitsee.
6. Tontti kodille löytyi sopivasta paikasta, paljon liikkuvalle sopiva asuinalue moottoritien lähituntumasta.
7. Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville.

“Nyt mä oon kotona”

Salon Halikon Härkhaasta löytyi helposti sopiva tontti ja myöhemmin myös toiveiden koti, omalla käsialalla höystettynä.

“Kodin valintaan vaikutti oleellisesti sijainti moottoritien lähellä”, nykyään sisustusalan yrittäjänä ja paljon pääkaupungissa kulkeva Niina toteaa.

“Myös perhe, sukulaiset ja tutut vahvistivat päätöstä siitä, että nyt mä oon kotona”, Niina jatkaa.

Päätös Saloon muuttamisesta oli helppo, sillä Niinan mukaan “Salossa veti puoleensa kaikki”. Salo on kodikkaasti ihmisen kokoinen kaupunki.

Salossa asumisessa houkuttaa Niinan mielestä erityisesti asioinnin helppous ja lyhyet välimatkat. Omien, nyt jo teini-ikäisten, lasten näkökulmasta katsottuna myös palveluiden monipuolisuus esimerkiksi harrastusten myötä on ollut iso ja tärkeä asia. Niiden kautta on myös muovautunut paljon uusia, tärkeitä verkostoja ja tuttuja.

Lasten kasvattaminen omassa kotikaupungissa tuo tiettyä turvallisuuden tunnetta ja nostalgisia hetkiä vanhojen luokkakaverien tai muiden tuttujen parissa.

“Iltatori on nuoruusvuosilta tuttu ja edelleenkin hyvä tapahtuma ja varmasti yksi Salon käyntikorteista”, Niina summaa.

“Salon ympäristöstä löytyy paljon pieniä kivoja uimarantoja. Talvisin tykkäämme lasten kanssa lasketella Teijolla. Lisäksi on harrastettu musiikkia, ratsastusta ja jalkapalloa. Tarjontaa riittää. Itse käyn kuntosalilla, niistäkin riittää monipuolisesti vaihtoehtoja”.

“Lukkarinmäellä on ihanaa kävellä ja katsella kauniita taloja ja ympäristöjä. Siitä on kiva jatkaa vaikka Uskelan kirkon portaille kuntoilemaan. Viikonloppuisin saatan nauttia kahvit Kuiron kahvilassa”, Niina jatkaa.

Itsekin yrittäjänä Niina nauttii asioimisesta paikallisissa kivijalkaliikkeissä. Oman Stailia Outlet- liikkeen Niina on luonut Design Hilliin.

“Salossa on hyvä yrittäjähenki ja apua saa aina kun tarvitsee. Teen jonkun verran myös etätyötä kotoa käsin. Kiertelen työn puolesta oikeastaan ympäri Suomea, pääosin pääkaupunkiseudulla. Salon sijainti Turun ja Helsingin välissä on kerrassaan mainio”.

“Kotiin tultaessa Halikon jokilaakson maisemat hurmaavat, täällä on siis myös visuaalisesti kaunista”.

“Salossa on hyvä yrittäjähenki ja apua saa aina kun tarvitsee. Teen jonkun verran myös etätyötä kotoa käsin. Kiertelen työn puolesta oikeastaan ympäri Suomea, pääosin pääkaupunkiseudulla. Salon sijainti Turun ja Helsingin välissä on kerrassaan mainio”.

(1/2018)

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat